Mijn checklist voor GEO / SEO voor AI

Generative Engine Optimization (GEO), ofwel SEO voor AI, vraagt om een andere manier van denken dan traditionele zoekmachineoptimalisatie. Ik zie dat taalmodellen zoals ChatGPT en Gemini content niet rangschikken zoals Google dat doet, maar eerder herstructureren, samenvatten en combineren. Als je daarin wilt verschijnen, moet je content niet alleen vindbaar zijn, maar ook bruikbaar.

Door ervaring met tientallen AI-geoptimaliseerde pagina’s heb ik een vaste checklist ontwikkeld. Geen trucjes, maar een concrete richtlijn die ik toepas bij elke tekst die ik schrijf met GEO in gedachten.

1. Eén onderwerp per pagina, duidelijk gedefinieerd

AI-systemen zijn goed in het herkennen van structuur en intentie. Als ik een pagina maak, zorg ik dat die één centraal onderwerp behandelt. Dat maakt het voor een model makkelijker om die pagina te koppelen aan een specifieke vraag van de gebruiker.

Vermijd vage landingspagina’s met tien losse diensten.
Wel doen: Bijvoorbeeld één pagina maken over ‘Linkbuilding voor zorginstellingen in Eindhoven’.

2. Direct antwoord op de kernvraag

Ik begin elke tekst met het beantwoorden van de hoofdvraag van de gebruiker. AI-modellen geven namelijk de voorkeur aan content die snel to the point komt. De kern staat bij mij altijd in de eerste 100-150 woorden. Zo positioneert het model de tekst binnen bredere thema’s. Dat is uiteindelijk waar alles om draait.

3. Context via entiteiten en relaties

Een AI leest niet alleen woorden, maar ook betekenis. Daarom benoem ik altijd relevante begrippen, personen, merken of locaties die semantisch verband houden met het onderwerp.

Bijvoorbeeld:

  • Bij content over “SEO Amsterdam” noem ik sectoren als finance of creative agencies.
  • Bij technische onderwerpen verwijs ik naar bekende tools of standaarden.

Dat helpt het model om de tekst beter te positioneren binnen bredere onderwerpen.

Aan de slag met SEO? Neem gerust contact op.

Senior SEO-specialist






    4. Heldere structuur in HTML en tekst

    Zonder duidelijke structuur snapt een AI minder goed waar je tekst over gaat. Daarom werk ik altijd met:

    • Een H1 die exact het onderwerp benoemt
    • Logische H2- en H3-koppen
    • Korte paragrafen met duidelijke overgangen
    • Eén hoofdgedachte per alinea

    Daarnaast gebruik ik (zoals hier) soms lijstjes, maar alleen als het bijdraagt aan de leesbaarheid.

    5. Transparantie over herkomst en auteur

    In een AI-context draait veel om betrouwbaarheid. LLM’s willen weten wie iets geschreven heeft en waarom die persoon geloofwaardig is. Daarom vermeld ik altijd:

    • Mijn naam als auteur
    • Waarom ik ervaring heb met het onderwerp
    • De datum van publicatie of laatste update

    Dit helpt systemen zoals ChatGPT of Perplexity om content te herkennen als bruikbare bron.

    6. Citatie-waardige zinnen schrijven

    Een belangrijke GEO-techniek is het schrijven van zinnen die letterlijk (of bijna letterlijk) overgenomen kunnen worden in een citation window. Daarom bouw ik content op met micro-antwoorden: korte alinea’s die los ook waardevol zijn.

    Ik test dit door mezelf af te vragen: Als deze ene alinea zou worden geciteerd zonder context, komt de kern dan over? Zo niet, dan herschrijf ik hem.

    7. Up-to-date houden en slim spreiden

    Veel AI’s werken met real-time bronnen of recent gecrawlde pagina’s. Daarom zorg ik ervoor dat belangrijke content regelmatig wordt geüpdatet. Ik gebruik geen overbodige herschrijving, maar actualiseren waar nodig.

    Ook verspreid ik belangrijke topics over meerdere pagina’s met eigen URL’s. Eén mega-artikel over SEO werkt minder goed dan vijf sterke pagina’s over bijvoorbeeld:

    • SEO voor AI
    • Lokale vindbaarheid in Gemini
    • Linkbuilding in een LLM-tijdperk
    • Entity-based SEO
    • De rol van structured data in GEO

    Samengevat

    SEO voor AI draait om bruikbaarheid, transparantie en structuur. Door deze voorwaarden toe te passen, zorg ik ervoor dat de content niet alleen gevonden wordt door AI-systemen, maar ook daadwerkelijk gebruikt wordt in gegenereerde antwoorden.

    Senior SEO-specialist

    Ralf van Veen

    Senior SEO-specialist
    Five stars
    Ik krijg een 5.0 op Google uit 85 beoordelingen

    Ik werk sinds 12 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

    Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

    Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 juli 2025. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 juli 2025. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.