Structured data en GEO: de rol van gestructureerde informatie in AI-vindbaarheid

Generative Engine Optimization (GEO) draait om het verbeteren van je vindbaarheid in AI-systemen zoals ChatGPT, Gemini en Claude. 

Waar traditionele SEO focust op zoekwoorden en rankings, draait het binnen GEO steeds meer om begrijpelijkheid: analyseert een taalmodel je content op de juiste manier, vat hij het goed samen en gebruikt hij het correct in een gegenereerd antwoord? Een van de krachtigste, maar vaak onderschatte elementen in dat proces is structured data.

Wat is structured data?

Structured data is een stukje code (meestal in JSON-LD) dat je toevoegt aan de HTML van een pagina. Daarmee geef je zoekmachines en AI-systemen expliciet informatie over wat er op de pagina staat. Denk aan:

  • Wie de auteur is
  • Wat het onderwerp van de pagina is
  • Wanneer het gepubliceerd is
  • Welk type content het is (bijv. artikel, product, FAQ)

Voor Google helpt structured data bij het tonen van rich results (zoals sterren, prijzen of breadcrumbs). 

Voor AI-systemen zoals ChatGPT of Gemini is structured data vooral een hulpmiddel om de betekenis en context van je content sneller en beter te begrijpen.

Waarom structured data belangrijk is voor GEO

In een AI-context is snelheid van begrip essentieel. Een LLM wil geen tijd verspillen aan het raden waar je tekst over gaat. Structured data versnelt dit proces.

Ik zie vaak dat pagina’s die rijk gestructureerd zijn, beter geïnterpreteerd worden door AI-systemen. Zelfs als de inhoud van twee pagina’s vergelijkbaar is, zal het model eerder de pagina met duidelijke entiteitssignalen gebruiken in een gegenereerd antwoord.

Concreet helpt structured data bij:

  • Het koppelen van je content aan entiteiten in de knowledge graph
  • Het signaleren van autoritatieve informatie (zoals auteur, bron, datum)
  • Het versterken van topical authority binnen een onderwerp

Aan de slag met SEO? Neem gerust contact op.

Senior SEO-specialist






    Hoe ik structured data toepas binnen GEO

    Structured data is geen doel op zich, maar een strategisch middel. Ik gebruik het alleen als het inhoudelijk iets toevoegt. Ik zorg er altijd voor dat het aansluit bij de content op de pagina.

    1. Article en BlogPosting

    Voor blogs en inhoudelijke pagina’s gebruik ik Article of BlogPosting. Ik vermeld hierin:

    • author: mijn naam of organisatie
    • headline: de H1 van de pagina
    • datePublished en dateModified
    • mainEntityOfPage: de canonical URL
    • about en keywords: entiteiten en thema’s

    Deze velden zorgen ervoor dat AI-systemen snappen wie de auteur is, wat het onderwerp is en wanneer het actueel was.

    2. FAQPage

    Als ik veelgestelde vragen behandel, structureer ik die ook met FAQPage. Hierdoor begrijpt het model niet alleen dat er een vraag wordt beantwoord, maar ook welke vraag en wat het antwoord is. Dat vergroot de kans op hergebruik in een gegenereerde respons.

    3. Person en Organization

    Voor bio- en contactpagina’s gebruik ik Person of Organization. Deze structured data zijn belangrijk om expertise en betrouwbaarheid te ondersteunen. AI-systemen gebruiken dit soort gegevens bij het inzetten van E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness).

    4. Product of Service

    Bij commerciële pagina’s waarin ik diensten aanbied (zoals SEO-audits of linkbuilding), voeg ik Product of Service toe. Hierdoor herkent een model als Perplexity content als brenger van een bepaalde oplossing.

    Structured data in combinatie met entiteiten en context

    Structured data werkt het beste in combinatie met duidelijke entiteiten in de tekst zelf. Als ik een pagina schrijf over SEO voor makelaars in Utrecht, gebruik ik in de structured data bijvoorbeeld:

    “about”: [

      { “@type”: “Thing”, “name”: “SEO” },

      { “@type”: “Thing”, “name”: “Makelaars” },

      { “@type”: “Place”, “name”: “Utrecht” }

    ]

    Zo ontstaat er een sterke match tussen de inhoud en de manier waarop AI-systemen informatie structureren en ophalen.

    Wat levert dit concreet op?

    In de praktijk zie ik dat goed gestructureerde content:

    • Vaker wordt herkend in SGE-blokken van Google en Gemini
    • Meer kans maakt om geciteerd te worden in AI-antwoorden (ChatGPT, Claude)
    • Sterker scoort op semantische analyses binnen tools zoals InLinks of WordLift
    • Beter presteert in AI-first zoekmachines zoals Perplexity

    Structured data versterkt dus niet alleen de zichtbaarheid, maar ook de betrouwbaarheid van de content binnen het AI-ecosysteem.

    Samengevat

    Omdat AI-systemen steeds vaker bepalen welke content wel of niet wordt getoond, is het niet genoeg om alleen goed te schrijven. Je moet je content begrijpelijk maken voor zoekmachines. Structured data is daarin geen luxe, maar een fundamenteel onderdeel van moderne SEO en van GEO in het bijzonder.

    Wil je weten of jouw website al op de juiste manier gestructureerde data bevat? Wil je gericht structured data implementeren om je AI-vindbaarheid te versterken? Stuur me gerust een bericht. Ik kijk graag met je mee.

    Senior SEO-specialist

    Ralf van Veen

    Senior SEO-specialist
    Five stars
    Ik krijg een 5.0 op Google uit 85 beoordelingen

    Ik werk sinds 12 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

    Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

    Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 juli 2025. De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 juli 2025. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.