Marktaandeel

Hoeveel ruimte heeft jouw bedrijf om te groeien, hoe staat het ervoor in vergelijking met de concurrenten en wat is de huidige positie op markt? Dit is belangrijke informatie dat je achterhaalt met het berekenen van het marktaandeel. Wat is een marktaandeel? Hier leggen we het begrip aan je uit. 

Wat is een marktaandeel?

Een marktaandeel is een gedeelte van een markt dat in handen is van een organisatie. Er is hierbij sprake van een bepaalde markt; op basis hiervan is te berekenen wat het percentage is van het marktaandeel. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De berekening van een marktaandeel

Een marktaandeel berekenen is onder andere slim om te gebruiken als meetpunt. Een marktaandeel berekent de waarde van een merk en laat zien welke positie een merk inneemt op de markt. Voor een vergelijking met de concurrenten is het berekenen hiervan dan ook een slimme stap. Het berekenen van een marktaandeel is daarnaast ook slim voor het bepalen van de groeipotentie en het beïnvloeden van de merkattitude

Voordat je de waarde van een aandeel bepaalt is het belangrijk om de markt juist te definiëren. Het is onder andere mogelijk een bepaalde markt te specificeren tot het naar wens is. Op basis hiervan bereken je de mogelijkheden.

Marktaandeel _ Begrippenlijst

De impact van een marktaandeel op SEO

Een marktaandeel zelf heeft niet veel impact op de SEO van een bedrijf. Het is wel mogelijk om het marktaandeel te berekenen om vervolgens in eigen voordeel te gebruiken. Dit is onder andere slim om zo je positie ten opzichte van concurrenten te bepalen, maar ook om te zien waar nog ruimte is om te groeien. Gebruik je bevindingen voor het beïnvloeden van de merkattitude: dit heeft wel invloed op de zoekmachine optimalisatie

Ons advies

Het bepalen van de positie op de markt is een belangrijke manier om groeipotentie te ontdekken en te zien hoe je ervoor staat in vergelijking met concurrenten. 

We raden aan om slim gebruik te maken van de informatie die je haalt uit het bereken van het marktaandeel. Het is mogelijk een goede zet om een expert op dit gebied in te schakelen, die op basis van deze informatie een goede marketingstrategie opstelt.

Veelgestelde vragen

Wat is een Marktaandeel?

Een marktaandeel van een bepaald bedrijf is het aandeel van de totale omzet van de markt waarin het bedrijf actief is. Dit wordt dan over het algemeen genomen uitgedrukt in een percentage. Hoe groter het marktpercentage is, des te groter de dominantie van het bedrijf.

Wat is de impact van Marktaandeel op SEO?

Een marktaandeel op zich heeft niet zoveel impact op SEO. Een marktaandeel geeft je wel inzicht hoe je er voor staat ten opzichte van jouw concurrenten en welke groei er nog mogelijk is. Een groot marktaandeel zal ook tot gevolg hebben dat je een grotere naamsbekendheid hebt. Hierdoor komen er ook weer meer bezoekers naar jouw website.

Voor wie hebben wij dit artikel over marktaandeel geschreven?

Het artikel over marktaandeel hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over marktaandeel in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals marktaandeel?

Wij schrijven over begrippen als marktaandeel om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

marktaandeel is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over marktaandeel in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals marktaandeel, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip marktaandeel in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van marktaandeel. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van marktaandeel op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende marktaandeel.

Het voorbeeld dat wij geven van marktaandeel , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over marktaandeel van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z