Marketingmix

De marketingmix staat aan het begin van een marketingplan. Wat het precies inhoudt? Wij vertellen je het in dit artikel.

Marketingmix betekenis

De marketingmix bestaat uit 4 elementen. Product, Prijs, Plaats en promotie, oftewel de 4 P’s.

Product gaat over een product of dienst die ontworpen is om klanten in hun behoeften te voorzien. Hierbij is het belangrijk om te kijken hoe jouw product of dienst zich onderscheidt tot de rest van de markt.

Prijs omvat de prijszetting van jouw product of dienst. De verkoopprijs is afgestemd op hoeveel de doelgroep voor jouw product of dienst wil betalen. Daarnaast bereken je de marketingkosten. Het onderzoeken, analyseren en marketen van het product brengt kosten met zich mee die meegerekend moeten worden.

Plaats duidt aan hoe de distributie van het product gaat plaatsvinden. Kies je voor intensieve of exclusieve distributie? Het antwoord op deze vraag hangt af van in welke markt je opereert. Intensieve distributie gebruik je bij FMCG. Er zijn weinig tussenschakels. Bij exclusieve distributie zijn er meer tussenschakels gemoeid.

Promotie omvat alle promotionele activiteiten ten behoeve van de producten. Dit omvat persoonlijke verkoop, public relations, reclame en verkooppromotie. Tijdens het uitwerken van deze factor is het van belang om genoeg budget vrij te maken voor promotionele activiteiten.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van de marketingmix

Wanneer één van de 4 p’s verandert, heeft dat automatisch invloed op de overige 3 p’s. Voor het opstellen van de marketingmix is het van belang om marktonderzoek te doen. Zo kun je accuraat inspelen op de behoeften van de doelgroep.

Alle facetten van de marketingmix beïnvloeden elkaar. De 4 P’s vormen de basis voor een businessplan. Zorg er dan ook voor dat ieder facet goed op elkaar aansluit!

marketingmix

Marketingmix en SEO

SEO is een krachtig marketinginstrument die terugkomt in de marketingmix. Als voorbeeld hier de marketingmix ingevuld omtrent SEO:

  1. Product

Wie is je doelgroep? Wat zijn hun pijnpunten? Hoe zoekt de doelgroep? De zoekintentie is een groot begrip wat hier cruciaal is. Begrijp de doelgroep. Prijs en promotie hangen nauw samen met het product. Gevonden worden als SEO freelancer is de eerste stap. Daarna is het van belang om potentiële klanten te overtuigen.

  1. Prijs

Prijs is onlosmakelijk verbonden aan waarde. Wanneer de prijs van een product of dienst te hoog is verkoopt het niet. Wanneer de prijs te laag is, valt er weinig winst te behalen. Een lagere prijs genereert meer omzet en een hogere prijs genereert meer winst. Het is de kunst om de balans hier te vinden.

  1. Plaats

Waar koopt de doelgroep jouw product? Waar vindt de doelgroep het product? Offline of online? In het geval van een SEO agency, vindt de verkoop online plaats. Een SEO freelancer ‘distribueert’ SEO consultancy via een website.

  1. Promotie

SEO draait om de online vindbaarheid van bedrijven. Met SEO optimaliseer je de website zodanig, dat potentiële klanten jou vinden in plaats van jij de klant. De P van promotie gaat dan ook volledig over SEO. Wanneer je SEO gebruikt, heb je geen andere promotie instrumenten nodig.

Ons advies

Wij raden aan om tijdens het creëren van de marketingmix, SEO te integreren. SEO is een uitstekend marketinginstrument die de P van promotie in beslag neemt. Door de online vindbaarheid van jouw website te vergroten, ben je direct zichtbaar voor klanten. Optimaliseer de content, techniek en linkbuilding van jouw website. Wanneer je dit up to date houdt, stijgt je ranking in Google!

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een Marketingmix?

De marketingmix is een combinatie van verschillende instrumenten die een organisatie kan gebruiken om de marketingstrategie in te vullen. Hij bestaat uit vier verschillende componenten, te weten product, prijs, plaats en promotie. Dit worden ook wel de vier P’s genoemd.

Wat is de impact van Marketingmix op SEO?

SEO is een zeer waardevol marketinginstrument dat we dan ook terugzien in de marketingmix. Dit geldt voor alle vier de P’s, maar de P van promotie heeft volledig betrekking op SEO. Als je SEO goed hebt ingericht heb je veel minder andere promotie-instrumenten nodig.

Voor wie hebben wij dit artikel over marketingmix geschreven?

Het artikel over marketingmix hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over marketingmix in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals marketingmix?

Wij schrijven over begrippen als marketingmix om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

marketingmix is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over marketingmix in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals marketingmix, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip marketingmix in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van marketingmix. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van marketingmix op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende marketingmix.

Het voorbeeld dat wij geven van marketingmix , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over marketingmix van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z