GPO

Meer voordeel halen uit de inkoop van goederen? De toepassing van GPO is dan een van de opties die jij hebt. Wat is GPO precies en wat zijn de mogelijkheden hiermee? Hier leggen we het begrip aan je uit.

Wat is GPO?

GPO is een marketingterm en staat voor Group Purchasing Organisation. Dit wil zeggen dat er een samenwerking ontstaat tussen meerdere bedrijven om zo de aanschaf van een dienst of product extra te beïnvloeden. In Nederland staat GPO eerder bekend als inkoopvereniging of -organisatie.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

GPO: de voordelen

Als een kleiner bedrijf oefen je mogelijk minder invloed uit op je omgeving. Een bedrijf lijkt groot voor de consument, maar is in de praktijk juist klein in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde branche. GPO biedt de mogelijkheid voor kleinere bedrijven om samen te werken als het gaat om de inkoop van goederen. GPO is terug te vinden in sectoren als de gezondheidszorg, landbouw en toerisme.

Samenwerkingen binnen een GPO zorgen niet alleen voor lagere inkoopprijzen, maar ook voor een manier om te netwerken met bedrijven in dezelfde sector. Het inzetten van een GPO leidt dus niet alleen tot financiële voordelen.

onderscheidend vermogen

De impact van GPO op SEO

Een GPO heeft geen directe impact op de SEO van een website. Het inzetten van een GPO leidt mogelijk wel tot financiële voordelen, bijvoorbeeld dat de inkoop van producten goedkoper is. De financieel middelen die hierbij vrij komen zet je in voor andere zaken, zoals het verbeteren van de SEO.

Ons advies

Bedrijven in dezelfde branche hebben het voordeel om samen te werken door middel van een GPO. Maar in hoeverre is dit ook voor jouw bedrijf haalbaar?

We raden aan om je eerst te verdiepen in de mogelijkheden van een GPO. Dit komt niet in iedere sector voor of is niet in iedere sector even populair. Kijk naar de voordelen van een inkooporganisatie en besluit op basis hiervan of je hier aan mee wilt doen.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is GPO?

De marketing term GPO staat voor Group Purchasing Organisation. Het betekent dat meerdere bedrijven een samenwerking zijn aangegaan om zodoende de aanschaf van bepaalde diensten of producten te beïnvloeden. We noemen het in ons land ook wel een inkooporganisatie.

Wat is de impact van GPO op SEO?

Een GPO op zich heeft geen directe invloed SEO. Het is voornamelijk bedoeld om schaalvoordelen te behalen zodat bijvoorbeeld de inkoopprijs van producten en diensten goedkoper kunnen worden.

Voor wie hebben wij dit artikel over gpo geschreven?

Het artikel over gpo hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over gpo in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals gpo?

Wij schrijven over begrippen als gpo om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

gpo is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over gpo in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals gpo, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip gpo in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van gpo. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van gpo op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende gpo.

Het voorbeeld dat wij geven van gpo , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over gpo van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z