Voetnoot

Een tekst leesbaar maken is mogelijk op heel veel manieren. Het is onder andere mogelijk met een voetnoot. Wat is een voetnoot en waarom is het slim dit te gebruiken? Dat lees je op deze pagina!

Wat is voetnoot?

Voetnoot is een korte tekst onderaan een pagina. Het is vaak een verwijzing naar een stuk tekst op de pagina, en bestaat bijvoorbeeld uit een opmerking of citaat. Een voetnoot dient voor het geven van toelichting in een tekst. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Slim gebruik van een voetnoot

Er zijn een paar redenen waarom het aantrekkelijk is om een voetnoot gebruiken. In de eerste plaats zorg je er hiermee voor dat een lezer langer op je website blijft, omdat de leesbaarheid van de tekst hiermee toeneemt. Het zorgt voor uitleg onderaan de pagina, waardoor de lezer hier naartoe scrollt of dit op het einde leest. Verder geeft het de lezer de nodige duidelijkheid en extra informatie.

Je gebruikt een voetnoot bij een citaat van een andere auteur, bij een verwijzing naar een onderzoek, artikel, boek of film, maar ook bij een losse notitie die niet perse bij de rest van de tekst past.

Voetnoot _ Begrippenlijst

De impact van voetnoot op SEO

Een voetnoot heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. Het zorgt er eventueel voor dat een lezer langer blijft doorlezen en daardoor meer tijd op je pagina doorbrengt. Het zet een lezer mogelijk ook aan tot actie, bijvoorbeeld het inschrijven voor een nieuwsbrief of het doen van een aankoop. Dit zijn zaken die bijdragen aan de optimalisatie van je website voor de zoekmachine. 

Ons advies

We raden aan om voetnoten te gebruiken wanneer dit jouw tekst versterkt. Het is namelijk niet altijd nodig om dit te doen; het maakt een tekst ook juist minder aantrekkelijk om te lezen. Bedenk goed waar je de voetnoten plaatst, om zo de tekst zo leesbaar mogelijk te houden. Een SEO specialist inschakelen is een van de manieren waarop je zeker bent van een goede tekst.

Veelgestelde vragen

Wat is een Voetnoot?

Een voetnoot is een kort stukje tekst dat onderaan de pagina staat. Meestal verwijst het naar een bepaald stuk tekst op de betreffende pagina. Het is bedoeld als een toelichting op de tekst.

Wat is de impact van Voetnoot op SEO?

Een voetnoot kan wel een bepaalde impact op SEO hebben. De lezer zal hierdoor langer doorlezen en dus ook langere tijd op je pagina zijn. Ook kan een voetnoot eventueel aanzetten tot een gewenste actie. Dit zal allemaal dingen die van belang zijn voor de SEO van jouw website.

Voor wie hebben wij dit artikel over voetnoot geschreven?

Het artikel over voetnoot hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over voetnoot in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals voetnoot?

Wij schrijven over begrippen als voetnoot om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

voetnoot is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over voetnoot in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals voetnoot, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip voetnoot in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van voetnoot. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van voetnoot op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende voetnoot.

Het voorbeeld dat wij geven van voetnoot , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over voetnoot van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z