SEO Betekenis

De betekenis van SEO

De SEO betekenis: SEO staat letterlijk voor “Search Engine Optimization”. In het Nederlands vertaald is dit zoekmachine optimalisatie: Het proces van een website organisch hoger in de zoekmachines brengen.
De voornaamste doelstelling is het krijgen van relevante organische bezoeken uit de zoekmachines. Tijdens dit proces wordt de website dusdanig geoptimaliseerd zodat deze vriendelijker wordt voor de gebruikers én voor de zoekmachines.
Alle grote zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo hebben zoekresultaten. Op deze zoekresultaten pagina’s worden 10 organische zoekresultaten laten zien. Deze staan onder de betaalde advertenties. De SEO begint altijd met een goede SEO analyse van de website.

SEO kan in 2 grote lijnen worden onderverdeeld:
On-site SEO: Dit beslaat alle punten die op de website worden geoptimaliseerd.
Off-site SEO: Dit beslaat alle punten die rondom de website worden geoptimaliseerd.

Een goede on-site SEO zou voor zoekmachines én gebruikers de volgende punten moeten realiseren:
1. Eenvoudig en snel begrijpen waar een website pagina over gaat.
2. Eenvoudig en snel kunnen zien of een website pagina daadwerkelijk de zoekopdracht van een bezoeker beantwoordt.
3. Het is belangrijk dat zowel de zoekmachine als bezoeker de pagina als waardevol beschouwen. Anders zal deze geen hoge positie krijgen in de zoekmachines.

Nu zal ik de on-site SEO opsplitsen in 2 kleinere onderdelen. Het eerste onderdeel zijn de geschreven teksten op de website. Het andere onderdeel is de technische kant van SEO.

Benieuwd naar jouw online kansen? Ontdek ze met mijn gratis SEO scan!

Gratis SEO scan

Betekenis on-site SEO 

On-site SEO: SEO Content
Een aantal jaar terug plaatste website eigenaren nog zo vaak mogelijk het zoekwoord waarop ze wilde worden gevonden op hun website. Dit resulteerde vaak nog in een goede ranking ook. Dit werkt nu niet meer. Google is vele malen geavanceerder geworden en wanneer er nu sprake is van deze methode wordt dit aangemerkt als “spam” en kan dit tot een “penalty” leiden.

Om tot de juiste content te komen raad ik het volgende proces aan
1. Zoekwoordonderzoek: Bekijk op welke zoekwoorden veel volume en weinig concurrentie zit. Daarnaast moet het zoekwoord relevant zijn om de juiste bezoekers naar jouw website te krijgen. Het maandelijks aantal zoekopdrachten en de hoogte van de concurrentie kan worden ontdekt met de Google Ads Zoekwoordplanner.
2. Koppelen zoekwoorden met landingspagina’s: Uit het zoekwoordonderzoek zullen een aantal zoekwoorden komen die kunnen worden gebruikt. Koppel deze zoekwoorden met de juiste landingspagina’s en optimaliseer deze landingspagina’s rondom dat zoekwoord (of zoekwoorden).
3. Het zoekwoord “beantwoorden” met de tekst geschreven op de landingspagina.

Meta data
Technische gezien valt dit onder technische SEO (pun intended), omdat dit toch veel te maken heeft met het geschreven woord op de website.

De betekenis van SEO meta data zijn de volgende elementen: De meta beschrijving, meta titel, URL, alt tag, H1, en H2. Dit zijn allen elementen waarin het zoekwoord kan worden verwerkt zodat de zoekmachines weten waar de website over gaat.

Benieuwd naar jouw online kansen? Ontdek ze met mijn gratis SEO scan!

Gratis SEO scan

Technische SEO

De andere kant van de betekenis van on-site SEO is de technische SEO. Onder technische SEO verstaan wij voornamelijk de volgende punten (met uitleg):
– Websitesnelheid: De snelheid van een website helpt bij het gebruikersvriendelijker maken van een website. Wanneer de gebruikersvriendelijkheid van een website omhoog gaat zullen de zoekmachines dit ook waarderen.
– Linkstructuur: De interne linkstructuur is de manier waarop een bezoeker door een website kan navigeren (zoals een hoofdmenu met alle relevante onderwerpen van een website).
– Interne links: De interne links zijn links van een pagina binnen de website naar andere pagina’s binnen dezelfde website. Dit helpt de bezoeker met navigeren en verhoogt de gebruikersvriendelijkheid.
– Externe links: Dit zijn links die zijn geplaatst op de website die naar andere relevante websites gaan binnen de branche.
– Mobielvriendelijkheid: Mobielvriendelijkheid wordt steeds belangrijker voor SEO. Het houdt in dat de website ook op een mobiele telefoon goed moet werken.

Betekenis SEO linkbuilden
Linkbuilden is het verkrijgen van relevante en kwalitatieve links van andere websites naar jouw website. Met linkbuilden laat je jouw autoriteit binnen het web aan de zoekmachines zien. Dit is (grotendeels) de off-site SEO voor de website.

Hoe ziet de ideale website eruit die naar jouw website linked?
1. De website moet in uw branche of een relevante branche actief zijn.
2. De website heeft zelf een sterke SEO en is goed vindbaar in de zoekmachines.
3. De website is in dezelfde taal geschreven als jouw website.
4. De plek waarop de link staat is op een prominent plek op de website (bijvoorbeeld: Bovenaan de homepage).

Natuurlijk kunnen we niet alleen maar van zulke ideale websites te overtuigen om een link naar onze website te plaatsen. Houdt bij het doen van acquisitie op links in ieder geval punt 1 en 2 goed aan. De relevantie van de website en de SEO sterkte zijn het belangrijkst, de andere punten zijn “mooi meegenomen”.

Probeer het linkbuilden zo “natuurlijk” mogelijk te houden. Vraag in jouw branche of omgeving naar mogelijke plaatsen waarop je bijvoorbeeld een gast blog mag plaatsen met een link naar jouw website.

Dit is (zo kort mogelijk geschreven) de betekenis van SEO. Dit is de echte basis van SEO. Er zijn veel onderdelen die een goed SEO traject nodig heeft om te slagen. Vaak is er een specialist voor nodig om de beoogde resultaten daadwerkelijk te behalen. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoud met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.
1 oktober 2018

Benieuwd naar jouw online kansen? Ontdek ze met mijn gratis SEO scan!

Gratis SEO scan

Over de auteur 

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoud met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.


Dit artikel is geschreven op 1 oktober, 2018.