Google AdSense

Er zijn veel verschillende manieren om online te adverteren. Zo kun je een advertentie plaatsen op social media, in een zoekmachine of op een website of blog. Kies je voor de laatste methode? Dan kun je gebruikmaken van Google AdSense. Google AdSense is een mooie combinatie met hoger in Google komen.

Wat is Google AdSense?

Google AdSense is een speciaal programma waar je advertenties van adverteerders die Google AdWords gebruiken op jouw website kunt laten zetten. Het is een advertentieplatform dat gemaakt is door Google en bedoeld is voor uitgevers.

Met Google AdSense kun je dus advertenties op jouw blog of website plaatsen. Je krijgt hierbij door Google per klik betaald. Je kunt Google AdSense zien als een mogelijkheid voor adverteerders om een advertentie op een website van derden te plaatsen.

Hierdoor is het mogelijk om naast het zoeknetwerk ook in het display netwerk te adverteren. Dit display netwerk bestaat uit veel verschillende websites die zich bij Google hebben aangesloten via Google AdSense.

Hoe Google AdSense te werk gaat

Er zit een verschil tussen Google AdWords en Google AdSense. Je betaalt in Google AdWords voor het plaatsen van een advertentie. In Google AdSense krijg je betaald door advertentieruimte beschikbaar te stellen. Dit is dus iets anders dan SEO en SEA.

Als jij een website of een blog hebt, dan kun je ervoor kiezen om bij Google AdSense een account aan te maken. Zodra je alle stappen succesvol doorlopen hebt, krijg je de mogelijkheid om jouw website of blog van advertenties te voorzien.

Het is vervolgens heel simpel om Google AdSense te gebruiken, omdat alles vrijwel automatisch loopt. Je hoeft na het verifiëren van jouw account enkel een stukje code in jouw website te implementeren. Als je dat gedaan hebt, kun je aan de slag met het instellen van de advertentieformaten.

Ook het type advertentie dat je op jouw website weer wilt geven kun je zelf kiezen. Hierbij hoef je niet zelf contact te zoeken met de adverteerders. Google neemt al dit werk voor je uit handen.

Impact op de SEO

Sommige mensen denken dat Google AdSense invloed heeft op de SEO van de website waar de advertenties op worden laten zien. Toch heeft het plaatsen van Google AdSense advertenties op een website vrijwel geen invloed op de online vindbaarheid hiervan.

Dit komt omdat advertenties over het algemeen niets te maken hebben met de organische ranking van een website. Toch zouden de advertenties van Google AdSense in sommige gevallen tot een lagere positie kunnen leiden.

Dit geldt echter voor alle advertenties. Zo kunnen de advertenties niet aansluiten bij de website, kunnen het advertenties naar spamwebsites zijn of kunnen de advertenties niet aan de richtlijnen van Google voldoen. Als dit voorkomen wordt, zou Google AdSense geen invloed moeten hebben op de SEO.

Mijn advies

Als jij een eigen website of blog hebt waar je graag wat meer mee zou willen verdienen, is het mogelijk om gebruik te maken van Google AdSense. De hoeveelheid geld die je met Google AdSense kunt verdienen, is afhankelijk van de grootte van de advertentie en de doorklikratio.

Het is verstandig om niet te veel advertenties te plaatsen, want als bezoekers op de advertentie klikken verlaten ze wel jouw website. Daarnaast is het vaak voordeliger om eigen producten te promoten, omdat dit meer oplevert.


Veelgestelde vragen

Wat is Google AdSense?

Je hebt vast wel eens van Google AdSense gehoord, een programma waar je advertenties van adverteerders welke Google AdWords gebruiken, op je website over kunt laten zetten. Google heeft dit advertentieplatform ontwikkeld voor uitgevers. Je kunt hiermee advertenties op je website of blogs plaatsen. Je krijgt dan per klik betaald door Google. Het werkt eigenlijk vanzelf.

Het enige wat jij moet doen is een account aanmaken bij Google AdSense. Deze moet dan geverifieerd worden en dan krijg je een code. Je moet de code dan implementeren in de website en als je dat hebt gedaan kun je beginnen. Je kunt dan advertentieformaten instellen en ook het type advertentie kiezen wat je op je site weer wil geven.

Het gemak is dat jij zelf geen contact hoeft te zoeken met adverteerders. Alles wordt door Google automatisch gedaan en je kunt wel invloed uitoefenen op wat voor advertentie je wil. Sommige advertenties scoren erg goed en anderen wat minder, maar je zou er dus wel geld mee kunnen verdienen als je dat op je site gaat plaatsen.

Wat is de impact van Google AdSense op SEO?

Het plaatsen van Google AdSense advertenties op je website heeft nauwelijks invloed op je online vindbaarheid. Hoe zit het precies? Dat leg ik je graag uit. De advertenties hebben vrijwel niets te maken met de organische ranking van je site. Dit is eigenlijk wel zo prettig want als jij geen zin of tijd hebt om hierin te investeren, en de concurrent wel, dan zal de concurrent beter scoren.

Het is wel zo dat wanneer je geld wil verdienen met Google AdSense dat het mogelijk is en dan moet je dus wel relevante advertenties op je site plaatsen. Het kan dan nog wel een hele opgave zijn om na te gaan welke je dan moet kiezen en waarom. Gelukkig kun je daarvoor een SEO-specialist inschakelen en dan kan ik je helpen om na te gaan wat je het beste kunt doen.

Wellicht heb je er al een begin mee gemaakt, dan kan ik van daaruit verder gaan. Mocht dat nog niet zo zijn geen probleem. Ik kan het op je site implementeren en dan kijken wat er voor mogelijkheden zijn die aansluiten bij je wensen, je branche en je doelgroep.

Kan Google AdSense een negatieve impact hebben op mijn website?

Soms kan het wel zijn dat ze zorgen voor een lagere positie (wat voor alle advertenties kan gelden). Een advertentie sluit misschien niet voldoende aan bij een website, het kan een advertentie zijn naar een spamwebsite of het kan een advertentie zijn die niet aan de Google richtlijnen voldoet. Dit kan dan erg vervelend zijn dus als je met advertenties op je site wil werken dan moet je er wel voor zorgen dat je het goed aanpakt.

Welke advertenties sluiten er nu echt aan bij je branche en bij je bedrijf? Daar kun je zelf onderzoek naar doen en dat kan enige tijd kosten. Maar het gaat er wel om dat het op elkaar afgestemd moet zijn en een meerwaarde moet zijn. Je zou het ook uit handen kunnen geven als je er echt graag gebruik van wil maken en zelf geen tijd hebt.

Als SEO-specialist kan ik je helpen om Google AdSense op een goede manier te gebruiken en dan zorg ik ervoor dat het geen negatieve impact heeft op je site.

Wat is de maximale hoeveelheid advertenties die ik kan plaatsen op een pagina?

Je moet hierin je gevoel volgen, je moet namelijk nooit een pagina willen met tig advertenties, dan kan het gezien worden als spam en voor een bezoeker is dit ook niet prettig om te zien. Stel jezelf maar eens voor als jij een pagina opent en je bent op zoek naar een antwoord en je wordt overspoeld met allemaal advertenties, heb je daar dan een goed gevoel bij?

De kans is groot dat bezoekers dan snel van je site gaan en dat wil je dus vermijden. Daarom is het beter om te kijken welke advertenties erbij je branche en doelgroep passen. Is het er maar één? Prima dan plaats je er gewoon een wellicht komen er later nog meer bij die relevant zijn.

Het gaat er dus niet om hoeveel het er zijn, het gaat om de meerwaarde, het moet bij elkaar passen en op elkaar afgestemd zijn. Ik kan jou als SEO-specialist uitgebreid advies in geven en het zelf ook van je overnemen als je er geen tijd voor hebt.

Zijn er andere manieren dan Google AdSense om mijn website te monetariseren?

Er zijn zeker andere manieren om te gebruiken in plaats van Google AdSense. Ik zou je dan eens willen adviseren om te kijken naar Media.net. Het kan interessant zijn, maar je moet gewoon kijken wat je gevoel zegt. Sommige mensen vinden het juist fijn om met Google AdSense te werken, sommige mensen willen niets met advertenties doen op hun site en weer een andere groep wil juist wat anders gebruiken dan Google AdSense.

Ik raad je aan om gewoon eens na te gaan wat jij fijn vindt, ervaar eens op je gemak wat Google AdSense je allemaal te bieden heeft en probeer je daar eens in te verdiepen. Kun jij daar het maximale uithalen voor je eigen website? Of merk je na verloop van tijd dat het toch niet helemaal is wat je wil? Dan kun je daar wat aan doen en een ander alternatief kiezen.

Maar ik raad je aan om dat pas te doen wanneer je het eerst hebt geprobeerd en dus zelf weet wat de voordelen en mogelijkheden zijn van Google AdSense. Als je er vragen over hebt kan ik je daarin begeleiden en ondersteunen wanneer je maar wenst.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 november 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies