Marketingmix

De marketingmix staat aan het begin van een marketingplan. Wat het precies inhoudt? Wij vertellen je het in dit artikel.

Marketingmix betekenis

De marketingmix bestaat uit 4 elementen. Product, Prijs, Plaats en promotie, oftewel de 4 P’s.

Product gaat over een product of dienst die ontworpen is om klanten in hun behoeften te voorzien. Hierbij is het belangrijk om te kijken hoe jouw product of dienst zich onderscheidt tot de rest van de markt.

Prijs omvat de prijszetting van jouw product of dienst. De verkoopprijs is afgestemd op hoeveel de doelgroep voor jouw product of dienst wil betalen. Daarnaast bereken je de marketingkosten. Het onderzoeken, analyseren en marketen van het product brengt kosten met zich mee die meegerekend moeten worden.

Plaats duidt aan hoe de distributie van het product gaat plaatsvinden. Kies je voor intensieve of exclusieve distributie? Het antwoord op deze vraag hangt af van in welke markt je opereert. Intensieve distributie gebruik je bij FMCG. Er zijn weinig tussenschakels. Bij exclusieve distributie zijn er meer tussenschakels gemoeid.

Promotie omvat alle promotionele activiteiten ten behoeve van de producten. Dit omvat persoonlijke verkoop, public relations, reclame en verkooppromotie. Tijdens het uitwerken van deze factor is het van belang om genoeg budget vrij te maken voor promotionele activiteiten.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van de marketingmix

Wanneer één van de 4 p’s verandert, heeft dat automatisch invloed op de overige 3 p’s. Voor het opstellen van de marketingmix is het van belang om marktonderzoek te doen. Zo kun je accuraat inspelen op de behoeften van de doelgroep.

Alle facetten van de marketingmix beïnvloeden elkaar. De 4 P’s vormen de basis voor een businessplan. Zorg er dan ook voor dat ieder facet goed op elkaar aansluit!

marketingmix

Marketingmix en SEO

SEO is een krachtig marketinginstrument die terugkomt in de marketingmix. Als voorbeeld hier de marketingmix ingevuld omtrent SEO:

  1. Product

Wie is je doelgroep? Wat zijn hun pijnpunten? Hoe zoekt de doelgroep? De zoekintentie is een groot begrip wat hier cruciaal is. Begrijp de doelgroep. Prijs en promotie hangen nauw samen met het product. Gevonden worden als SEO freelancer is de eerste stap. Daarna is het van belang om potentiële klanten te overtuigen.

  1. Prijs

Prijs is onlosmakelijk verbonden aan waarde. Wanneer de prijs van een product of dienst te hoog is verkoopt het niet. Wanneer de prijs te laag is, valt er weinig winst te behalen. Een lagere prijs genereert meer omzet en een hogere prijs genereert meer winst. Het is de kunst om de balans hier te vinden.

  1. Plaats

Waar koopt de doelgroep jouw product? Waar vindt de doelgroep het product? Offline of online? In het geval van een SEO agency, vindt de verkoop online plaats. Een SEO freelancer ‘distribueert’ SEO consultancy via een website.

  1. Promotie

SEO draait om de online vindbaarheid van bedrijven. Met SEO optimaliseer je de website zodanig, dat potentiële klanten jou vinden in plaats van jij de klant. De P van promotie gaat dan ook volledig over SEO. Wanneer je SEO gebruikt, heb je geen andere promotie instrumenten nodig.

Ons advies

Wij raden aan om tijdens het creëren van de marketingmix, SEO te integreren. SEO is een uitstekend marketinginstrument die de P van promotie in beslag neemt. Door de online vindbaarheid van jouw website te vergroten, ben je direct zichtbaar voor klanten. Optimaliseer de content, techniek en linkbuilding van jouw website. Wanneer je dit up to date houdt, stijgt je ranking in Google!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat marketingmix inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO-concepten uit.

"Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven."

Up is gespecialiseerd in SEO-content, -techniek en -linkbuilding. Alle blogs in deze kennisbank zijn handig voor iedere ondernemer. Waar schrijven wij precies over?

Op het gebied van content

Een succesvolle content-strategie begint bij een uitgebreid zoekwoordonderzoek. Op deze manier kom je erachter hoe jouw doelgroep zoekt. Op basis van deze bevindingen schrijf je een content-strategie. Lees hier een kleine greep van de begrippen die wij hebben geschreven omtrent content.

Op het gebied van techniek

Hoe maak je een website snel én veilig? Dat doe je met SEO-techniek. Dit doe je onder andere door een SSL-certificaat aan te vragen. Een SSL-certificaat is een goed begin, maar wat dan? Geen zorgen, als hét SEO-bureau van Nederland schrijven wij over de verschillende facetten van technische SEO:

Op het gebied van linkbuilding

Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor SEO. Via deze links lekt er SEO-juice door. Up heeft al jaren ervaring met het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Echte websites, met traffic. Geen startpagina’s, forums of Nofollow links (in tegenstelling tot heel wat concullega’s in SEO-land ;)). Bovendien hebben wij er al heel wat over geschreven. Onder andere deze onderwerpen:

Als website-eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte te zijn van de juiste kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO). Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je beschreven. Deze vind je ook in onze kennisbank. 8+ jaar waard aan kennis en expertise delen wij maar al te graag met anderen. Ga naar "Kennisbank" en verbreed je kennis omtrent SEO.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. De optimalisaties vinden plaats op het gebied van content, linkbuilding en techniek.

Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie (mits de targeting correct is, daar zijn wij dan toevallig weer goed in). Het doel van SEO is dan ook om meer converterende bezoekers te genereren.

De ranking op de zoekresultatenpagina wordt bepaald door Google. Of eigenlijk, het algoritme van Google. Het algoritme bestaat uit honderden factoren. Iedere factor beïnvloedt een specifiek stukje van een website.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? SEO bestaat uit 3 elementen. Content, techniek en linkbuilding.

Content omvat alle teksten, blogs, video's en afbeeldingen op een website. Content zorgt ervoor dat een bezoeker blijft hangen op jouw website. Het doel van content is zodoende om de bezoeker te boeien. Content kan informationeel, oriënterend, transactioneel en commercieel van aard zijn. Het is aan alle websites de taak om exact te weten welke content een trigger vormt voor de doelgroep. Wanneer content relevant en van hoge kwaliteit is, komt een website hoger in de ranking.

Technische SEO regelt de veiligheid en snelheid van een website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring. Zowel via mobiel, als via desktop. De techniek vormt het fundament van een website. Daarom is het zo van belang om technische SEO goed uit te voeren.

Linkbuilding omvat het verkrijgen van hoogwaardige links van andere websites. Gezaghebbende websites hebben iets te vertellen, weet Google. Als website eigenaar, wil je daarom links verkrijgen van deze websites. Links zorgen er namelijk voor dat er SEO-waarde "doorlekt".

Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 onderdelen vullen elkaar nauw aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over marketingmix geschreven?

Het artikel over marketingmix hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over marketingmix in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals marketingmix?

Wij schrijven over begrippen als marketingmix om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

marketingmix is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over marketingmix in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals marketingmix, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip marketingmix in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van marketingmix. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van marketingmix op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende marketingmix.

Het voorbeeld dat wij geven van marketingmix , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over marketingmix van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z