Referrer

Referrer kun je letterlijk vertalen met ‘degene die doorverwijst’. Hiermee bedoelen we iemand of iets die doorverwijst naar een ander persoon of andere entiteit. Een doorverwijzing is altijd gebaseerd op een bron. Zo gebruik je bijvoorbeeld een doorverwijzing van een arts om naar een specialist te gaan. Soms zie je referrer met slechts één r als referer gespeld.

Wat is een referrer?

Een referrer noemt men ook wel referent. Als we het over personen hebben dan bedoelen we daarmee de persoon die iemand in contact brengt met een andere persoon. De referrer vormt een essentiële schakel in de keten van mensen die met elkaar in contact zijn. Je ziet de term ook binnen het internet en de marketingsector.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Verwijs-informatie en privacy

Een HTTP_referer zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt bepalen welke pagina de bezoeker van jouw site het laatst bezocht heeft voor hij op jouw site terecht kwam. De referrer of referring page is de URL van de vorige pagina.

Voor veel websites is de verwijs-informatie erg interessant omdat ze zo kunnen zien waar de gebruikers vandaan komen. Deze informatie kan met analyse-software gemakkelijk worden verwerkt.

Dit veld is voor webbrowsers optioneel. Mede vanwege privacy-issues. Daarom kunnen gebruikers deze functie soms uitschakelen. Soms houden proxy of firewalls de informatie al tegen.

Referrer _ Begrippenlijst

Referrers en marketing

Voor veel internetondernemers is de verwijsinformatie erg belangrijk. Hieruit kun je statistische gegevens halen, maar ook een profiel van de gebruikers opstellen. Komen veel gebruikers vanaf een bepaalde website naar jouw pagina’s toe, dan kun je daar commercieel op inspelen.

Op het gebied van marketing zie je de term ook terugkomen in de betekenis van mond-tot-mond reclame. Met de referrer duid je dan degene aan die over jouw product vertelt aan iemand anders.

Ons advies

Kun je informatie verkrijgen over welke websites de bezoekers van jouw pagina’s eerder hebben bezocht, dan kun je die gebruiken in jouw marketingstrategie. Het geeft aan welke interesses bezoekers hebben. Zeker als hierin een duidelijke trend te zien is, dan kun je hier conclusies aan verbinden. Referrers in de zin van ‘mond-tot-mond’ reclame zijn ook erg belangrijk. Zowel offline als online is de beste reclame voor jouw onderneming een positief oordeel van een klant, die dat doorgeeft aan een potentiële nieuwe klant.

Veelgestelde vragen

Wat is een Referrer?

Een andere term voor referrer is referent. Spreken we hierbij over personen, dan bedoelen met de referrer de persoon die andere personen met elkaar in contact brengt. Het is een zeer belangrijke schakel in de keten van mensen die contact met elkaar hebben.

Wat is de impact van Referrer op SEO?

Uit verwijsinformatie kun je allerlei dingen opmaken. Het bied je zelfs de mogelijkheid om gebruikersprofielen te maken. Als er veel bezoekers van een specifieke website naar jouw website komen, kun je daar op een heel handige manier op inspelen.

Voor wie hebben wij dit artikel over referrer geschreven?

Het artikel over referrer hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over referrer in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals referrer?

Wij schrijven over begrippen als referrer om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

referrer is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over referrer in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals referrer, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip referrer in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van referrer. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van referrer op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende referrer.

Het voorbeeld dat wij geven van referrer , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over referrer van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z