Oplage

De oplage is het aantal exemplaren dat per editie van een papieren uitgave, een tijdschrift of krant bijvoorbeeld, verschijnt. Dit aantal bestaat meestal uit een deel dat naar de vaste abonnees gaat en een deel dat bestemd is voor de losse verkoop. In het geval van een boek bedoelen we met de oplage het aantal boeken in één druk.

Wat is oplage?

Met oplage bedoelen we het aantal gedrukte exemplaren van een boek, krant, tijdschrift of andere gedrukte media, dat per uitgave in omloop komt. Het Oplage Instituut (HOI) controleert de getallen die de uitgever communiceert om een eerlijk beeld van het aantal gedrukte exemplaren te kunnen geven.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe groot is een oplage?

De omvang van de oplage is een strategische keuze en met name gebaseerd op de grootte van de doelgroep. Een landelijk dagblad heeft een hogere oplage dan een regionale krant. Lokaal nieuw over Limburg is immers in Friesland minder relevant. Ook hebben gespecialiseerde vakbladen over het algemeen een lagere oplage dan algemene of human interest tijdschriften.

Soms kiest men ervoor om een uitgave in slechts een beperkt aantal te drukken. Dit is bijvoorbeeld het geval als men exclusiviteit wil creëren, bijvoorbeeld als het gaat om collectors items.

Oplage _ Begrippenlijst

Oplage en marketing

De oplage bepaalt het bereik van de gedrukte uitgave. De oplagecijfers zijn voor adverteerders daarom essentieel. Wil je een groot publiek bereiken, dan zoek je een medium dat een groot bereik heeft en waarvan veel exemplaren verschijnen.

Lever je producten voor een niche-markt, dan kun je verschillende gespecialiseerde media vergelijken. Houdt hierbij wel in gedachten dat meerdere personen binnen een onderneming vakbladen lezen. Dus het bereik is ondanks een lagere aantal exemplaren toch hoger en bovendien bereik je jouw specifieke doelgroep.

Ons advies

Als je overweegt om te adverteren in een gedrukte uitgave is het verstandig om niet alleen naar de oplagecijfers te kijken. Je zult je ook moeten afvragen of je de juiste doelgroep met dit medium bereikt. Ook is de frequentie van de uitgave van belang. Let er altijd op dat een uitgever aangesloten is bij het HOI. Is dat niet zo, dan kan de uitgever een hogere oplage communiceren dan er in werkelijkheid in omloop is. Ook gebeurt het dat de getallen kunstmatig hoog zijn, als truc om je te verleiden tot adverteren.

Veelgestelde vragen

Wat is een Oplage?

Met oplage wordt het aantal gedrukte exemplaren van gedrukte media zoals bijvoorbeeld kranten, boeken of tijdschriften bedoeld dat per uitgave in omloop wordt gebracht. Er is een speciaal Oplage Instituut (HOI) dat de aantallen die door een uitgever worden gecommuniceerd ook juist zijn.

Wat is de impact van Oplage op SEO?

De oplage geeft het bereik van de gedrukte media weer. Op zicht heeft dit geen directe invloed op SEO. Oplagecijfers zijn voor veel adverteerders echter wel zeer belangrijk voor als zij een groot bereik willen hebben.

Voor wie hebben wij dit artikel over oplage geschreven?

Het artikel over oplage hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over oplage in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals oplage?

Wij schrijven over begrippen als oplage om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

oplage is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over oplage in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals oplage, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip oplage in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van oplage. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van oplage op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende oplage.

Het voorbeeld dat wij geven van oplage , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over oplage van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z