Leesbaarheid

Leesbaarheid is een onderdeel van het creëren van content die vaak wordt onderschat. Leesbaarheid oefent grote invloed uit op of de bezoeker langer op de website blijft. Daarnaast bevordert leesbaarheid de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit is een van de ranking factoren van Google. In dit artikel vertellen we wat het inhoudt en waarom het cruciaal is voor SEO. Ook bespreken we een aantal technieken die de leesbaarheid van SEO teksten bevorderen.

Wat is het?

De leesbaarheid van een tekst toont aan hoe gemakkelijk het is om een tekst te lezen. Het klinkt eenvoudig, echter wordt er vaak minder over nagedacht tijdens het schrijven van een tekst. Het is toch moeilijker dan mensen denken. Wanneer er een tekst wordt geschreven voor de website, wordt doorgaans informatie verwerkt die zo relevant mogelijk is voor de bezoekers. Met een sterke tekst die de juiste informatie aanlevert voor de bezoeker, wordt vertrouwen opgebouwd. Dit bevordert de klantrelatie en zorgt ervoor dat de bezoeker later terug komt. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Hoe meer organisch verkeer, hoe hoger de ranking van je webpagina in de zoekresultaten in Google.

Hoe optimaliseer je de leesbaarheid?

Het doel van de teksten die samen de content vormen voor de website, is om de SEO op een positieve manier te beïnvloeden. De teksten moeten een relatie hebben tot het zoekwoord dat is ingevoerd tijdens de zoekopdracht.

Leesbare content is tevens goed voor conversie optimalisatie. Een aantal punten zijn van belang wanneer je leesbare content wilt schrijven:

  • gebruik korte zinnen;
  • schrijf in actieve taal (geen zouden, kunnen, mogen);
  • gebruik veelvoorkomende woordcombinaties. 

Het eerste punt dat van belang is voor de leesbaarheid van teksten, is structuur. Gebruik paragrafen en tussenkopjes. De zinnen en paragrafen moeten compact zijn. De bezoeker van de website leest de informatie dan prettiger. Subkopjes zijn goed voor SEO, maar ook voor de leesbaarheid van je tekst.

Het tweede punt is dat signaalwoorden gebruikt worden om het doel van een alinea aan te geven.

leesbaarheid

Het belang van leesbaarheid voor SEO

De leesbaarheid van je content is niet direct een ranking factor voor Google. Wel is het een belangrijke indirecte factor. Door de leesbaarheid van je content te vergroten, zullen de bezoekers van je website langer blijven hangen. Dit is een sein aan Google dat je kwalitatieve content bezit. Hierdoor zullen de webpagina’s en website sneller hoger in de zoekresultaten van Google worden weergegeven. Dit genereert meer organisch verkeer en is daarom positief voor de SEO van een website.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z