Mobile First Index (Google) (1/2)

Mobile First Index (Google) (1/2)

Google verandert voortdurend in de manier waarop ze sites indexeren en rangschikken. Het is realistisch om meer veranderingen te verwachten. Ik heb verschillende inzichten geïdentificeerd omtrent een mobile-first index en hoe dat van invloed kan zijn op rankings en SEO.

Zoekopdrachten
Het kan ongepast zijn om te veralgemenen wat voor soort inhoud het beste is voor een mobile-first index. Elke zoekopdracht is anders en hoe deze in Google wordt gerangschikt kan ook verschillen. Personal Search en Conversational Search vormen de laatste evolutie in hoe mensen zoeken. Het wordt gedreven door mobiele zoekopdrachten.

De manier waarop mensen zoeken is veranderd omdat ze zoeken op telefoons. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het opstellen van jouw zoekstrategie.  

Persoonlijk Zoeken
Wat betreft Google’s pagina over persoonlijke zoekopdrachten: “De afgelopen twee jaar hebben we een toename gezien van het aantal zoekopdrachten met zeer persoonlijke en conversatietaal gebruikende woorden zoals “ik” en “mijn”. 60% + Groei in mobiele zoekopdrachten naar “voor mij” in de afgelopen twee jaar.

Volgens Google zijn er drie categorieën van persoonlijke zoekopdrachten:

Oplossing van een probleem
Dingen gedaan krijgen
Het verkennen van dingen om me heen


Natuurlijke taal
Gebruiken van praattaal is een verwijzing naar het gebruik van natuurlijke taal bij zoekopdrachten. Dit betekent dat gebruikers letterlijk met hun apparaat spreken en een natuurlijke reactie verwachten. Dit is een andere verandering in de manier waarop mensen zoeken, die de manier verandert waarop we bij het maken van inhoud moeten denken over de inhoud zelf. 

Veel uitgevers, waaronder Search Engine Journal, hebben een toename van het verkeer ervaren door bestaande inhoud aan te passen aan de behoeften van mobiele gebruikers. Volgens Google’s webpagina over Conversational Search:

Mobiele zoekopdrachten op “heb ik nodig” zijn gegroeid met meer dan 65%. Bijvoorbeeld:

“hoeveel heb ik nodig om met pensioen te gaan”
“welke grootte generator heb ik nodig”
“hoeveel verf heb ik nodig”

Mobiele zoekopdrachten op “moet ik” zijn gegroeid met meer dan 65%. Bijvoorbeeld, “welke laptop moet ik kopen,” “welke laptop moet ik kopen,” “welke SPF moet ik gebruiken,” en “wat moet ik hebben voor het diner.”.

Mobiele zoekopdrachten die beginnen met “kan ik” zijn gegroeid met meer dan 85%. Bijvoorbeeld, “kan ik paypal gebruiken op amazon?” “kan ik postzegels kopen bij walmart?” en “kan ik een stoel kopen voor mijn hond in het vliegtuig?”. 

Korte inhoud
In 2019 kan je gewoonweg niet veralgemenen en zeggen dat Google de voorkeur geeft aan korte inhoud omdat dat niet altijd de voorkeur van mobiele gebruikers heeft. Denken in termen van wat de meeste mobiele gebruikers zouden kunnen verkiezen voor een specifieke zoekopdracht is een goed begin. Maar de volgende stap is om na te denken over het probleem dat een specifieke zoekopdracht probeert op te lossen en wat voor de meeste gebruikers de beste oplossing is.

Vervolgens wordt er een inhoudelijk antwoord opgesteld dat geschikt is voor die situatie. En zoals je hieronder zult lezen, kan het meest populaire antwoord voor sommige vragen variëren. Voor sommige vragen kan een optimale inhoud van het bureaublad geschikt zijn.  

Bevredig de meeste gebruikers
Het identificeren van het probleem dat gebruikers proberen op te lossen kan leiden tot meerdere antwoorden.

Als je naar de SERP’s kijkt, zul je zien dat er verschillende soorten sites zijn. Sommige kunnen review sites zijn, sommige kunnen informatief zijn, andere kunnen educatief van aard zijn. Deze verschillen zijn aanwijzingen omdat er meerdere problemen zijn die gebruikers proberen op te lossen. Wat nuttig is, is dat Google zeer waarschijnlijk de SERP’s zal bestellen volgens de meest populaire intentie van de gebruiker, het antwoord dat de meeste gebruikers tevreden stelt.

Conclusie
Dus als je wilt weten welk antwoord je op een pagina moet geven, kijk dan eens naar de SERPs en laat de SERPs je begeleiden. Soms betekent dit dat de meeste gebruikers de neiging hebben om op een mobiele telefoon te zitten en dat korte inhoud het beste werkt. Soms is het fifty/fifty en geven de meeste gebruikers de voorkeur aan diepgaande inhoud of meerdere productkeuzes of minder productkeuzes.

Wees niet bang voor de mobiele index. Het verandert niet veel. Het is gewoon een extra laag toevoegen, om te begrijpen welk soort content voldoet aan de typische gebruiker (mobiel, laptop, desktop, combinatie) en de intentie van de gebruiker. Het is gewoon een extra stap om te begrijpen wie de meeste gebruikers zijn en van daaruit te vragen hoe je ze tevreden kunt stellen, dat is alles.