Viral marketing

Tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen bereiken: lijkt dat je wel wat? DIt is mogelijk met viral marketing. Wat is viral marketing en welke impact heeft dit op de SEO van je website? Dat lees je hier.

Wat is viral marketing?

Viral marketing is een vorm van marketing waarbij de gemeenschap zelf de invloed heeft om een boodschap te verspreiden. Een grote marketingcampagne die miljoenen mensen bereikt is niet per definitie viral marketing. Het creëren van een viral campagne heeft geen garantie tot succes.

Zo creëer je viral marketing

Bij viral marketing verspreidt de promotie van een product of dienst zich over van persoon tot persoon. Toch is het niet zo dat iedere promotie die veel mensen bereikt ook daadwerkelijk onder viral marketing valt.

Wat is wel viral marketing? Een bron verspreidt een boodschap: deze bron verspreidt zich vervolgens van persoon tot persoon. De gemeenschap heeft dus de grootste invloed. Het is niet te voorspellen wanneer iets wel of niet viral gaat. De boodschap moet een grote doelgroep aanspreken en origineel zijn. Daarnaast speelt ook humor vaak een grote rol.

viral marketing

De impact van viral marketing op SEO

Wanneer er sprake is van succesvolle viral marketing, heeft dit zeker impact op de SEO van een website of pagina.

De bekendheid die viral marketing met zich meebrengt zorgt mogelijk voor grote groei van bezoekers op je website. Wel is een virale campagne pas echt succesvol als het ook voor de nodige conversie gaat zorgen. Wanneer veel bezoekers op je website komen maar geen actie ondernemen bereik je mogelijk niet je doelen. Ook zorgt viral marketing mogelijk ook voor kort succes dat snel weer overwaait.

Ons advies

Je hebt als bedrijf geen invloed op viral marketing, maar rekening houden met belangrijke factoren zoals hierboven beschreven speelt zeker mee. Er is echter nooit garantie voor succes. We raden aan om bij het creëren van een campagne niet de nadruk te leggen op dat deze viraal moet gaan. Dit voorkomt teleurstelling en daarnaast heb je dan wel een mooie marketing campagne neergezet.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat viral marketing inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over viral marketing geschreven?

Het artikel over viral marketing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over viral marketing hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over viral marketing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals viral marketing?

Wij schrijven over begrippen als viral marketing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Viral marketing is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over viral marketing en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip viral marketing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van viral marketing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van viral marketing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende viral marketing.

Het voorbeeld dat wij geven van viral marketing geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over viral marketing van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z