Wat betekent CPC, CPM en CTR?

Wat betekent CPC, CPM en CTR?

CPC, CPM en CTR

Online advertenties worden verkocht volgens een verschillende prijsmodellen. De meest populaire modellen zijn CPM en CPC. Ook CTR wordt vaak gebruikt. In dit artikel vertel ik meer over wat CPC, CPM en CTR nu precies inhouden en wat het verschil tussen de verdienmodellen is. 

CPC, CPM en CTR
CPC, CPM en CTR

Cost Per Click

Bij CPC, cost per click, betaal je per klik op jouw online advertentie. Wordt jouw advertentie dus veel bekeken, maar wordt er niet verder op geklikt? Dan hoef je ook niks te betalen. Bij CPC wordt ingespeeld op de interesse die wordt gewekt. Een fijne methode als je bijvoorbeeld je naamsbekendheid wilt verhogen. Wat een nadeel is van CPC is dat elke bezoeker er zo vaak op kan klikken als hij/zij wilt. Hiermee kan bijvoorbeeld één bezoeker meerdere keren op jouw advertentie klikken en hierdoor jouw kosten verhogen.

Cost Per Mille

Bij CPM, cost per mille, betaal je voor het aantal vertoningen van je online advertentie. Deze vertoningen liggen op 1.000 (mille). Kliks op de advertentie zijn inbegrepen. Hiervoor betaal je niks extra’s. Met CPM kun je ook zelf posities van bijvoorbeeld je titels inkopen. Een ideale methode voor optimalisatie van je branding. Het nadeel is dat elke vertoning geld kost. Een vertoning betekent echter niet dat de advertentie ook echt gezien of opgevallen is door een persoon. 

Cost Through Rate

Bij CTR, cost through rate, wordt weergegeven hoe vaak mensen op jouw advertentie klikken nadat ze deze hebben bekeken. De hoogte van de CTR is afhankelijk van jouw plek in de zoekresultaten van de zoekmachine. 

Advertenties die op de hoogste plek in de zoekmachine staan, moeten een hogere CTR afdragen dan een advertentie onderaan in de zoekresultaten. 

Niet alleen een hogere plek in de zoekmachine zorgt voor een hogere CTR. Ook een aantrekkelijke tekst zorgt hiervoor. Wanneer jouw advertentie aantrekkelijker is dan die van een andere advertentie boven jou in de zoekmachine, kan het zijn dat je toch een hogere CTR hebt. Dit draagt bij een hogere kwaliteitsscore. 

Denk dus goed na welk prijsmodel voor jouw online advertentie het best is. Wil je advertenties gaan verkopen op jouw site of zelf adverteren op Google of sterke sites? Weet welk prijsmodel het meest ideaal is voor je business. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *