Leesbaarheid

Leesbaarheid is een onderdeel van het creëren van content die vaak wordt onderschat. Leesbaarheid oefent grote invloed uit op of de bezoeker langer op de website blijft. Daarnaast bevordert leesbaarheid de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit is een van de ranking factoren van Google. In dit artikel vertellen we wat het inhoudt en waarom het cruciaal is voor SEO. Ook bespreken we een aantal technieken die de leesbaarheid van SEO teksten bevorderen.

Wat is het?

De leesbaarheid van een tekst toont aan hoe gemakkelijk het is om een tekst te lezen. Het klinkt eenvoudig, echter wordt er vaak minder over nagedacht tijdens het schrijven van een tekst. Het is toch moeilijker dan mensen denken. Wanneer er een tekst wordt geschreven voor de website, wordt doorgaans informatie verwerkt die zo relevant mogelijk is voor de bezoekers. Met een sterke tekst die de juiste informatie aanlevert voor de bezoeker, wordt vertrouwen opgebouwd. Dit bevordert de klantrelatie en zorgt ervoor dat de bezoeker later terug komt. Dit leidt tot meer organisch verkeer. Hoe meer organisch verkeer, hoe hoger de ranking van je webpagina in de zoekresultaten in Google.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe optimaliseer je de leesbaarheid?

Het doel van de teksten die samen de content vormen voor de website, is om de SEO op een positieve manier te beïnvloeden. De teksten moeten een relatie hebben tot het zoekwoord dat is ingevoerd tijdens de zoekopdracht.

Leesbare content is tevens goed voor conversie optimalisatie. Een aantal punten zijn van belang wanneer je leesbare content wilt schrijven:

  • gebruik korte zinnen;
  • schrijf in actieve taal (geen zouden, kunnen, mogen);
  • gebruik veelvoorkomende woordcombinaties. 

Het eerste punt dat van belang is voor de leesbaarheid van teksten, is structuur. Gebruik paragrafen en tussenkopjes. De zinnen en paragrafen moeten compact zijn. De bezoeker van de website leest de informatie dan prettiger. Subkopjes zijn goed voor SEO, maar ook voor de leesbaarheid van je tekst.

Het tweede punt is dat signaalwoorden gebruikt worden om het doel van een alinea aan te geven.

leesbaarheid

Het belang van leesbaarheid voor SEO

De leesbaarheid van je content is niet direct een ranking factor voor Google. Wel is het een belangrijke indirecte factor. Door de leesbaarheid van je content te vergroten, zullen de bezoekers van je website langer blijven hangen. Dit is een sein aan Google dat je kwalitatieve content bezit. Hierdoor zullen de webpagina’s en website sneller hoger in de zoekresultaten van Google worden weergegeven. Dit genereert meer organisch verkeer en is daarom positief voor de SEO van een website.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is leesbaarheid?

Met de leesbaarheid wordt bedoeld hoe gemakkelijk de tekst te lezen is. Goede teksten stralen kwaliteit en vertrouwen uit.

Wat is de impact van Leesbaarheid op SEO?

Kwalitatief goede teksten zijn aantrekkelijk voor de bezoekers. Deze zullen dan ook langer op je site verblijven maar ook vaker terugkomen. Dit wordt door Google weer als positief beoordeeld en dus beloond.

Voor wie hebben wij dit artikel over leesbaarheid geschreven?

Het artikel over leesbaarheid hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over leesbaarheid in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals leesbaarheid?

Wij schrijven over begrippen als leesbaarheid om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

leesbaarheid is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over leesbaarheid in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals leesbaarheid, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip leesbaarheid in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van leesbaarheid. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van leesbaarheid op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende leesbaarheid.

Het voorbeeld dat wij geven van leesbaarheid , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over leesbaarheid van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z