SEO voor ChatGPT: zo word je zichtbaar in AI-zoekmachines

Steeds meer mensen gebruiken ChatGPT als startpunt in hun zoektocht naar informatie. Waar Google voorheen het startpunt was, stellen gebruikers nu hun vragen direct aan AI. Dat vraagt om een andere manier van optimaliseren. 

Als SEO-specialist zie ik dagelijks voorbeelden van deze verschuiving. De klassieke SEO-aanpak blijft relevant, maar er komt een extra laag bij: vindbaar worden in taalmodellen zoals ChatGPT.

Waarom SEO voor ChatGPT nu belangrijk is

ChatGPT is geen zoekmachine zoals Google. In plaats van een lijst met links geeft AI directe antwoorden. Die antwoorden zijn gebaseerd op de trainingsdata van het model, gecombineerd met recente informatie via integraties (zoals Bing of externe plug-ins). Als je content onduidelijk is of niet betrouwbaar overkomt, is de kans kleiner dat AI deze als bron gebruikt.

Wat ik vaak merk, is dat steeds meer bedrijven hun zichtbaarheid verliezen in deze nieuwe laag van zoekgedrag. Dit is niet omdat hun content van slechte kwaliteit is, maar omdat de content niet is afgestemd op hoe AI leest, begrijpt en antwoordt.

Wat maakt content vindbaar in ChatGPT?

ChatGPT werkt niet zoals een crawler, maar leest je pagina van boven naar beneden, net als een echte bezoeker. Daarbij let AI op:

  • Is de content relevant? Sluit jouw content aan bij de vraag die een gebruiker stelt?
  • Is de structuur duidelijk? Is de tekst logisch opgebouwd en zijn er duidelijke tussenkoppen gebruikt?
  • Expertise en betrouwbaarheid: komt de content over als geschreven door iemand met kennis van zaken?

Deze aspecten sluiten goed aan bij het helpful content system van Google. Content die is geschreven voor mensen en niet voor algoritmes, wordt nu ook door AI als waardevol gezien.

Aan de slag met SEO? Neem gerust contact op.

Senior SEO-specialist






    Zo optimaliseer ik content voor ChatGPT

    Ik werk altijd met een aantal vaste principes om content beter zichtbaar te maken in ChatGPT:

    1. Schrijf zoals mensen vragen stellen

    SEO-teksten worden vaak geschreven aan de hand van zoekwoorden. Voor ChatGPT werkt dat minder goed. Een tekst opgebouwd rondom natuurlijke vragen helpt AI de inhoud beter te begrijpen. Doe dit niet alleen in de koppen, maar ook in de opbouw van paragrafen. 

    Zo begrijpt het taalmodel snel waar de content over gaat. AI gebruikt de goed opgebouwde tekst vervolgens als antwoordfragment.

    2. Werk met concrete, volledige antwoorden

    ChatGPT en soortgelijke AI-modellen zoeken naar hapklare brokken informatie. Tekstmodellen werken niet goed met wollige teksten of halve antwoorden, maar een duidelijke, directe uitleg. Geef direct in de eerste zinnen een duidelijk antwoord op de vraag, zodat AI hier sneller op kan terugvallen. Werk deze daarna uit. 

    Zo vergroot ik de kans dat de tekst direct bruikbaar is in een gegenereerd antwoord.

    3. Focus op inhoudelijke diepgang

    AI negeert oppervlakkige pagina’s en kiest liever voor diepgaande, goed onderbouwde content. Diepgang toevoegen met voorbeelden, vergelijkingen en context maakt de tekst waardevoller voor AI en gebruikers. Voorkom onnodige herhaling, maar geef wel voldoende uitleg om als autoriteit gezien te worden.

    Zo kom je betrouwbaar over, zonder dat je content onleesbaar wordt.

    4. Maak slim gebruik van entiteiten en relaties

    Taalmodellen herkennen verbanden tussen begrippen, merken en thema’s. Deze elementen gebruik ik op natuurlijke wijze door de tekst heen. Door die natuurlijke verbanden snapt AI beter waar de content over gaat.

    5. Houd je content actueel

    AI-systemen, zoals Perplexity en de betaalde versie van ChatGPT, gebruiken deels live data. Als je content verouderd is en geen recente voorbeelden bevat, wordt deze simpelweg minder vaak meegenomen in de zoekresultaten. Belangrijke pagina’s regelmatig updaten zorgt ervoor dat je informatie actueel en aantrekkelijk blijft voor AI.. (Denk aan servicepagina’s, kennisbankartikelen en FAQ’s). Dit is iets dat ik ook jou adviseer.

    Wat betekent dit voor jouw SEO-strategie?

    SEO voor ChatGPT versterkt je bestaande strategie en maakt je merk toekomstbestendig. Klassieke SEO blijft belangrijk voor je zichtbaarheid in Google. Als je wilt dat jouw bedrijf óók zichtbaar is in AI-gestuurde antwoorden, moet je anders gaan denken over content.

    Mijn advies is: begin klein. Pas één bestaande pagina aan op basis van de principes die ik je heb uitgelegd. Meet of je vaker wordt genoemd in tools als ChatGPT, Perplexity of Gemini. Werk van daaruit verder aan je vindbaarheid.

    Samengevat

    De verschuiving naar het gebruik van AI-zoekmachines is geen hype, maar een fundamentele verandering in hoe mensen informatie consumeren. Wie nu al content ontwikkelt die past bij hoe AI-modellen redeneren, loopt straks voor op concurrenten die vasthouden aan oude SEO-methodes.

    Wil je weten hoe jouw huidige content scoort op AI-vindbaarheid? Of ben je benieuwd naar een strategie om GEO (Generative Engine Optimization) toe te passen in jouw branche? Stuur me gerust een bericht. Ik help je graag met goede data, de juiste structuur en een heldere aanpak.

    Senior SEO-specialist

    Ralf van Veen

    Senior SEO-specialist
    Five stars
    Ik krijg een 5.0 op Google uit 85 beoordelingen

    Ik werk sinds 12 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

    Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

    Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 juli 2025. De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 juli 2025. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.