URL structuur en SEO (3/3)

Bevat SEO autoriteit
In Google ‘s eigen richtlijnen voor kwaliteitsevaluatoren (een must voor alle SEO’s!) zijn er duidelijke verwijzingen naar zowel de hoofdinhoud als de aanvullende inhoud. De hoofdinhoud zal jouw hoofdpagina zijn in elke sectie die echt uiteenzet waar jouw categorie over gaat. Het zal een relevante bron zijn voor een bepaald onderwerp. Aanvullende inhoud biedt, zoals de naam al doet vermoeden, extra informatie die gebruikers helpt bij het navigeren door het onderwerp en het nemen van onderbouwde beslissingen.

Uit onderzoek is gebleken dat Moz Keyword Explorer een geweldige hulpbron is bij het maken van deze plannen. Hieronder heb ik de lijst met trefwoorden geëxporteerd en gereduceerd tot de hoogste volumes. Vanaf hier kunnen we beginnen om te beslissen wat in aanmerking zou kunnen komen als een onderwerp voor een hoofdinhoud aanvullende inhoud pagina. Dit is een vereenvoudigd voorbeeld en slechts een eerste stap, natuurlijk.

Het is echter opmerkelijk dat deze aanpak verder gaat dan alleen categorie > subcategorie > product. Door te denken in termen van hoofdinhoud en aanvullende inhoud, is de kans even groot dat een product zich als hoofdinhoud kwalificeert als een categorie. De vraag is meer bij welke onderwerpen consumenten willen dat ze worden geholpen bij het maken van keuzes.

Van hieruit kunnen we dieper ingaan op een aantal van deze onderwerpen en beginnen met het invullen van hoe elke hub eruit zou kunnen zien. Er zijn al enkele duidelijke mogelijkheden om content te creëren en te rangschikken via rich snippets. Mensen willen weten hoe whisky wordt gemaakt, welke verschillende soorten er bestaan en natuurlijk of het nu om ‘whisky’ of ‘whiskey’ gaat.

Dit kan het begin zijn van een business case om een whiskey proeverijgids of een ‘geschiedenis van whiskey’ inhoud op de site te maken. In combinatie met de moeilijkheidsgraad van de rangschikking, zakelijke professionals en mogelijkheden voor de productie van content, zal deze aanpak binnenkort vorm krijgen als een site-hiërarchie en opportuniteitsanalyse.

Voor ons whiskey voorbeeld, zou het de volgende structuur kunnen gaan omvatten:

https://domain .com/whiskey/whiskey-tasting-guide
https://domain. com/whiskey/whiskey-tasting-guide/how-to-taste
https://domain. com/whiskey/whiskey-tasting-guide/how-to-taste-whisky
https://domain. com/whiskey/whiskey-tasting-guide/how-is-whiskey
https://domain. com/whiskey/whiskey-tasting-guide/how-is-whisky-made

Ook moeten er hier beslissingen worden genomen. In de laatste URL zou men kunnen beargumenteren dat de proeverijgids voor gerstwhisky onder de gerstwhisky-subcategoriepagina in de site-hiërarchie moet staan. Gerstwhisky is immers als ‘hoofdinhoud’ aangemerkt in het spreadsheet.

De keuze komt er hier op neer waar de waarde moet worden geconsolideerd. Door die waarde te spreiden, zullen we minder kans hebben om dit in te richten voor de termen uit de ‘proefgids’. Dit zijn precies het soort beslissingen die tot een verwarrende structuur kunnen leiden als er niet een consistent logica wordt gevolgd. Dit alles zal bijdragen aan jouw actuele autoriteit en de zichtbaarheid van jouw site verhogen.

Dit soort inhoud bestaat vaak ook al op de site. De structuur van deze inhoud en de manier waarop een geheel met elkaar verbonden zijn, maakt echter het verschil tussen succes en mislukking. Dit kan worden gebruikt als een ‘quick win’-tactiek en wordt door alle partijen goed ontvangen. Het updaten en verplaatsen van bestaande content zal altijd makkelijker te verkopen zijn dan het vragen om een geheel nieuwe content hub.

Maak een XML-sitemap aan
Zodra je al het bovenstaande heeft aangevinkt, wilt je er zeker van zijn dat de zoekmachines weten wat er met jouw website aan de hand is.

Dat is waar sitemaps handig zijn, met name XML sitemaps. Een XML-sitemap is niet te verwarren met de HTML-sitemap. De eerste is voor de zoekmachines, terwijl de laatste voornamelijk is ontworpen voor menselijke gebruikers (hoewel het andere toepassingen heeft, zoals t00). Dus wat is een XML Sitemap? In duidelijke bewoordingen is het een lijst van de URL’s van jouw site die je indient bij de zoekmachines.

Dit dient twee doelen:
1. Dit helpt zoekmachines om de pagina’s van jouw site gemakkelijker te vinden.
2. Zoekmachines kunnen de sitemap gebruiken als referentie bij het kiezen van canonieke URL’s op jouw site.

Als je kiest voor een canonieke URL wordt het noodzakelijk wanneer zoekmachines dubbele pagina’s op jouw site zien, zoals we hierboven zagen. Omdat we geen duplicaten in de zoekresultaten willen hebben, gebruiken zoekmachines een speciaal algoritme voor het identificeren van kopiërende pagina’s en kiezen slechts voor één URL om de groep in de zoekresultaten weer te geven. Andere webpagina’s worden gewoon uitgefilterd.

Nu terug naar sitemaps. Een van de criteria die zoekmachines kunnen gebruiken om een canonieke URL te kiezen voor de groep webpagina’s is of deze URL vermeld wordt in de sitemap van de website. Dus, welke webpagina’s moeten worden opgenomen in jouw sitemap? Om puur SEO-redenen is het aan te raden om alleen de webpagina’s op te nemen die je in jouw zoekopdracht wilt weergeven. Je moet een uitgebreider overzicht van de URL’s van jouw site opnemen in de HTML-sitemap.

SEO-vriendelijke URL-structuur zijn de volgende dingen (conclusie):

Gemakkelijk te lezen: Gebruikers en zoekmachines moeten in staat zijn om begrijpen wat er op elke pagina staat door gewoon naar de URL te kijken.
Sleutelwoord-rijk: Trefwoorden zijn nog steeds belangrijk en jouw doelzoekopdrachten moeten zich binnen de URL’s bevinden. Wees op je hoede voor overkill; het uitbreiden van URL’s alleen maar om meer zoekwoorden op te nemen is een slecht idee.
Consistent: Er zijn meerdere manieren om een SEO-vriendelijke URL-structuur te creëren op elke site. Het is essentieel dat, welke logica je ook kiest om te volgen, het consequent wordt toegepast op de hele site.
Statisch: Dynamische parameters zijn zelden een SEO’s beste vriend, maar ze zijn heel gebruikelijk. Waar mogelijk, vind een oplossing die jouw site in staat stelt om statische URL’s weer te geven in plaats daarvan. Toekomstbestendig: Denk vooruit bij het plannen van jouw site structuur. je moet het aantal omleidingen op jouw domein minimaliseren, en het is makkelijker om dit te doen als je geen groothandel wijzigingen in URL’s nodig heeft.
Uitgebreid: Gebruik de concepten van hoofdinhoud en aanvullende inhoud om ervoor te zorgen dat je voldoende dekking heeft voor alle relevante onderwerpen. Dit zal de zichtbaarheid van jouw site maximaliseren.
Ondersteund door gegevens: Normaal gesproken is er een buy-in van veel belanghebbenden nodig om een bepaalde sitestructuur te lanceren of bij te werken. Cijfers praten, dus maak gebruik van zoek- en analysegegevens om jouw zaak te ondersteunen.
Ingediend bij zoekmachines: Tot slot, maak een XML sitemap aan met alle URL’s die je wilt rangschikken via SEO en stuur het naar de zoekmachines. Dat zal ervoor zorgen dat al jouw harde werk de beloning krijgt die het verdient.