Viral marketing

Tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen bereiken: lijkt dat je wel wat? DIt is mogelijk met viral marketing. Wat is viral marketing en welke impact heeft dit op de SEO van je website? Dat lees je hier.

Wat is viral marketing?

Viral marketing is een vorm van marketing waarbij de gemeenschap zelf de invloed heeft om een boodschap te verspreiden. Een grote marketingcampagne die miljoenen mensen bereikt is niet per definitie viral marketing. Het creëren van een viral campagne heeft geen garantie tot succes.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Zo creëer je viral marketing

Bij viral marketing verspreidt de promotie van een product of dienst zich over van persoon tot persoon. Toch is het niet zo dat iedere promotie die veel mensen bereikt ook daadwerkelijk onder viral marketing valt.

Wat is wel viral marketing? Een bron verspreidt een boodschap: deze bron verspreidt zich vervolgens van persoon tot persoon. De gemeenschap heeft dus de grootste invloed. Het is niet te voorspellen wanneer iets wel of niet viral gaat. De boodschap moet een grote doelgroep aanspreken en origineel zijn. Daarnaast speelt ook humor vaak een grote rol.

viral marketing

De impact van viral marketing op SEO

Wanneer er sprake is van succesvolle viral marketing, heeft dit zeker impact op de SEO van een website of pagina.

De bekendheid die viral marketing met zich meebrengt zorgt mogelijk voor grote groei van bezoekers op je website. Wel is een virale campagne pas echt succesvol als het ook voor de nodige conversie gaat zorgen. Wanneer veel bezoekers op je website komen maar geen actie ondernemen bereik je mogelijk niet je doelen. Ook zorgt viral marketing mogelijk ook voor kort succes dat snel weer overwaait.

Ons advies

Je hebt als bedrijf geen invloed op viral marketing, maar rekening houden met belangrijke factoren zoals hierboven beschreven speelt zeker mee. Er is echter nooit garantie voor succes. We raden aan om bij het creëren van een campagne niet de nadruk te leggen op dat deze viraal moet gaan. Dit voorkomt teleurstelling en daarnaast heb je dan wel een mooie marketing campagne neergezet.

Veelgestelde vragen

Wat is Viral Marketing?

Viral marketing is marketingvorm, gericht op consumenten, waarbij je probeert om via sociale netwerken de naamsbekendheid van een bepaald merk of product te vergroten. Zie het als een soort mond op mond reclame, maar dan online.

Wat is de impact van Viral Marketing op SEO?

Een succesvolle viral marketingactie zal vast en zeker invloed op de SEO van jouw site hebben. De grote naamsbekendheid zal voor een groei van het aantal bezoekers van jouw site zorgen. Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat zoveel mogelijk bezoekers overgaan tot conversie. Anders heb je nog niet het gewenste resultaat bereikt.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z