SEO Analyse

SEO Analyse in 2018

Een SEO analyse is een belangrijk onderdeel voor ieder SEO traject. Iedere website die beter wilt worden gevonden in de zoekmachines moet een SEO analyse ondergaan. Dit helpt om de fundering van de SEO van de website goed te leggen. Op deze fundering kan vervolgens worden voortgebouwd. Door een uitgebreide SEO analyse uit te voeren kunnen alle fouten op ieder gebied van SEO worden ontdekt en verbeterd.

Voor mij is SEO een proces waarbij continue moet worden geanalyseerd. De uitkomsten van deze analyses moeten worden geoptimaliseerd en verbeterd. Hierdoor wordt er een constant proces van analyseren en optimaliseren teweeggebracht. Dit maakt dat het volledige proces op data wordt gebaseerd en er continue voortgang kan worden geboekt. In dit artikel neem ik je mee in de punten die ik meeneem in mijn (globale) SEO analyse.

Mijn SEO analyse kan worden onderverdeeld in 2 onderdelen: – De on-site SEO: Hier analyseer ik alle SEO werkzaamheden die op de website zijn uitgevoerd. De on-site SEO kan weer worden onderverdeeld in SEO content en de technische SEO van een website.
– De off-site SEO: Hier analyseer ik alle SEO werkzaamheden die rondom de website zijn uitgevoerd.

SEO Analyse: De SEO content

Om de content van een website te analyseren maak ik gebruik van een checklist. Om een goed beeld te vormen van de SEO content van een website analyseer ik de belangrijkste landingspagina’s van een website. Deze landingspagina’s zijn vaak de pagina’s die je in het hoofdmenu op de homepagina vindt (of binnen 1 klik vanaf de homepagina kunnen worden bereikt).
Wanneer ik de SEO content van een pagina analyseer kijk ik naar de volgende punten:

1. Is de geschreven content uniek?
2. Beantwoordt de geschreven content de vraag van de zoeker?
3. Worden de juiste zoekwoorden gebruikt?
4. Hoelang is de tekst? Is de tekst langer of korter dan 300 woorden?
5. Is de tekst geschreven voor de bezoeker of voor de zoekmachines?
6. Hoe vaak zijn de zoekwoorden in de tekst verwerkt? Wanneer dit teveel is kan de pagina gebruikersonvriendelijk overkomen. Wanneer dit te weinig is weten de zoekmachines niet op welke zoekwoorden de pagina wilt worden gevonden.

Bij mijn SEO analyse van de geschreven content staat altijd de gebruikersvriendelijkheid centraal. Wanneer de bezoekers van een website daadwerkelijk vinden waar ze naar op zoek waren zal Google dit herkennen en je daarvoor belonen.

Benieuwd naar jouw kansen in de zoekmachines? Ik voer gratis een SEO analyse voor je uit!

SEO Analyse aanvragen

SEO Analyse: Technische SEO

De andere kant van on-site SEO is de technische SEO. De optimalisaties hiervan zullen niet altijd direct zichtbaar zijn voor de bezoeker, maar wel voor de zoekmachines. Wanneer ik een SEO analyse maak toets ik de technische SEO van een website onder andere op de volgende punten:

1. Websitesnelheid: De websitesnelheid is enorm belangrijk voor de SEO van een website doordat het de gebruikersvriendelijkheid beïnvloed. Wanneer een website traag is en hierdoor bezoekers kwijtraakt zal dit je SEO negatief beïnvloeden.
2. Interne links: Het plaatsen van relevante en kwalitatieve interne links is belangrijk voor je SEO doordat het de toegankelijkheid van de website verbeterd. Hierdoor bevorder je de doorstroom van bezoekers in jouw website.
3. Mobielvriendelijkheid: Een element dat al sinds 2015 met de dag belangrijker aan het worden is. Meer dan de helft van de zoekers in Google gebruikt een telefoon. Niet optimaliseren voor de mobiel kan in deze tijd niet meer voorkomen.
4. Meta tags: Meta tags bestaan veelal uit belangrijke stukjes SEO content op de website: Voorbeelden hiervan zijn de H1, H2, alt teksten (afbeeldingen), meta beschrijving en meta titel. Wanneer de zoekwoorden op de juiste manier zijn verwerkt in de meta tags verteld dit Google welke pagina voor welk zoekwoord is geoptimaliseerd.
5. Statuscodes: De statuscodes van pagina’s van een website zijn erg belangrijk voor de zoekmachines. Wanneer er niet-werkende pagina’s zich op de website bevinden, zoals 404 pagina’s, is dit negatief voor de gebruikersvriendelijkheid.
6. Indexering: Wanneer ik een SEO analyse uitvoer kijk ik altijd naar welke pagina’s wel en welke pagina’s niet door Google geïndexeerd zijn. Wanneer belangrijke landingspagina’s niet zijn geïndexeerd in de database van Google kan de website veel relevante bezoekers mislopen.

Kortom: Wanneer ik de technische SEO van een website analyseer kijk ik vooral naar de achterkant van een website. Wanneer on-site SEO van een website is geanalyseerd ga ik verder naar de off-site SEO.

SEO Analyse: Off-site SEO

Wanneer ik het link builden analyseer voor een website (globale analyse), kijk ik vooral naar het huidige backlinkprofiel. Een backlinkprofiel is het totaal aantal links dat een website krijgt van andere websites. Tijdens deze analyse neem ik de volgende punten mee.

1. SEO sterkte van de websites die linken: Hoe sterk is de SEO van de websites die een link hebben geplaatst naar onze website. Een vuistregel die hiervoor kan worden gebruikt: Hoe makkelijker het is om een link te krijgen van een website, hoe minder deze vaak waard is.
2. Relevantie: Hoe relevant zijn de websites die een link van hun website naar die van ons hebben geplaatst? Het is belangrijk dat de website in ieder geval werkzaam is in dezelfde branche. Wanneer een link van een compleet irrelevante website komt kan deze zelfs als SPAM worden gezien door Google. 3. Anchor tekst: De anchor tekst is de tekst waarin de link zit verwerkt. Wanneer deze anchor tekst ook daadwerkelijk het zoekwoord is waarop de website wilt worden gevonden kan dit veel SEO sterkte meegeven. Hier moet je wel heel goed me oppassen. Wanneer er teveel anchor teksten exact het zoekwoord zijn waarop de website wilt worden gevonden kan dit onnatuurlijk overkomen. Hierop kan een penalty van Google staan wat als gevolg heeft dat de website uit de zoekresultaten wordt gehaald.
4. Op welke pagina staat de link: Wanneer de gehele pagina waar de backlink op staat over hetzelfde onderwerp gaat zal deze meer invloed hebben dan wanneer dit niet zo is.

SEO Analyse: Conclusie

Het maken van een grondige SEO analyse kan ervoor zorgen dat de onderliggende fouten van een website worden ontdekt. Bovenstaand heb ik een globale SEO analyse beschreven die gemakkelijk binnen een korte tijd kan worden uitgevoerd.
Wanneer de uitkomsten van de SEO analyse bekend zijn kunnen deze worden verwerkt in het traject. Het is belangrijk dat de fouten die uit de website zijn gekomen op de juiste manier worden verwerkt en geoptimaliseerd.

Benieuwd naar jouw kansen in de zoekmachines? Ik voer gratis een SEO analyse voor je uit!

SEO Analyse aanvragen

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.


Dit artikel is geschreven op 25 oktober, 2018.