Metatags

Metatags zijn stukjes HTML code die zorgen voor de informatie over een webpagina die niet zichtbaar zijn voor de internetgebruiker, maar die een zoekmachine wel kan ‘lezen’. Vroeger gebruikten zoekmachines voornamelijk deze tags om een score toe te kennen aan de relevantie van internetpagina’s. Dat gebeurt nu niet meer. Maar toch is het belangrijk om goede tags toe te kennen aan de code van je webpagina.

Wat zijn metatags?

Metatags zijn een deel van de HTML-code van een webpage. Deze zorgen ervoor dat zoekmachines de informatie over de webpagina kunnen zien. Hierdoor kan een zoekmachine de inhoud van een webpagina bepalen en de juiste websites weergeven na een zoekopdracht. De informatie wordt niet getoond op de front end van de website, maar bevindt zich in de structuur van de site.

Waarom metatags gebruiken?

Met behulp van metatags kun je bepalen welke informatie wel of juist niet bij de zoekmachine terecht komt. Zo heb jij invloed op welke pagina’s de gebruiker bij een bepaalde zoekvraag te zien krijgt. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat er niche-pagina’s op een hoge plek komen. Tot ruim tien jaar geleden gebruikten zoekmachines, voornamelijk de informatie uit de metatags om de resultatenlijst te rangschikken. Hiervan maakten veel websites misbruik. Door een populair zoekwoord in de tags te verwerken kwam de pagina bovenaan de resultatenlijst. Dat is nu verleden tijd.

Metatags _ Begrippenlijst

Nut van metatags in marketing

Hoewel de tijd dat deze tags volledig de SEO bepaalden voorbij is, is het toch verstandig om hier voldoende aandacht aan te besteden. Zo neemt Google meestal de titelinformatie over uit de stukjes HTML-code. Een goede tag titel is tussen de 55 en 60 karakters lang en omvat alle belangrijke zoekwoorden. Het belangrijkste zoekwoord staat hierbij vooraan. Een andere belangrijke tag is de beschrijving van de website. In de meta-beschrijving vat je kort maar krachtig alles samen waarom jouw site de moeite van het bezoeken waard is. Een goede meta-beschrijving is rond de 150 karakters lang en bevat een call to action.

Mijn advies

Het heeft geen zin om de hele SEO-activiteit te focussen op het optimaliseren van de tags. Maar het is essentieel ervoor te zorgen dat een zoekmachine de juiste informatie kan vinden. Het is immers het eerste contact tussen een website en een zoekmachine. Zorg er daarom voor dat tags goed leesbaar is door een computer en gebruik geen overbodige informatie.

Veelgestelde vragen

Wat zijn Metatags?

Metatags zijn een onderdeel van de HTML-code van een webpagina die ervoor zorgen dat zoekmachines zoals Google de informatie over deze pagina kunnen lezen. Deze informatie is dus niet zichtbaar voor de bezoekers van de site.

Wat is de impact van Metatags op SEO?

Door metatags toe te passen, kun je aangeven welke informatie al dan niet door de zoekmachine gelezen kan worden. Zo was het mogelijk om invloed uit te oefenen op welke pagina’s gebruikers bij een zoekopdracht krijgen te zien. Omdat hier veel misbruik van werd gemaakt, gebruiken zoekmachines deze methode niet meer.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z