Schrijven voor citation windows: hoe AI je content overneemt

Sinds de opkomst van AI-gestuurde zoekmachines zoals ChatGPT, Gemini en Perplexity, wordt content op een andere manier gelezen, geïnterpreteerd en gedeeld. Eén van de belangrijkste verschuivingen die ik zie, is het fenomeen van de zogeheten citation windows

Citation windows zijn momenten waarop een AI-systeem expliciet of impliciet verwijst naar de bron van zijn antwoord. 

Begrijpen hoe dit werkt helpt mij om content te schrijven die beter wordt opgepakt, en daadwerkelijk zichtbaar wordt in gegenereerde antwoorden.

Citation windows zijn tekstblokken waarin een taalmodel zoals ChatGPT-4o, Claude of Gemini content van websites samenvat of aanhaalt, soms met bronvermelding. Soms is dat via een klikbare link, soms alleen als referentie zonder duidelijke URL. In beide gevallen is de onderliggende content afkomstig van bronnen die het model als betrouwbaar en relevant beschouwt.

Waarom citation windows ertoe doen

AI hoeft niet per se de volledige tekst van jouw pagina te tonen om invloed te hebben op de zichtbaarheid van je merk of boodschap. In een wereld waarin gebruikers direct een samenvatting krijgen, is het cruciaal dat jouw content wordt geselecteerd voor opname in dat antwoord.

Als ik content schrijf met dit mechanisme in gedachten, richt ik me niet alleen op ranking in Google, maar op ‘bruikbaarheid voor AI’. Want alleen dan komt die content in beeld, letterlijk en figuurlijk. Citation windows zijn dus het nieuwe equivalent van een featured snippet, maar dan breder toepasbaar binnen elk AI-systeem.

Wat AI zoekt in bruikbare content

De inhoud die een taalmodel citeert, voldoet vaak aan een aantal herkenbare kenmerken. Op basis van wat ik zie in de praktijk blijken dit de belangrijkste criteria: (In combinatie met tools zoals Perplexity en Poe)

  • Duidelijke structuur met goed benoemde tussenkoppen (H2 en H3)
  • Eén onderwerp per paragraaf, helder uitgelegd
  • Inhoudelijke diepgang zonder overoptimalisatie
  • Een professionele, feitelijke tone-of-voice
  • Vermelding van auteur, datum en herkomst van informatie

Als ik wil dat AI-systemen mijn content gebruiken, zorg ik ervoor dat deze criteria altijd aanwezig zijn. Niet alleen omdat het er overzichtelijk uitziet, maar omdat het het selectieproces van het model helpt.

Aan de slag met SEO? Neem gerust contact op.

Senior SEO-specialist






    Schrijven met herformulering in gedachten

    Wat veel mensen vergeten: AI genereert antwoorden op basis van herformulering. Dat betekent dat je zinnen niet letterlijk hoeven terug te komen. De kern moet helder en overdraagbaar zijn, in natuurlijke taal. Daarom vermijd ik jargon, gebruik ik logische alinea’s, en schrijf ik alsof ik het onderwerp aan iemand uitleg met wie ik een gesprek voer.

    Een goede test die ik toepas: stel dat een AI één alinea van deze pagina samenvat, bevat die dan alle kerninformatie over het onderwerp? Zo niet, dan herschrijf ik hem. Die microtoets zorgt ervoor dat de door mij aangeboden content blok-voor-blok geschikt is als invoer voor een taalmodel.

    De rol van bronvermelding in verschillende systemen

    Niet elk systeem behandelt citation windows hetzelfde. Dit zijn de verschillen die ik waarneem:

    • ChatGPT met browsefunctie: toont soms bronnen, maar vaak pas nadat je hebt geklikt op ‘bronvermelding’.
    • Gemini van Google: neigt naar directe links onder AI-gegenereerde tekst, met voorkeur voor pagina’s uit hun index.
    • Perplexity: toont de meest expliciete citation windows, met volledige linkvermeldingen en snippets uit de brontekst.
    • Claude van Anthropic: citeert vooral in onderzoekscontext of op vraag, zonder standaardvermelding.

    Deze verschillen bepalen mede hoe ik schrijf. In content die ik specifiek richt op Perplexity bijvoorbeeld, zorg ik voor een sterke eerste zin van elke paragraaf. Dat is namelijk vaak de tekst die in de citation window komt te staan.

    Wat ik zelf toepas 

    Wanneer ik content schrijf die in aanmerking moet komen voor AI-verwerking, pas ik het volgende toe:

    1. Heldere, beknopte titels per sectie
    2. Paragrafen van maximaal 100 woorden met één duidelijk punt
    3. Bronnen en referenties waar mogelijk benoemd, met datum of herkomst
    4. Gebruik van entiteiten (personen, merken, begrippen) die een AI kan herkennen
    5. Regelmatige updates zodat de content actueel blijft voor systemen die live crawlen

    Deze aanpak zorgt ervoor dat de content niet alleen goed scoort in de organische zoekresultaten, maar ook geselecteerd wordt in citation windows van AI-systemen.

    Samengevat

    Citation windows zijn het nieuwe speelveld van online zichtbaarheid. Wie erin verschijnt, is zichtbaar in het antwoord zelf, niet alleen in de bron erachter. Door content te schrijven die logisch, helder en betrouwbaar is opgebouwd, vergroot ik de kans dat de informatie daadwerkelijk overgenomen wordt door AI.

    Het vereist een andere manier van denken dan klassieke SEO. Maar juist daar liggen de kansen voor wie zich aanpast. Door de werking van citation windows te begrijpen én toe te passen bij het schrijven van content, verbeter ik mijn zichtbaarheid.

    Senior SEO-specialist

    Ralf van Veen

    Senior SEO-specialist
    Five stars
    Ik krijg een 5.0 op Google uit 85 beoordelingen

    Ik werk sinds 12 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

    Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

    Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 juli 2025. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 juli 2025. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.