Persona

Een persona is een archetype van de ideale klant. Dat is een gedetailleerde beschrijving van een fictief persoon, die wordt gezien als de bezoeker van een webshop. Een persona is iets anders dan een doelgroep. Binnen een doelgroep kunnen meerdere persona vallen.

Elke specialist die zich bezig houdt met internet marketing kan beter werk leveren door één of meerdere persona’s. Het biedt de kans om taalgebruik te personaliseren, evenals de vormgeving en de klantreis. Met name bij social media kanalen is het definiëren van een persona nuttig. Het komt voor dat specialisten tijdens hun werk een relatie voor ogen heeft, die voldoet aan de kenmerken van de persona.

Ook binnen de SEO en SEA is het opstellen van persona’s van belang. Voor een hoge (en vooral) relevante positie in Google weegt dit zwaar mee.

Persoonlijke kenmerken

Het zal duidelijk zijn dat elke bezoeker van een webshop een eigen identiteit heeft. Toch is de definitie van een persona als ideale klant handig. De algemene kenmerken die gebruikt worden om verschillende persona’s te onderscheiden zijn leeftijd, geslacht en maatschappelijke positie. Vaak wordt ook het werk en het niveau van de functie meegenomen als kenmerk van een persona.

Het is gebruikelijk om meerdere persona te definiëren, die allemaal tot de doelgroep behoren. Voor een webshop met lingerie behoren in principe alle vrouwen tot de doelgroep, maar kan er onderscheid worden gemaakt tussen persona’s met verschillende leeftijden. De verschillende persona’s worden anders aangesproken en zijn geïnteresseerd in andere producten.

Zelfs met lokale SEO is dit van belang. Voor wanneer je bijvoorbeeld met een lokale website binnen Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Groningen wilt ranken in Google.

Micro-targeting

Het gebruik van een persona is een goede manier om het taalgebruik aan te passen. In de bovenstaande webshop met lingerie moet een jonge vrouw anders worden aangesproken dan iemand die de middelbare leeftijd al heeft bereikt. Met name content specialisten kunnen uitstekend gebruik maken van een persona, omdat ze zich dan iemand voor ogen kunnen halen.

Een persona is nuttig voor alle aspecten van internet marketing. Het biedt de kans om micro-targeting campagnes op op te zetten. Vooral afdelingen in bedrijven die rechtstreeks met de klanten in contact komen, kunnen veel voordeel hebben van het gebruik van een persona.

Persona maken

Een persona maken is niet iets dat aan de fantasie van een marketeer kan worden overgelaten. De beste manier om een persona te maken is potentiële klanten interviewen. Bijna iedereen is daartoe wel bereid, als maar eerst wordt uitgelegd dat ze niet meedoen aan een verkoopgesprek.

Wie het lastig vindt om mensen telefonisch naar hun mening te vragen, kan proberen trends te ontdekken via social media kanalen. Bedrijven met een social media kanaal kunnen hun volgers een enquête laten invullen. Op basis daarvan kan een persona worden gemaakt.

Relevante informatie

Een persona wordt gedefinieerd door zijn baan of de branche waarin hij werkt, de manier hoe hij informatie over nieuwe dingen zoekt, de persoonlijke kenmerken als leeftijd, geslacht en maatschappelijke positie, en de voorkeuren op het gebied van winkelen. Er ontstaat dan een algemeen beeld van iemand, zonder dat er gedragsinvloeden worden meegenomen.

Mijn advies

Het wordt steeds belangrijker om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Het definiëren van een of meerdere persona is daarbij een goed hulpmiddel. Daarmee wordt voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat. Funnels kunnen daardoor beter op maat worden ingericht.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 november 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies