Wat betekent CPC, CPM en CTR?

CPC, CPM en CTR

Online advertenties worden verkocht volgens een verschillende prijsmodellen. De meest populaire modellen zijn CPM en CPC. Ook CTR wordt vaak gebruikt. In dit artikel vertel ik meer over wat CPC, CPM en CTR nu precies inhouden en wat het verschil tussen de verdienmodellen is.


Cost Per Click
Bij CPC, cost per click, betaal je per klik op jouw online advertentie. Wordt jouw advertentie dus veel bekeken, maar wordt er niet verder op geklikt? Dan hoef je ook niks te betalen. Bij CPC wordt ingespeeld op de interesse die wordt gewekt. Een fijne methode als je bijvoorbeeld je naamsbekendheid wilt verhogen. Wat een nadeel is van CPC is dat elke bezoeker er zo vaak op kan klikken als hij/zij wilt. Hiermee kan bijvoorbeeld één bezoeker meerdere keren op jouw advertentie klikken en hierdoor jouw kosten verhogen.

Cost Per Mille
Bij CPM, cost per mille, betaal je voor het aantal vertoningen van je online advertentie. Deze vertoningen liggen op 1.000 (mille). Kliks op de advertentie zijn inbegrepen. Hiervoor betaal je niks extra’s. Met CPM kun je ook zelf posities van bijvoorbeeld je titels inkopen. Een ideale methode voor optimalisatie van je branding. Het nadeel is dat elke vertoning geld kost. Een vertoning betekent echter niet dat de advertentie ook echt gezien of opgevallen is door een persoon.

Cost Through Rate
Bij CTR, cost through rate, wordt weergegeven hoe vaak mensen op jouw advertentie klikken nadat ze deze hebben bekeken. De hoogte van de CTR is afhankelijk van jouw plek in de zoekresultaten van de zoekmachine.
Advertenties die op de hoogste plek in de zoekmachine staan, moeten een hogere CTR afdragen dan een advertentie onderaan in de zoekresultaten.

Niet alleen een hogere plek in de zoekmachine zorgt voor een hogere CTR. Ook een aantrekkelijke tekst zorgt hiervoor. Wanneer jouw advertentie aantrekkelijker is dan die van een andere advertentie boven jou in de zoekmachine, kan het zijn dat je toch een hogere CTR hebt. Dit draagt bij een hogere kwaliteitsscore.

Denk dus goed na welk prijsmodel voor jouw online advertentie het best is. Wil je advertenties gaan verkopen op jouw site of zelf adverteren op Google of sterke sites? Weet welk prijsmodel het meest ideaal is voor je business.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO specialist die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 04 februari 2021

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer een gratis en vrijblijvende SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Specialist Breda

Voor mijn klanten rondom Breda fungeer ik als ervaren SEO specialist. In mijn vakgebied adviseer ik mijn klanten rondom de organische vindbaarheid in Google. Lees hier meer over SEO specialist Breda.

SEO Specialist Breda

SEO Specialist Zwolle

Ik ben als SEO specialist werkzaam voor klanten uit allerlei branches en van allerlei formaten. Op deze pagina vertel ik meer over mijn werkzaamheden voor de klanten als SEO specialist Zwolle.

SEO Specialist Zwolle

SEO Specialist Gouda

In dit artikel vertel ik meer over mijn werkzaamheden als SEO specialist gouda. Wil je meer weten over mijn vakgebied en wat ik voor mijn klanten doe? Lees dan het artikel SEO specialist Gouda.

SEO Specialist Gouda

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist