Royalties

Wanneer je een goede tekst tegenkomt die je graag op jouw website plaatst of als je een foto gebruikt, is het mogelijk dat je te maken krijgt met het betalen van royalties. Wat zijn royalties? We leggen het begrip aan je uit.  

Wat zijn royalties?

Royalties zijn betalingen voor het gebruik van de rechten van iemand anders. Het uitbetalen van royalties komt onder andere veel voor in de muziekwereld. Bij een muziekdienst als Spotify krijgt de artiest royalties voor het aantal keer dat een luisteraar zijn of haar nummer afspeelt. Ook in een uitgeverij is er sprake van royalties die een auteur ontvangt voor het aantal verkochte boeken. 

Royalties betalen in diverse situaties

Wanneer is er sprake van het betalen van royalties? Dit is onder andere het geval wanneer iemand producten uitbrengt onder een bepaalde naam, onder licentie. Maar ook bij het gebruik van een foto of video van een bepaald persoon op een website, het gebruik van beelden van een fotograaf of het opnieuw publiceren van teksten op een website. Dit zijn allemaal gevallen waarbij het betalen van royalties tot de mogelijkheden behoort. 

Royalties _ Begrippenlijst

De impact van royalties op SEO

Het betalen van royalties heeft geen directe invloed op de SEO van een website of pagina. Wanneer je een goede foto of video van een ander op je site plaatst en je betaalt hier een bijdrage voor, heeft het mogelijk wel impact op de SEO. Het plaatsen van video’s en afbeeldingen draagt bij aan de SEO van een website. Het betalen van royalties op zich heeft niet veel te maken met de Search Engine Optimalisation.

Ons advies

Royalties betalen voor een foto, video of artikel is niet aantrekkelijk om te doen, maar is in de meeste gevallen wel de beste optie. We raden aan om niet zomaar teksten en afbeeldingen over te nemen van andere websites. Je schendt dan de auteursrechten en dit zorgt er mogelijk voor dat je juridische problemen krijgt. Gebruik daarom altijd rechtenvrije afbeeldingen of betaal de gewenste royalties voor het gebruik van een foto, video of tekst op jouw website.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat royalties inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over royalties geschreven?

Het artikel over royalties hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over royalties hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over royalties in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals royalties?

Wij schrijven over begrippen als royalties om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Royalties is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over royalties en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip royalties in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van royalties. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van royalties op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende royalties.

Het voorbeeld dat wij geven van royalties geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over royalties van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z