Voice over

Met een voice over bedoelen we een stem die iets vertelt tijdens een film, zonder dat hij zelf te zien is. Je kunt voice over vertalen met ‘commentaarstem’. Tijdens een commercial is er vaak een verteller die een sfeerbeschrijving doet en iets over het product vertelt.

Wat betekent voice over?

Letterlijk zou je voice over kunnen vertalen als “bovenop liggende stem”. De voice over wordt namelijk los over het beeld gemonteerd. Hetgeen dat de stem vertelt, roept een bepaalde sfeer op, is beschrijvend of uitleggend en haakt in op wat je in het beeld ziet.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Welke stem kies je bij welke beelden?

Voice overs zie je vaak in films die vanuit de derde persoon worden verteld, maar ook in documentaires, instructievideo’s en commercials. De voice overs worden ingesproken door stemacteurs. Niet iedere stem is geschikt voor iedere video. Maak je bijvoorbeeld een commercial voor een product voor baby’s, dan zul je wellicht kiezen voor een moederlijke stem. Ook het accent speelt een rol bij de keuze voor een bepaalde stemacteur. Misschien wil je juist iemand met een duidelijk regionaal accent om een bepaalde sfeer op te roepen. Maar misschien komt je boodschap juist beter over als je hem door iemand in ABN laat uitspreken.

Voice Over _ Begrippenlijst

Voice over en marketing

Een video kan vallen of staan met de keuze van de voice over. In het geval van een commercial wil je een stem die bij het product past en bij het thema van de video. Maar de stem moet ook aansprekend zijn voor je doelgroep. Kies je voor een bekend persoon met een herkenbare stem, dan moet deze wel bij jouw product en doelgroep passen om geloofwaardig te zijn. Behalve op de stem moet je ook letten op de tekst. Een tekst kan goed geschreven zijn voor print of website, maar dat betekent niet dat deze ook geschikt is voor video.

Ons advies

Als je een promotievideo of commercial maakt, of andere beelden om je bedrijf of product te beschrijven, kies dan voor een geschikte voice over. Het is misschien gemakkelijk om dat zelf even te doen of je buurman te vragen om het in te spreken. Maar het inspreken van teksten voor bij beeldmateriaal is echt een vak apart. Kies je de verkeerde ‘tone of voice’, letterlijk, dan sla je met je video volledig de plank mis.

Veelgestelde vragen

Wat is een Voice Over?

Een voice over, ook wel commentaarstem genoemd, is een stem die iets verteld over een beeld waar je naar kijkt, zoals bijvoorbeeld een commercial, zonder dat je deze persoon in beeld ziet. Het geluid wordt dus los over het beeldmateriaal gemonteerd.

Wat is de impact van Voice Over op SEO?

Een voice over heeft niet direct impact op SEO. Waar het wel invloed op heeft is de marketing van een bepaald product. De stem die wordt gebruikt, moet goed passen bij het product en de doelgroep. Het is van belang dat het verhaal geloofwaardig overkomt.

Voor wie hebben wij dit artikel over voice over geschreven?

Het artikel over voice over hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over voice over in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals voice over?

Wij schrijven over begrippen als voice over om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

voice over is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over voice over in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals voice over, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip voice over in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van voice over. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van voice over op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende voice over.

Het voorbeeld dat wij geven van voice over , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over voice over van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z