Retail marketing

Met retailmarketing bedoelen we de marketing en communicatie-activiteiten voor de detailhandel. Retailers verkopen producten en leveren diensten aan particulieren. Onder deze noemer vallen fysieke winkels, maar ook webshops. Net als bij marketing voor andere sectoren, geldt dat het doel ervan is om de winkel en zijn producten te promoten, bekendheid te genereren en nieuwe klanten aan te trekken.

Wat is retail marketing?

Een retailer verkoopt zijn producten of levert zijn diensten direct aan de consument. Business-to-customer (B2C, direct naar de eindklant) promotie werkt op een andere manier dan Business-to-Business (B2B, naar een ander bedrijf). Bij retail marketing gaat het om promotieactiviteiten die de consument direct aanspreken. Dat kan via de klassieke kanalen, zoals papieren advertenties en commercials op radio en televisie, maar ook direct in de winkel.

Retail marketing, aandachtspunten

De 4 p’s van de marketingmix, product, plaats, prijs en promotie, zijn ook voor de retailsector van toepassing. Anders dan bij B2B marketing heeft ‘plaats’ een determinerende rol. Als een winkel in een drukke winkelstraat zit, zal er meer publiek binnen lopen. Producten die zeer zichtbaar worden opgesteld, krijgen meer aandacht en zijn vaak populair. Dit geldt trouwens ook voor webshops. Ook zal een winkelier binnen zijn winkel de (potentiële) klant nog moeten stimuleren om een aankoop te doen.

Deze manier van promotie noemt men ook wel instore marketing. Voor een webshop geldt dat reviews en klantervaringen een grote bijdrage leveren aan de aankoopbeslissing van een klant.

Retail Marketing _ Begrippenlijst

Relatie retail marketing en SEO

Net zoals een fysieke winkel in een drukke winkelstraat meer klanten trekt, zal jouw webshop meer bezoekers hebben als hij hoog in de resultatenlijst van een zoekmachine terecht komt. Een geoptimaliseerde website is daarom geen overbodige luxe, maar pure noodzaak om de aanloop naar je internetwinkel te vergroten. Zorg er voor dat je webshop meer is dan alleen de verkoop van producten. Zorg bijvoorbeeld voor een goede blog met interessante content voor jouw doelgroep.

Mijn advies

Omdat je als retailer een directe link hebt met je klant, zul je je marketingacties op hem moeten richten. Heb je een webshop, zorg er dan voor dat je in die drukke winkelstraat – bovenaan de resultatenlijst van de zoekmachine – terecht komt. Geef je website appeal, niet alleen qua uiterlijk en promoties van de producten, maar vooral op het gebied van inhoud. Zo zorg je ervoor dat jouw potentiële klant langer op jouw site zal blijven en er ook graag naar terug komt.

Veelgestelde vragen

Wat is Retail Marketing?

Bij retailmarketing hebben we het over de communicatie- en marketingactiviteiten ten behoeve van de detailhandel. Retailers zijn winkels, zowel fysiek als online, die producten en diensten verkopen aan particulieren. Het doel is, net bij andere sectoren, om de winkel en de producten te promoten en nieuwe klanten aan te trekken.

Wat is de impact van Retail Marketing op SEO?

Als jouw webshop een hoge ranking in de zoekresultaten heeft, zal dit leiden tot meer bezoekers en een hogere omzet. Om dit te realiseren heb je onder andere een webshop nodig die optimaal is ingericht. SEO helpt je hierbij.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies