Google mobile first

Je hebt vast wel gehoord dat elke site tegenwoordig mobielvriendelijk moet zijn. Dit houdt in dat een website goed moet fungeren op een desktop, maar ook zeker op een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet.

Het is belangrijk om mee te gaan met het veranderende apparaat waarmee mensen zoeken op Google. Tikken ze op een smartphone anders een zoekopdracht in, dan op een computer? Hoe speel je hier op in als bedrijf? Moet jouw bedrijf hier wel op in spelen? We behandelen het in dit artikel.

Wat is de Mobile First Index nu precies? 

De Mobile First Index betekent dat Google voortaan naar de mobiele versie van je website kijkt om te indexeren. Google merkt namelijk ook dat haar gebruikers steeds meer op hun smartphone of tablet zitten en hierin zoekopdrachten invoeren. Google wilt de beste gebruikerservaring voor haar bezoekers en past zich daarom hierop aan en eist van jouw website dat je hetzelfde doet.

Google mobile first | Artikelen

Veranderde zoekopdrachten

Een zoekopdracht is hetgeen wat iemand op Google intikt wanneer hij/zij ergens naar op zoek is. In de loop van de jaren zijn de manieren van het opzoeken sterk veranderd. Vooral wanneer er steeds meer mensen iets gingen opzoeken op hun smartphone en tablet. Houd hier goed rekening mee wanneer je SEO-strategie opstelt.

Wanneer je in de Google Search Console duidelijk ziet dat er maar weinig mensen via hun telefoon op jouw website komen, kun je beter een SEO-strategie opstellen op basis van de desktop. 

Een stijging in het persoonlijk zoeken

We zien vooral een stijging in de persoonlijke zoekopdrachten. We bedoelen hiermee de zoekopdrachten met persoonlijke en conversatie taal met hierin woorden zoals “ik” en “mijn”. Deze zoekwoorden zijn met 60% gegroeid de afgelopen jaren. Volgens Google zijn er drie categorieën van persoonlijke zoekopdrachten:

  • Het oplossen van een probleem;
  • dingen gedaan krijgen;
  • het verkennen/verklaren van dingen in iemands directe omgeving.

Gebruik van natuurlijk taalgebruik

Het gebruik van natuurlijk taalgebruik zoals hele zinnen of praattaal neemt ook steeds meer toe. Dit betekent dat gebruikers letterlijk met hun apparaat spreken en een natuurlijke reactie verwachten. Dit is een andere verandering in de manier waarop mensen zoeken, die de manier veranderd waarop we bij het maken van inhoud moeten denken over de inhoud zelf.

Het aantal zoekopdrachten met ‘’nodig hebben’’ zijn gegroeid met meer dan 65%. 

Een voorbeeld: ‘’hoeveel verf heb ik nodig’’

Ook de mobiele zoekopdrachten die beginnen met “kan ik” zijn gegroeid met meer dan 85%. 

Een voorbeeld: “kan ik een stoel kopen voor mijn hond in het vliegtuig?”

Zorg voor een bevredigend antwoord voor de meeste gebruikers

Het identificeren van het probleem dat gebruikers proberen op te lossen kan leiden tot meerdere antwoorden.

Wanneer je naar de SERP’s kijkt, zul je zien dat er verschillende soorten sites zijn. Sommige kunnen review sites zijn, sommige kunnen informatief zijn, andere kunnen educatief van aard zijn. Deze verschillen zijn aanwijzingen omdat er meerdere problemen zijn die gebruikers proberen op te lossen. Wat nuttig is, is dat Google zeer waarschijnlijk de SERP’s zal bestellen volgens de meest populaire intentie van de gebruiker, het antwoord dat de meeste gebruikers tevreden stelt.

Kwaliteit van de mobile-first index

De belangrijkste kwaliteit van de mobile first index is het gemak en relevantie bij de intentie van de zoeker. Vraagt de intentie van de gebruiker achter de zoekopdracht om een snel antwoord of een korter antwoord? Maakt de webpagina het moeilijk om het antwoord te vinden? Maakt de pagina een vergelijking tussen verschillende producten mogelijk? 

Houd hier goed rekening mee bij het opzetten van je SEO-strategie.

Conclusie

Het is belangrijk om de zoekintentie van de zoeker altijd zo volledig en efficiënt mogelijk te beantwoorden. Wanneer er meer bezoekers op jouw site komen via een mobiel apparaat, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Hoe zoeken de gebruikers hun vragen op en hoe kun jij hier het beste op inspelen?

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 mei 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus