Marktaandeel

Hoeveel ruimte heeft jouw bedrijf om te groeien, hoe staat het ervoor in vergelijking met de concurrenten en wat is de huidige positie op markt? Dit is belangrijke informatie dat je achterhaalt met het berekenen van het marktaandeel. Wat is een marktaandeel? Hier leggen we het begrip aan je uit. 

Wat is een marktaandeel?

Een marktaandeel is een gedeelte van een markt dat in handen is van een organisatie. Er is hierbij sprake van een bepaalde markt; op basis hiervan is te berekenen wat het percentage is van het marktaandeel. 

De berekening van een marktaandeel

Een marktaandeel berekenen is onder andere slim om te gebruiken als meetpunt. Een marktaandeel berekent de waarde van een merk en laat zien welke positie een merk inneemt op de markt. Voor een vergelijking met de concurrenten is het berekenen hiervan dan ook een slimme stap. Het berekenen van een marktaandeel is daarnaast ook slim voor het bepalen van de groeipotentie en het beïnvloeden van de merkattitude

Voordat je de waarde van een aandeel bepaalt is het belangrijk om de markt juist te definiëren. Het is onder andere mogelijk een bepaalde markt te specificeren tot het naar wens is. Op basis hiervan bereken je de mogelijkheden.

Marktaandeel _ Begrippenlijst

De impact van een marktaandeel op SEO

Een marktaandeel zelf heeft niet veel impact op de SEO van een bedrijf. Het is wel mogelijk om het marktaandeel te berekenen om vervolgens in eigen voordeel te gebruiken. Dit is onder andere slim om zo je positie ten opzichte van concurrenten te bepalen, maar ook om te zien waar nog ruimte is om te groeien. Gebruik je bevindingen voor het beïnvloeden van de merkattitude: dit heeft wel invloed op de zoekmachine optimalisatie. 

Ons advies

Het bepalen van de positie op de markt is een belangrijke manier om groeipotentie te ontdekken en te zien hoe je ervoor staat in vergelijking met concurrenten. 

We raden aan om slim gebruik te maken van de informatie die je haalt uit het bereken van het marktaandeel. Het is mogelijk een goede zet om een expert op dit gebied in te schakelen, die op basis van deze informatie een goede marketingstrategie opstelt.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat marktaandeel inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over marktaandeel geschreven?

Het artikel over marktaandeel hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over marktaandeel hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over marktaandeel in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals marktaandeel?

Wij schrijven over begrippen als marktaandeel om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Marktaandeel is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over marktaandeel en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip marktaandeel in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van marktaandeel. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van marktaandeel op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende marktaandeel.

Het voorbeeld dat wij geven van marktaandeel geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over marktaandeel van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z