Metatags

Metatags zijn stukjes HTML code die zorgen voor de informatie over een webpagina die niet zichtbaar zijn voor de internetgebruiker, maar die een zoekmachine wel kan ‘lezen’. Vroeger gebruikten zoekmachines voornamelijk deze tags om een score toe te kennen aan de relevantie van internetpagina’s. Dat gebeurt nu niet meer. Maar toch is het belangrijk om goede tags toe te kennen aan de code van je webpagina.

Wat zijn metatags?

Metatags zijn een deel van de HTML-code van een webpage. Deze zorgen ervoor dat zoekmachines de informatie over de webpagina kunnen zien. Hierdoor kan een zoekmachine de inhoud van een webpagina bepalen en de juiste websites weergeven na een zoekopdracht. De informatie wordt niet getoond op de front end van de website, maar bevindt zich in de structuur van de site.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Waarom metatags gebruiken?

Met behulp van metatags kun je bepalen welke informatie wel of juist niet bij de zoekmachine terecht komt. Zo heb jij invloed op welke pagina’s de gebruiker bij een bepaalde zoekvraag te zien krijgt. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat er niche-pagina’s op een hoge plek komen. Tot ruim tien jaar geleden gebruikten zoekmachines, voornamelijk de informatie uit de metatags om de resultatenlijst te rangschikken. Hiervan maakten veel websites misbruik. Door een populair zoekwoord in de tags te verwerken kwam de pagina bovenaan de resultatenlijst. Dat is nu verleden tijd.

Metatags _ Begrippenlijst

Nut van metatags in marketing

Hoewel de tijd dat deze tags volledig de SEO bepaalden voorbij is, is het toch verstandig om hier voldoende aandacht aan te besteden. Zo neemt Google meestal de titelinformatie over uit de stukjes HTML-code. Een goede tag titel is tussen de 55 en 60 karakters lang en omvat alle belangrijke zoekwoorden. Het belangrijkste zoekwoord staat hierbij vooraan. Een andere belangrijke tag is de beschrijving van de website. In de meta-beschrijving vat je kort maar krachtig alles samen waarom jouw site de moeite van het bezoeken waard is. Een goede meta-beschrijving is rond de 150 karakters lang en bevat een call to action.

Ons advies

Het heeft geen zin om de hele SEO-activiteit te focussen op het optimaliseren van de tags. Maar het is essentieel ervoor te zorgen dat een zoekmachine de juiste informatie kan vinden. Het is immers het eerste contact tussen een website en een zoekmachine. Zorg er daarom voor dat tags goed leesbaar is door een computer en gebruik geen overbodige informatie.

Veelgestelde vragen

Wat zijn Metatags?

Metatags zijn een onderdeel van de HTML-code van een webpagina die ervoor zorgen dat zoekmachines zoals Google de informatie over deze pagina kunnen lezen. Deze informatie is dus niet zichtbaar voor de bezoekers van de site.

Wat is de impact van Metatags op SEO?

Door metatags toe te passen, kun je aangeven welke informatie al dan niet door de zoekmachine gelezen kan worden. Zo was het mogelijk om invloed uit te oefenen op welke pagina’s gebruikers bij een zoekopdracht krijgen te zien. Omdat hier veel misbruik van werd gemaakt, gebruiken zoekmachines deze methode niet meer.

Voor wie hebben wij dit artikel over metatags geschreven?

Het artikel over metatags hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over metatags in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals metatags?

Wij schrijven over begrippen als metatags om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

metatags is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over metatags in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals metatags, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip metatags in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van metatags. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van metatags op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende metatags.

Het voorbeeld dat wij geven van metatags , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over metatags van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z