Leesbaarheid

Leesbaarheid is een onderdeel van het creëren van content die vaak wordt onderschat. Leesbaarheid oefent grote invloed uit op of de bezoeker langer op de website blijft. Daarnaast bevordert leesbaarheid de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit is een van de ranking factoren van Google. In dit artikel vertellen we wat het inhoudt en waarom het cruciaal is voor SEO. Ook bespreken we een aantal technieken die de leesbaarheid van SEO teksten bevorderen.

Wat is het?

De leesbaarheid van een tekst toont aan hoe gemakkelijk het is om een tekst te lezen. Het klinkt eenvoudig, echter wordt er vaak minder over nagedacht tijdens het schrijven van een tekst. Het is toch moeilijker dan mensen denken. Wanneer er een tekst wordt geschreven voor de website, wordt doorgaans informatie verwerkt die zo relevant mogelijk is voor de bezoekers. Met een sterke tekst die de juiste informatie aanlevert voor de bezoeker, wordt vertrouwen opgebouwd. Dit bevordert de klantrelatie en zorgt ervoor dat de bezoeker later terug komt. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Hoe meer organisch verkeer, hoe hoger de ranking van je webpagina in de zoekresultaten in Google.

Hoe optimaliseer je de leesbaarheid?

Het doel van de teksten die samen de content vormen voor de website, is om de SEO op een positieve manier te beïnvloeden. De teksten moeten een relatie hebben tot het zoekwoord dat is ingevoerd tijdens de zoekopdracht.

Leesbare content is tevens goed voor conversie optimalisatie. Een aantal punten zijn van belang wanneer je leesbare content wilt schrijven:

  • gebruik korte zinnen;
  • schrijf in actieve taal (geen zouden, kunnen, mogen);
  • gebruik veelvoorkomende woordcombinaties. 

Het eerste punt dat van belang is voor de leesbaarheid van teksten, is structuur. Gebruik paragrafen en tussenkopjes. De zinnen en paragrafen moeten compact zijn. De bezoeker van de website leest de informatie dan prettiger. Subkopjes zijn goed voor SEO, maar ook voor de leesbaarheid van je tekst.

Het tweede punt is dat signaalwoorden gebruikt worden om het doel van een alinea aan te geven.

leesbaarheid

Het belang van leesbaarheid voor SEO

De leesbaarheid van je content is niet direct een ranking factor voor Google. Wel is het een belangrijke indirecte factor. Door de leesbaarheid van je content te vergroten, zullen de bezoekers van je website langer blijven hangen. Dit is een sein aan Google dat je kwalitatieve content bezit. Hierdoor zullen de webpagina’s en website sneller hoger in de zoekresultaten van Google worden weergegeven. Dit genereert meer organisch verkeer en is daarom positief voor de SEO van een website.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat leesbaarheid inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over leesbaarheid geschreven?

Het artikel over leesbaarheid hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over leesbaarheid hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over leesbaarheid in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals leesbaarheid?

Wij schrijven over begrippen als leesbaarheid om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Leesbaarheid is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over leesbaarheid en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip leesbaarheid in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van leesbaarheid. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van leesbaarheid op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende leesbaarheid.

Het voorbeeld dat wij geven van leesbaarheid geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over leesbaarheid van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z