GRP

GRP of Gross Rating Point beschrijft het bereik van een reclame- of advertentiecampagne. Dit getal geeft enerzijds aan hoe vaak een bepaalde reclame-uiting voor een bepaalde doelgroep te zien is. Tevens geeft het getal aan hoe groot het percentage van die doelgroep is dat de boodschap daadwerkelijk te zien krijgt.

Wat is GRP?

Het Gross Rating Point, vaak aangeduid als GRP kun je ook omschrijven als contactfrequentie. Met deze meetmethode kun je vergelijken wat het bereik is van een campagne via verschillende media. Je vermenigvuldigt het aantal keer dat de reclameboodschap te zien is met het percentage van de doelgroep dat de boodschap ziet.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

GRP berekenen en vergelijken

Het Gross Rating Point wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Veel media, met name internet, radio en televisie rekenen bijvoorbeeld een bepaald bedrag per GRP voor een advertentie of reclame-uiting. Zij bepalen het Gross Rating Point bijvoorbeeld op basis van de kijk- en luistercijfers. Als een mediakanaal een commercial een aantal keer uitzendt en een hoog bereik heeft, zal de GRP hoog zijn en de totale kosten voor de commercial hoger liggen. Van de andere kant kan de adverteerder zo de verschillende mediakanalen met elkaar vergelijken. Een medium dat een hoge Gross Rating Point biedt, zorgt voor een groter bereik bij de beoogde doelgroep.

GRP _ Begrippenlijst

Nut GRP in marketing

De Gross Rating Point is erg nuttig bij het opzetten van een online reclamecampagne. Je kunt dit kental vrij gemakkelijk berekenen als je inzicht hebt in het bereik en de frequentie van jouw commercial. Met bereik bedoelen we hier het aantal unieke kijkers van de commercial. Hierbij speelt ook de tijd die iemand naar de commercial keek een rol. Met frequentie bedoelen we het gemiddelde aantal keren dat iemand de commercial te zien kreeg.

Ons advies

Als je weet wat de Gross Rating Point is van jouw campagne, kun je deze ook optimaliseren. Door op basis van dit kental het medium voor jouw reclame-uiting te kiezen, zorg je ervoor dat jouw boodschap de juiste doelgroep bereikt. Je kunt met behulp van deze gegevens ook bepalen hoe vaak iemand uit jouw doelgroep de commercial moet zien voor hij het product of het merk zal onthouden of een (aankoop-)actie zal ondernemen. Een efficiënte marketingcampagne hoeft dus niet per definitie een hoge GRP te hebben. 

Veelgestelde vragen

Wat is GRP?

GRP staat voor Gross Rating Point. Het is een getal dat aangeeft hoeveel keer een reclameactie voor de betreffende doelgroep is te zien. Daarnaast geeft het ook het percentage van deze doelgroep aan dat de reclame-uiting ook echt krijgt te zien.

Wat is de impact van GRP op SEO?

Een directe impact op SEO heeft GRP niet. Maar als inzichtelijk is wat de GRP van jouw marketingcampagne is, kun je ook bijsturen en optimaliseren, zodat jouw boodschap bij de beoogde doelgroep terecht komt.

Voor wie hebben wij dit artikel over grp geschreven?

Het artikel over grp hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over grp in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals grp?

Wij schrijven over begrippen als grp om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

grp is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over grp in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals grp, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip grp in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van grp. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van grp op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende grp.

Het voorbeeld dat wij geven van grp , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over grp van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z