WordPress SEO

WordPress SEO: 51 Tips die in 2018 werken

WordPress SEO: WordPress is het grootste CMS ter wereld en wordt door circa 25% van alle websites gebruikt. Zelf raad ik iedereen aan die bezig is met SEO om zijn of haar website met WordPress te bouwen. Doordat dit het grootste CMS van de wereld is zijn er ook de meeste plug-ins en mogelijkheden beschikbaar hiervoor. 

Wordpress SEO is voor iedere website belangrijk om hogerop in Google te komen. Het optimaliseren voor de zoekmachines kan een enorm rendement geven. In dit artikel neem ik je mee in mijn werkwijze voor WordPress SEO websites. Ook bij WordPress SEO is het belangrijk dat er wordt begonnen met een SEO analyse van de website. Ik geef 51 (!) pragmatische tips om de SEO van jouw WordPress website te verbeteren. Ik probeer het zo kort en concreet mogelijk voor jullie te houden.

Veel leesplezier!

Inhoudsopgave:
WordPress SEO: Zoekwoordonderzoek
WordPress SEO: Plug-in SEO By Yoast
WordPress SEO: Content op de website
WordPress SEO: Websitesnelheid
WordPress SEO: Interne/externe links en linkstructuur
Meetbaarheid: Google Analytics
Optimalisaties rondom de website: Off-site SEO
WordPress SEO: Overige optimalisaties
WordPress SEO: Conclusie

WordPress SEO: Zoekwoordonderzoek

1. Het programma: Gebruik, om alle zoekwoorden te controleren op de mate van concurrentie en het aantal maandelijkse zoekopdrachten te ontdekken een programma zoals de Google Ads Zoekwoordplanner.
2. Keuze zoekwoorden: Ga niet voor te moeilijke zoekwoorden tijdens je eerste SEO traject. Je staat liever nummer 1 op een zoekwoord waarop 100 keer wordt gezocht dan op pagina nummer 3 op een zoekwoord waarop 2000 keer wordt gezocht. Begin met makkelijke zoekwoorden en breidt, wanneer dit mogelijk is, later uit.
3. Hoeveel per pagina? Het is niet duidelijk aangetoond hoeveel zoekwoorden per landingspagina optimaal is. Wel is aangetoond dat de focus moet worden behouden binnen 1 landingspagina. Dus 1 zoekwoord zal vaak sneller ranken binnen Google dan 5 zoekwoorden per pagina. Wanneer je besluit om meerdere zoekwoorden voor een pagina te gebruiken, wat niet ongewoon is, moeten deze zoekwoorden wel een bepaalde samenhang hebben. Ze moeten allemaal over precies hetzelfde onderwerp gaan.
4. Concurrentie: Controleer per zoekwoord waarvoor je wilt optimaliseren en hoe de zoekresultatenpagina eruit ziet. Met de Google Ads Planner krijg je een indicatie van de mate van concurrentie maar geen goed beeld hiervan. Bestudeer de zoekresultatenpagina en bepaal voor jezelf of jouw content kwalitatiever en unieker zal zijn dan de content die al aanwezig is in de top 10.
5. Landingspagina’s: Nadat de zoekwoorden zijn bepaald kunnen deze worden gekoppeld aan bestaande of nieuwe landingspagina’s binnen de website. Dit komt de WordPress SEO ten goeden doordat het de basis van een SEO traject vormt. Het uitkiezen van de zoekwoorden en landingspagina’s kan een WordPress SEO campagne maken of breken.

WordPress SEO: Plug-in SEO By Yoast

6. H1: De H1 moet het eerste zoekwoord zijn waarop je voor de betreffende pagina wilt worden gevonden. Dit is belangrijk voor de WordPress SEO doordat dit de titel en het primaire onderwerp waar de pagina over gaat.
7. Focustrefwoord: Het focustrefwoord is het eerste zoekwoord waarop je wilt worden gevonden. Dit woord kan in Yoast SEO per pagina worden ingevoerd. Vaak is dit focustrefwoord hetzelfde zoekwoord als de H1 van de pagina.
8. H2: De H2 moet het ondersteunende zoekwoord zijn voor de betreffende pagina waarop je wilt worden gevonden. Wanneer er geen ondersteunend zoekwoord is op deze pagina kan de H2 een synoniem zijn van het primaire zoekwoord waarop de pagina wilt worden gevonden. Vaak is de H2 , wanneer de H2 een ander zoekwoord is dan de H1, een makkelijker zoekwoord (dus minder volume en/of concurrentie) dan de H1.
9. URL’s: Maak de URL’s zo kort en schoon mogelijk. Schrijf de URL’s voor de bezoeker, niet voor de zoekmachines. Probeer de URL te voorzien van het zoekwoord waarop de pagina wilt worden gevonden. Voorkom onnodig lange URL’s. Dit is goed voor de WordPress SEO doordat het de gebruikersvriendelijkheid ten goeden komt.
10. Meta beschrijvingen: Vaak bekijken mensen de meta beschrijvingen op een zoekresultatenpagina kort en globaal. Schrijf binnen circa 150 tekens wat de unique selling points van jouw bedrijf zijn en waar de desbetreffende pagina over gaat. Probeer het voornaamste zoekwoord waarop de pagina wilt worden gevonden hierin te verwerken. Wanneer de lezer precies leest wat hij of zij in de zoekmachines heeft getypt kan dit ervoor zorgen dat hij of zij hier sneller op klikt.
11. Meta titels: Maak de meta titels kort en bondig. Sluit de meta titel af met de naam van jouw website of bedrijf. De meta titel mag circa 50-55 tekens lang zijn. Probeer het voornaamste zoekwoord waarop de pagina wilt worden gevonden hierin te verwerken.
12. Afbeeldingen: Voorzie de afbeelding van een alt tekst. Dit is om Google te laten weten waar de afbeelding over gaat. De alt tekst moet ongeveer 3 tot 5 woorden lang zijn. De eerste afbeelding van een pagina moet het voornaamste zoekwoord bevatten waar de pagina op wilt worden gevonden. Hierdoor weet Google dat deze afbeelding ondersteunend is aan de geschreven content van de pagina.

Benieuwd naar jouw online kansen? Ontdek ze met mijn gratis SEO scan!

Gratis SEO scan aanvragen

WordPress SEO: Content op de website

13. Schrijf voor de bezoeker. Niet voor de zoekmachines. De gebruikersvriendelijkheid van een website is erg belangrijk voor Google. Wanneer mensen graag op jouw website zijn en hier ook lang zijn of vaak terugkomen zal Google je hiervoor belonen.
14. Lengte van de tekst: Er is geen exacte lengte van een tekst die vaststaat en overal kan worden gebruikt. Het verschilt per niche en per website. Het is wel vastgesteld dat teksten doorgaans minimaal 300-500 woorden moeten bevatten willen ze als kwalitatieve teksten worden gezien door Google. Daarnaast: In een tekst van 2000 woorden kan (maar hoeft uiteraard niet) veel meer informatie staan dan in een tekst van 300 woorden.
15. Zoekwoord verwerken: Verwerk in de geschreven tekst het zoekwoord. Ook dit is geen exacte wetenschap en nooit duidelijk vanuit Google bevestigd maar: Ik zou aan mijn klanten aanraden dat ongeveer 3% van de tekst bestaat uit het zoekwoord. Dit is goed voor de SEO doordat het Google laat zien waar de pagina op wilt worden gevonden.
16. Synoniemen verwerken. Verwerk binnen de tekst ook synoniemen van het zoekwoord.
17. Kwaliteit boven kwantiteit. Dit geldt voor alle teksten die je schrijft op jouw website. Zorg ervoor dat de vragen van de bezoekers worden beantwoordt door jouw tekst. Maak van jouw tekst een kwalitatieve informatiebron waardoor bezoekers terug willen komen naar jouw website.
18. Zorg voor unieke content: Maak de content uniek en zorg ervoor dat de geschreven content nergens anders te vinden is. Dit zal ervoor zorgen dat bezoekers langer op jouw website blijven waar Google weer heel blij van wordt.
19. Alinea’s: Maak alinea’s niet langer dan 5-7 zinnen. Dit is een recommandatie vanuit Yoast SEO om de leesbaarheid van een website te verbeteren. Gebruik per sub-onderwerp dat je wilt aansnijden binnen 1 landingspagina een aparte alinea.

WordPress SEO: Websitesnelheid

20. Browser caching: Met Browser caching maak je het mogelijk dat een website al worden geladen voordat een gebruiker de website bezoekt. Dit zorgt ervoor dat de websitesnelheid wordt verbeterd. Een goede SEO WordPress plugin die ik hiervoor gebruik is “W3 Total Cache”.
21. Afbeeldingen comprimeren: Vaak duren afbeeldingen het langst om te laden op een website. Wanneer je je afbeeldingen comprimeert verklein je deze maar probeer je tegelijkertijd dezelfde kwaliteit te behouden. Doordat de afbeeldingen kleiner zijn neemt de laadtijd van de website af. Een goede plug-in die ik zelf vaak hiervoor gebruik is “Smush Image Compression”.
22. GZIP Compression: Ook de andere bestanden op een website zijn van een bepaalde grootte (vaak kleiner dan de afbeeldingen, maar toch!) en kunnen dus worden verkleind. Een goede SEO WordPress plugin hiervoor is “GZIP Compression for WordPress”. Download de plug-in en vink aan dat je de GZIP wilt verkleinen.
23. Hosting: Naast de optimalisaties op de website is de snelheid van het hosting bedrijf ook belangrijk. Zelf zou ik altijd aanraden om, wanneer je vanuit Nederland werkzaam bent, je website te laten hosten bij een bedrijf zoals TransIP. Zorg ervoor bij het kiezen van een hostingbedrijf dat je niet alleen voor de goedkoopste gaat. Dit kan een enorme invloed hebben op je websitesnelheid en daardoor uiteindelijk op je SEO.
24. Content: Content die “boven de vouw” staat optimaliseren / verwijderen. Wanneer je te grote afbeeldingen hebt op het eerste aanzicht van je website (dus helemaal bovenaan) dan kan dit de websitesnelheid vertragen. Zorg ervoor dat hier niet teveel rich content staat of zware afbeeldingen die direct moeten worden ingeladen.
25. Websitesnelheid tools: Maak ook gebruik van websitesnelheid tools zoals de Google Page Speed tool en de Pingdom Page Speed tool. Deze tools geven je een goed inzicht van je websitesnelheid en eventuele optimalisaties die je hiervoor kunt uitvoeren.

WordPress SEO: Interne/externe links en linkstructuur

26. Interne links: Ik raad aan om per pagina minimaal 5-7 links naar andere pagina’s binnen jouw website te wijzen. Hierdoor wordt het makkelijker voor de bezoeker gemaakt om alle belangrijke pagina’s van jouw website in een korte tijd te kunnen zien.
27. Interne links 2: Het grootste gedeelte van deze links moeten naar de belangrijkste pagina’s van jouw website wijzen. Dit laat dan ook aan Google zien dat deze pagina’s erg belangrijk zijn (en dus hoger in de zoekmachines moeten komen). Kies bijvoorbeeld uit de blogs die je hebt geschreven 3-4 blogs die het langst zijn en van de hoogste kwaliteit zijn. Link hier vaker heen dan naar andere blogs om aan Google te laten zien dat dit kwalitatieve content is.
28. Externe links: Ook is het mogelijk om, vaak met grote artikelen of pagina’s, een aantal externe links te plaatsen. Dit zullen er in de praktijk minder zijn dan interne links. Ik raad persoonlijk aan om niet ongeveer 2-3 externe links per artikel te plaatsen. Om normale dienstenpagina’s zou ik niet te vaak externe links plaatsen. Dit kan de bezoeker afleiden van het verzilveren van een conversie voor je bedrijf.
29. Externe links 2: Deze externe links kunnen naar verschillende websites binnen de branche worden geplaatst. Zorg ervoor dat dit daadwerkelijk websites zijn waar de bezoeker van jouw website ook echt iets aan heeft. Ik houd bij zulke keuzes vaak in mijn achterhoofd: Helpt deze link met de beantwoording van de vraag van mijn bezoeker? Zo niet, dan hoeft deze link ook niet te worden geplaatst.
30. Interne linkstructuur: De interne linkstructuur, hiermee wordt vooral het hoofdmenu van een website en de daar onderliggende pagina’s bedoeld. Per pagina die dieper in je website gaat zal deze vaak minder SEO waarde hebben. De belangrijkste pagina’s binnen een website zijn de pagina’s die bovenaan liggen (dus direct bereikbaar zijn vanaf de homepagina).

Benieuwd naar jouw online kansen? Ontdek ze met mijn gratis SEO scan!

Gratis SEO scan aanvragen

Meetbaarheid: Google Analytics

31. Installatie: Een handige manier om Google Analytics in een WordPress website te installeren is door gebruik te maken van de plug-in “Monster Insights”. Deze plugin maakt het mogelijk om, zonder te coderen, Google Analytics binnen een aantal klikken correct te installeren.
32. Inrichting voor SEO: Het is vrij eenvoudig om een Google Analytics voor SEO in te richten. Zelf installeer ik voor ieder SEO traject dat ik voor een klant uitvoer een SEO dashboard. Doe dit in de Google Analytics interface: “Aanpassing” –> “Dashboard”.
33. Doelen instellen: Door doelen in te stellen (zoals het invullen van een contactformulier) kan er concreet worden bijgehouden welke kanalen de meeste conversies genereren. Dit helpt jouw WordPress SEO doordat het laat zien hoeveel conversies door de organische bezoeken worden gegenereerd.
34. Bepaal jouw doelgroep: Ik heb tevens een artikel geschreven voor Twinkle Magazine om jouw doelgroep binnen 10 minuten te bepalen via Google Analytics. Je kunt deze hier vinden.

Optimalisaties rondom de website: Off-site SEO

35. Sociale media: Sociale media optimaliseren is belangrijk voor de SEO doordat het Google laat zien dat je content veel wordt gedeeld en kwalitatief is. Ook laat het zien dat je, wanneer je veel volgers hebt, een bepaalde mate van autoriteit binnen het web hebt.
36. Sociale media 2: Focus op 1-2 kanalen. Probeer met de sociale media je te richten op de 2 best presterende kanalen. Hierdoor kun je op deze kanalen meer bereiken dan wanneer je je op bijvoorbeeld 4 kanalen richt. Kies de sociale media kanalen uit waarop je weet dat jouw doelgroep veel aanwezig is.
37. Links verkrijgen: Ook het verkrijgen van backlinks van andere websites naar jouw website laat dit aan Google zien.
38. Links verkrijgen: Kwaliteit boven Kwantiteit: Bij het verkrijgen van backlinks van andere websites naar jouw website moet je het volgende in je achterhoofd houden: Hoe makkelijker het is om een link te krijgen, hoe minder deze vaak waard is. De kwaliteit wordt bepaald door de mate van relevantie van een link, hoe sterk de SEO is van de website waar de link op staat en in welke taal deze website staat geschreven. Een link van één of andere Chinese website die ook nog eens over een compleet ander onderwerp gaat zal niet veel SEO sterkte doorgeven aan jouw website.
39. Tip om links te krijgen: Om links te krijgen moet je content verspreiden die het delen waard is. Wanneer je al een tijd in jouw branche werkzaam bent en veel over jouw business weet: Schrijf erover! Deel je ervaring en opgedane wijsheid zodat de mensen die het lezen dit willen delen. Post de geschreven content eventueel als gast blog op websites binnen de branche. Zorg ervoor dat de links die je krijgt ook daadwerkelijk bezoekers naar je website genereren. Ook dit laat aan Google zien dat de link van hoge kwaliteit was.
40. Google Mijn Bedrijf: Dit is een mooie kans om de eerste stap te maken naar online naamsbekendheid. Vul jouw Google Mijn Bedrijf volledig in met jouw gegevens en voeg deze toe aan de grootste directories van Nederland. Op deze manier ben je al goed vindbaar wanneer iemand via die directories op zoek is naar jouw diensten. Ook zal dit jouw SEO versterken doordat het Google laat zien dat je goed vindbaar bent op meerdere websites. Belangrijk hierbij is dat bij iedere online directory exact dezelfde gegevens staan vermeldt. Hiermee bedoel ik: Adres, telefoonnummer en e-mailadres.

WordPress SEO: Overige optimalisaties

41. Kruimel pad: Het kruimel pad kan worden aangezet via Yoast SEO. Dit zorgt ervoor dat het pad dat de bezoeker aflegt wordt gevisualiseerd. Dit draagt daardoor bij aan de toegankelijkheid en de gebruikerslijkvriendelijkheid van een website. Hierdoor geeft Google hier een waarde aan en zal dit helpen met de WordPress SEO van jouw website.
42. XML Sitemap aanmaken: Dit kan heel eenvoudig en snel worden gedaan door middel van de WordPress SEO plug-in Yoast.
43. XML Sitemap aanmelden bij Google Search Console: Dit kan worden gedaan op de website van de Google Search Console. Het is mogelijk om de URL aan te melden waar de sitemap zich bevindt. Bijvoorbeeld: Ralfvanveen.com/sitemap.xml. Ook mijn Sitemap is aangemaakt d.m.v. SEO By Yoast.
44. Google Search Console: Het aanmelden bij de Google Search Console kan worden gedaan voor alle variaties van jouw website. Hiermee bedoel ik zowel WWW als NON-WWW en de HTTP + HTTPS versie van de website. In totaal krijg je dus, welke vorm jouw website ook heeft, minimaal 4 variaties.
45. Canonical-tags: Wanneer je twee pagina’s hebt die (bijna) over hetzelfde onderwerp gaan kan het voor Google lastig zijn om deze gescheiden te houden. Met een canonical-tag vertel je eigenlijk aan Google welke pagina moet worden geranked in de zoekmachine en welke niet.
46. HTTP Statuscode: Voor een goede WordPress SEO campagne moeten de statuscodes altijd goed zijn. Er mogen bijvoorbeeld geen 404 statuscodes tussen zitten. Dit zijn pagina’s die niet werken. Idealiter zijn ze allemaal 200 (een goedwerkende pagina) of een 301 (een permanente re-direct). Naast de 404 statuscode is alles in de 500 ook niet goed en is een 302 vaak ook niet goed voor de SEO. Een 302 is namelijk een tijdelijke re-direct en geen permanente.
47. Mobiele versie: Dit is één van de redenen dat SEO met een WordPress website makkelijker is dan met veel andere CMS’en. Een groot deel (of eigenlijk bijna allemaal) van de thema’s die beschikbaar zijn voor WordPress zijn responsive en mobielvriendelijk. Hierdoor hoef je je minder zorgen te maken over de mobielvriendelijkheid van jouw website. Dit vind Google anno 2018 één van de belangrijkste dingen wanneer het aankomt op gebruikersvriendelijkheid van een website.
48. Call-to-actions: Dit is wellicht geen ranking factor voor de WordPress SEO van jouw website maar wel een belangrijke om de omzet te verhogen van jouw SEO inspanningen. Zorg ervoor dat er genoeg call-to-actions op iedere pagina van de website staan. Dit om het aantal bezoekers dat resulteert in een conversie te verhogen (en daarbij jouw omzet).
49. Richt content: Gebruik ook video’s en afbeeldingen. Om het verhaal te vertellen dat je wilt vertellen heb je vaak meer dan woorden nodig. Veel bezoekers van jouw website zijn visueel ingesteld (of hebben geen tijd en zin om lange teksten te lezen). Zorg ervoor dat je door middel van goede afbeeldingen en eventuele video’s het verhaal dat je verteld ondersteunt.
50. Rich content 2: De afbeeldingen en video’s die je publiceert moeten over hetzelfde onderwerp gaan als de tekst op de pagina. Benoem deze afbeeldingen en video’s ook hetzelfde zodat ook Google weet waar ze over gaan.
51. Wordpress SEO duurt lang: Als mijn laatste tip wil ik graag vertellen dat WordPress SEO lang duurt. WordPress SEO is een proces dat zeker (afhankelijk van de zoekwoorden waarop je wilt ranken) 6-12 maanden duurt. Dit is gemeten wanneer er een SEO specialist aan te pas komt. Zorg ervoor dat, voordat je hiermee begint, weet waaraan je begint en je de tijd en middelen hebt om dit proces af te maken. Anders kan het erg zonde van je tijd zijn.

Benieuwd naar jouw online kansen? Ontdek ze met mijn gratis SEO scan!

Gratis SEO scan aanvragen

WordPress SEO: Conclusie

Dit waren mijn tips voor een goede WordPress SEO campagne. Veel van deze tips kunnen ook worden gebruikt voor andere CMS’en maar om dit waar te maken moet je vaak kunnen coderen. Ook zijn er voor andere CMS’en veel minder mogelijkheden doordat deze kleiner zijn en hier minder plug-ins beschikbaar voor zijn.

Ik heb mijn tips zo atechnisch mogelijk gehouden zodat deze voor iedereen uit te voeren zijn. Het is belangrijk om bij alles wat je op jouw website plaatst te denken aan de bezoeker die leest of ziet. Om de SEO WordPress te optimaliseren publiceer je content voor de bezoeker, niet voor Google. Wanneer de content kwalitatief is en de bezoeker hier goed op reageert (door het te delen, lang ernaar te kijken of terug te keren) zal Google hier ook goed op reageren. Ben je benieuwd naar meer informatie over SEO? Lees dan zeker mijn artikel over de SEO betekenis!

Probeer mijn tips op chronologische volgorde uit te voeren. Dus: Begin met het zoekwoordonderzoek en bepaal waar jouw kansen liggen. Voer daarna, op basis van de uitkomsten van dit zoekwoordonderzoek, de stappen uit.

Blijf altijd binnen de regels van Google met de optimalisaties. Een penalty van jouw website kan ervoor zorgen dat je er maanden (misschien zelfs jaren) uitligt.

Bedankt voor het lezen en succes met de SEO optimalisaties van jouw website!

Over de auteur 

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoud met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 15 oktober, 2018.