Y-O-Y

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om de omzet en winst te vergroten. Duidelijk inzicht in de cijfers van je bedrijf hoort hier dan ook zeker bij. Een van de manieren waarop je meer inzicht krijgt in de cijfers van je bedrijf is met Y-O-Y. Wat is Y-O-Y en hoe waardevol is dit precies voor je bedrijf? Dat lees je hier!

Wat is Y-O-Y?

Y-O-Y is een term voor de statistieken van een organisatie: het staat voor Year Over Year. Het betekent dat je de statistieken van een organisatie vergelijkt met statistieken van dezelfde periode, maar dan een jaar eerder. De periode die je vergelijkt bepaal je zelf: dit kan een jaar zijn, maar ook een maand.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De waarde van een Y-O-Y vergelijking

De vergelijking van statistieken tussen twee periodes is van waarde om te zien of er sprake is van vooruitgang, stagnatie of achteruitgang: dit is een duidelijk beeld waarbij er geen sprake is van invloeden van buitenaf. Y-O-Y geeft een representatief beeld voor een organisatie en is daardoor zeer waardevol.

Met Y-O-Y breng je stijgingen en dalingen van bepaalde periodes in beeld. Het is een interessante manier om meer inzicht te krijgen in je bedrijf en om hier ook op in te spelen. Het is niet alleen voor ondernemers interessant, maar ook voor investeerders. Ook voor hen is het mogelijk om hierop in te spelen.

Y-O-Y _ Begrippenllijst

De impact van Y-O-Y op SEO

Y-O-Y heeft niet veel impact op de SEO van een website of pagina. Het is een praktisch instrument om cijfers te vergelijken: het heeft niet veel te maken met de zoekmachine optimalisatie van een website. Wel is het mogelijk om in te spelen op de periodes die succesvol zijn gebleken uit een Y-O-Y vergelijking: hier kun je iets mee doen op het gebied van marketing.

Ons advies

Een tool als YOY is erg interessant om meer inzicht te krijgen in de cijfers van je bedrijf. Omzet, winst en andere maatstaven zijn afhankelijk van de vraag van de consument.

We raden aan om als ondernemer gebruik te maken van een YOY vergelijking: het geeft een duidelijk en representatief beeld van de resultaten van je bedrijf. Ook vanuit marketing oogpunt biedt YOY zeker kansen: je hebt de mogelijkheid om in te spelen op de piekmomenten.

Veelgestelde vragen

Wat is Y-O-Y?

Het is een term die gebruikt wordt voor statistieken van een organisatie. Y-O-Y betekent Year Over Year. De bedoeling is dat je de statistieken van een organisatie vergelijkt met de statistieken van een en dezelfde periode maar dan een jaar eerder. De periode bepaal je geheel zelf, maandelijks of jaarlijks.

Wat is de impact van Y-O-Y op SEO?

De impact op de SEO is niet groot van een website of een pagina. Het is een praktisch instrument om cijfers te kunnen vergelijken. Het heeft weinig te maken met een zoekmachine optimalisatie van je website. Je kunt wel inspelen op periodes die succesvol waren bij een eerdere y-o-y vergelijking.

Voor wie hebben wij dit artikel over y-o-y geschreven?

Het artikel over y-o-y hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over y-o-y in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals y-o-y?

Wij schrijven over begrippen als y-o-y om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

y-o-y is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over y-o-y in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals y-o-y, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip y-o-y in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van y-o-y. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van y-o-y op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende y-o-y.

Het voorbeeld dat wij geven van y-o-y , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over y-o-y van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z