Marketingmix

De marketingmix staat aan het begin van een marketingplan. Wat het precies inhoudt? Wij vertellen je het in dit artikel.

Marketingmix betekenis

De marketingmix bestaat uit 4 elementen. Product, Prijs, Plaats en promotie, oftewel de 4 P’s.

Product gaat over een product of dienst die ontworpen is om klanten in hun behoeften te voorzien. Hierbij is het belangrijk om te kijken hoe jouw product of dienst zich onderscheidt tot de rest van de markt.

Prijs omvat de prijszetting van jouw product of dienst. De verkoopprijs is afgestemd op hoeveel de doelgroep voor jouw product of dienst wil betalen. Daarnaast bereken je de marketingkosten. Het onderzoeken, analyseren en marketen van het product brengt kosten met zich mee die meegerekend moeten worden.

Plaats duidt aan hoe de distributie van het product gaat plaatsvinden. Kies je voor intensieve of exclusieve distributie? Het antwoord op deze vraag hangt af van in welke markt je opereert. Intensieve distributie gebruik je bij FMCG. Er zijn weinig tussenschakels. Bij exclusieve distributie zijn er meer tussenschakels gemoeid.

Promotie omvat alle promotionele activiteiten ten behoeve van de producten. Dit omvat persoonlijke verkoop, public relations, reclame en verkooppromotie. Tijdens het uitwerken van deze factor is het van belang om genoeg budget vrij te maken voor promotionele activiteiten.

Het belang van de marketingmix

Wanneer één van de 4 p’s verandert, heeft dat automatisch invloed op de overige 3 p’s. Voor het opstellen van de marketingmix is het van belang om marktonderzoek te doen. Zo kun je accuraat inspelen op de behoeften van de doelgroep.

Alle facetten van de marketingmix beïnvloeden elkaar. De 4 P’s vormen de basis voor een businessplan. Zorg er dan ook voor dat ieder facet goed op elkaar aansluit!

marketingmix

Marketingmix en SEO

SEO is een krachtig marketinginstrument die terugkomt in de marketingmix. Als voorbeeld hier de marketingmix ingevuld omtrent SEO:

  1. Product

Wie is je doelgroep? Wat zijn hun pijnpunten? Hoe zoekt de doelgroep? De zoekintentie is een groot begrip wat hier cruciaal is. Begrijp de doelgroep. Prijs en promotie hangen nauw samen met het product. Gevonden worden als SEO freelancer is de eerste stap. Daarna is het van belang om potentiële klanten te overtuigen.

  1. Prijs

Prijs is onlosmakelijk verbonden aan waarde. Wanneer de prijs van een product of dienst te hoog is verkoopt het niet. Wanneer de prijs te laag is, valt er weinig winst te behalen. Een lagere prijs genereert meer omzet en een hogere prijs genereert meer winst. Het is de kunst om de balans hier te vinden.

  1. Plaats

Waar koopt de doelgroep jouw product? Waar vindt de doelgroep het product? Offline of online? In het geval van een SEO agency, vindt de verkoop online plaats. Een SEO freelancer ‘distribueert’ SEO consultancy via een website.

  1. Promotie

SEO draait om de online vindbaarheid van bedrijven. Met SEO optimaliseer je de website zodanig, dat potentiële klanten jou vinden in plaats van jij de klant. De P van promotie gaat dan ook volledig over SEO. Wanneer je SEO gebruikt, heb je geen andere promotie instrumenten nodig.

Ons advies

Wij raden aan om tijdens het creëren van de marketingmix, SEO te integreren. SEO is een uitstekend marketinginstrument die de P van promotie in beslag neemt. Door de online vindbaarheid van jouw website te vergroten, ben je direct zichtbaar voor klanten. Optimaliseer de content, techniek en linkbuilding van jouw website. Wanneer je dit up to date houdt, stijgt je ranking in Google!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat marketingmix inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over marketingmix geschreven?

Het artikel over marketingmix hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over marketingmix hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over marketingmix in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals marketingmix?

Wij schrijven over begrippen als marketingmix om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Marketingmix is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over marketingmix en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip marketingmix in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van marketingmix. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van marketingmix op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende marketingmix.

Het voorbeeld dat wij geven van marketingmix geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over marketingmix van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z