Royalties

Wanneer je een goede tekst tegenkomt die je graag op jouw website plaatst of als je een foto gebruikt, is het mogelijk dat je te maken krijgt met het betalen van royalties. Wat zijn royalties? We leggen het begrip aan je uit.  

Wat zijn royalties?

Royalties zijn betalingen voor het gebruik van de rechten van iemand anders. Het uitbetalen van royalties komt onder andere veel voor in de muziekwereld. Bij een muziekdienst als Spotify krijgt de artiest royalties voor het aantal keer dat een luisteraar zijn of haar nummer afspeelt. Ook in een uitgeverij is er sprake van royalties die een auteur ontvangt voor het aantal verkochte boeken. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Royalties betalen in diverse situaties

Wanneer is er sprake van het betalen van royalties? Dit is onder andere het geval wanneer iemand producten uitbrengt onder een bepaalde naam, onder licentie. Maar ook bij het gebruik van een foto of video van een bepaald persoon op een website, het gebruik van beelden van een fotograaf of het opnieuw publiceren van teksten op een website. Dit zijn allemaal gevallen waarbij het betalen van royalties tot de mogelijkheden behoort. 

Royalties _ Begrippenlijst

De impact van royalties op SEO

Het betalen van royalties heeft geen directe invloed op de SEO van een website of pagina. Wanneer je een goede foto of video van een ander op je site plaatst en je betaalt hier een bijdrage voor, heeft het mogelijk wel impact op de SEO. Het plaatsen van video’s en afbeeldingen draagt bij aan de SEO van een website. Het betalen van royalties op zich heeft niet veel te maken met de Search Engine Optimalisation.

Ons advies

Royalties betalen voor een foto, video of artikel is niet aantrekkelijk om te doen, maar is in de meeste gevallen wel de beste optie. We raden aan om niet zomaar teksten en afbeeldingen over te nemen van andere websites. Je schendt dan de auteursrechten en dit zorgt er mogelijk voor dat je juridische problemen krijgt. Gebruik daarom altijd rechtenvrije afbeeldingen of betaal de gewenste royalties voor het gebruik van een foto, video of tekst op jouw website.

Veelgestelde vragen

Wat zijn Royalty’s?

Royalty’s zijn vergoedingen aan een derde partij omdat er van bepaalde rechten gebruik wordt gemaakt die aan deze partij toebehoren. We zien dit veel terug in de muziekwereld. Zo betaald een muziekstreamingsdienst als Spotify royalty’s aan de betreffende artiesten voor iedere keer dat een nummer van hen wordt afgespeeld.

Wat is de impact van Royalty’s op SEO?

Het betalen van royalty’s heeft geen impact op SEO. Indirect kan dit wel het geval zijn. Bijvoorbeeld als je een afbeelding gebruikt, waarvoor je royalty’s hebt betaald. Het gebruik van unieke en relevante afbeeldingen draagt weer bij aan de SEO van jouw site.

Voor wie hebben wij dit artikel over royalties geschreven?

Het artikel over royalties hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over royalties in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals royalties?

Wij schrijven over begrippen als royalties om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

royalties is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over royalties in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals royalties, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip royalties in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van royalties. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van royalties op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende royalties.

Het voorbeeld dat wij geven van royalties , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over royalties van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z