No-Follow Backlinks

No-Follow Backlinks

In dit artikel neem ik je mee in wat no-follow links zijn, wat ze voor je SEO kunnen betekenen en hoe belangrijk ze anno-2018 zijn.

Wat is een no-follow backlink?
Wanneer een website een backlink heeft geplaatst kan het naakte oog van een mens niet zien of deze “do-follow” of “no-follow” is. De eigenaar van de website die deze link heeft geplaatst weet dit wel.

Een no-follow is een backlink die wel bezoekers oplevert maar niet de volgende voordelen oplevert:

– Het helpt niet bij de PageRank van een website zoals een “do-follow” link.
– Het helpt niet bij de plaatsing in de zoekresultaten pagina.

Het is in principe een link die wel is geplaatst maar er is tegen Google “gezegd” dat deze geen waarde heeft. In de code van de website kun je gemakkelijk herkennen wanneer een backlink geen extra SEO waarde levert aan de website:

< a href=https://ralfvanveen.com rel=” nofollow”>Link tekst< / a>

*Ik heb de code deels aangepast zodat mijn website deze niet herkent 

Je kunt zien dat in het midden van bovenstaande stukje code “nofollow” is toegevoegd. Hiermee wordt er in feite aan de zoekmachines verteld dat deze link geen “SEO juice” moet doorgeven.

Maar…. Is dit niet verschrikkelijk gemeen?

Soms. Niet altijd!

In veel gevallen kunnen backlinks naar een website als spam worden opgepikt door Google. De pagerank van een pagina wordt door Google veelal bepaald door de kwalitatieve en natuurlijke dofollow backlinks. In een wereld zonder “nofollow” backlinks zal er teveel spam ontstaan.

Een goed voorbeeld hiervan zijn blog comments. Veel comments op blogs zijn er enkel gezet om een eigen bedrijf te promoten. Voor de tijd van de “no-follow” backlinks stonden blogs vol met comments met een eigen backlink erin. Deze waren er uiteraard niet gezet om met de schrijver van de blog te praten. Deze comments waren er alleen neergezet om een backlink naar een eigen website te krijgen.

In veel gevallen zijn tegenwoordig alle links die in een comment staan automatisch een “no-follow” backlink.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren freelance SEO specialist die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 30 november, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer gratis en vrijblijvend een SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Analyse

In dit artikel vertel ik meer over het opstellen van een SEO analyse. Daarbij zoom ik in op alle aspecten van SEO: Technische SEO, SEO content en in een later stadium ook linkbuilding en het backlinkprofiel.

SEO Analyse

SEO Betekenis

In mijn artikel over de SEO betekenis leg ik alle aspecten van SEO uit. Ik laat in dit artikel ook gelijk een gedeelte van mijn werkwijze zien. Lees dit artikel wanneer je meer wilt weten over de betekenis van SEO.

SEO Betekenis

SEO & SEA

In dit artikel leg ik de 2 marketinguitingen SEO en SEA naast elkaar. Eerst zoom ik in op SEO, daarna doe ik hetzelfde met SEA. Ik sluit af met verschillende vergelijkingen tussen de twee.

SEO & SEA

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist