Spiders

Spiders ook wel crawlers of webcrawlers zijn bots, softwareprogramma’s die zelfstandig en automatisch het internet op een systematische manier doorbladert. Een spider bezoekt alle URL’s van een lijst en de daarin voorkomende hyperlinks. Zo gaat een spider langs alle openbare pagina’s op het web langs en kan deze indexeren voor de zoekmachine.

Wat zijn spiders?

Spiders zijn softwareprogramma’s die webpagina’s kunnen indexeren voor gebruik in zoekmachines. Spiders lopen continu internetpagina’s langs, waarbij ze zoeken naar nieuwe pagina’s of sites. Ook kunnen ze zien of content op pagina’s gewijzigd is. Iedere zoekmachine gebruikt zijn eigen crawler.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe werken spiders?

Webcrawlers bezoeken alle pagina’s van een lijst regelmatig om zo de index up to date te houden. Spiders voeren hun taken autonoom uit en doen dat continu en in een hoog tempo, zonder fouten te maken.

De meeste crawlers vragen steeds verschillende pagina’s die draaien op verschillende servers achter elkaar op, om te voorkomen dat één server te veel belast raakt. De bots downloaden en analyseren de beschikbare webpagina’s. Daarna sorteert de bot de pagina’s op relevantie, oftewel hij indexeert ze. De eindgebruiker krijgt bij een zoekvraag dan de meest relevante pagina’s bovenaan de zoekresultaten te zien.

Spiders _ Begrippenlijst

Spiders en SEO

Het moge duidelijk zijn dat het zeer belangrijk is om een geoptimaliseerde site te hebben voor de spider. Voor spiders zijn links erg belangrijk. Een crawler kan namelijk geen interactieve handelingen uitvoeren, zoals het klikken op een button.

Als de pagina achter de button ook relevant is, zorg dan dat deze bereikbaar is via een XML sitemap. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde pagina’s juist onvindbaar te maken voor een zoekmachine, bijvoorbeeld door het toepassen van het tekstbestand robots.txt. Je kunt voor dit doel ook in de headers meta-tags opnemen voor de crawlers.

Ons advies

Spiders zijn de basis van de indexering van internetpagina’s in zoekmachines. Daarom is het van belang om je website optimaal in te richten voor het bezoek van een webcrawler. Zorg ervoor dat je website SEO is ingericht en let vooral op de content en de links. Bedenk je bovendien goed welke pagina’s je graag geïndexeerd wil hebben en welke niet. Cybercriminelen maken ook gebruik van spiders. Ze kunnen namelijk op eenzelfde manier e-mailadressen vinden om daar vervolgens spam naar toe te sturen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn spiders?

Spiders, ook wel crawlers of webcrawlers genoemd, zijn softwareprogramma’s (bots) die geheel automatisch het internet op systematische wijze afloopt. Hierbij bezoekt de spider het gehele overzicht van openbare URL’s en de hyperlinks die daar in staan vermeld. Ook kunnen ze zien of er content is gewijzigd. Vervolgens indexeert de spider deze voor een zoekmachine zoals Google.

Wat is de impact van Spiders op SEO?

SEO is enorm belangrijk om een zo’n optimaal mogelijk werkende website te hebben. Zo kunnen de spiders jouw site goed lezen. Goed werkende links zijn hierbij belangrijk. Door een XML sitemap te gebruiken maak je deze links bereikbaar. Je kunt er overigens voor kiezen om niet relevante sites uit te sluiten.

Voor wie hebben wij dit artikel over spiders geschreven?

Het artikel over spiders hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over spiders in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals spiders?

Wij schrijven over begrippen als spiders om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

spiders is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over spiders in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals spiders, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip spiders in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van spiders. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van spiders op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende spiders.

Het voorbeeld dat wij geven van spiders , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over spiders van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z