Retail marketing

Met retailmarketing bedoelen we de marketing en communicatie-activiteiten voor de detailhandel. Retailers verkopen producten en leveren diensten aan particulieren. Onder deze noemer vallen fysieke winkels, maar ook webshops. Net als bij marketing voor andere sectoren, geldt dat het doel ervan is om de winkel en zijn producten te promoten, bekendheid te genereren en nieuwe klanten aan te trekken.

Wat is retail marketing?

Een retailer verkoopt zijn producten of levert zijn diensten direct aan de consument. Business-to-customer (B2C, direct naar de eindklant) promotie werkt op een andere manier dan Business-to-Business (B2B, naar een ander bedrijf). Bij retail marketing gaat het om promotieactiviteiten die de consument direct aanspreken. Dat kan via de klassieke kanalen, zoals papieren advertenties en commercials op radio en televisie, maar ook direct in de winkel.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Retail marketing, aandachtspunten

De 4 p’s van de marketingmix, product, plaats, prijs en promotie, zijn ook voor de retailsector van toepassing. Anders dan bij B2B marketing heeft ‘plaats’ een determinerende rol. Als een winkel in een drukke winkelstraat zit, zal er meer publiek binnen lopen. Producten die zeer zichtbaar worden opgesteld, krijgen meer aandacht en zijn vaak populair. Dit geldt trouwens ook voor webshops. Ook zal een winkelier binnen zijn winkel de (potentiële) klant nog moeten stimuleren om een aankoop te doen.

Deze manier van promotie noemt men ook wel instore marketing. Voor een webshop geldt dat reviews en klantervaringen een grote bijdrage leveren aan de aankoopbeslissing van een klant.

Retail Marketing _ Begrippenlijst

Relatie retail marketing en SEO

Net zoals een fysieke winkel in een drukke winkelstraat meer klanten trekt, zal jouw webshop meer bezoekers hebben als hij hoog in de resultatenlijst van een zoekmachine terecht komt. Een geoptimaliseerde website is daarom geen overbodige luxe, maar pure noodzaak om de aanloop naar je internetwinkel te vergroten. Zorg er voor dat je webshop meer is dan alleen de verkoop van producten. Zorg bijvoorbeeld voor een goede blog met interessante content voor jouw doelgroep.

Ons advies

Omdat je als retailer een directe link hebt met je klant, zul je je marketingacties op hem moeten richten. Heb je een webshop, zorg er dan voor dat je in die drukke winkelstraat – bovenaan de resultatenlijst van de zoekmachine – terecht komt. Geef je website appeal, niet alleen qua uiterlijk en promoties van de producten, maar vooral op het gebied van inhoud. Zo zorg je ervoor dat jouw potentiële klant langer op jouw site zal blijven en er ook graag naar terug komt.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is Retail Marketing?

Bij retailmarketing hebben we het over de communicatie- en marketingactiviteiten ten behoeve van de detailhandel. Retailers zijn winkels, zowel fysiek als online, die producten en diensten verkopen aan particulieren. Het doel is, net bij andere sectoren, om de winkel en de producten te promoten en nieuwe klanten aan te trekken.

Wat is de impact van Retail Marketing op SEO?

Als jouw webshop een hoge ranking in de zoekresultaten heeft, zal dit leiden tot meer bezoekers en een hogere omzet. Om dit te realiseren heb je onder andere een webshop nodig die optimaal is ingericht. SEO helpt je hierbij.

Voor wie hebben wij dit artikel over retail marketing geschreven?

Het artikel over retail marketing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over retail marketing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals retail marketing?

Wij schrijven over begrippen als retail marketing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

retail marketing is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over retail marketing in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals retail marketing, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip retail marketing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van retail marketing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van retail marketing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende retail marketing.

Het voorbeeld dat wij geven van retail marketing , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over retail marketing van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z