Don’t be evil

Don’t be evil is jarenlang het mantra van Google geweest. Het bedrijf wilde hiermee laten zien wat de basiswaarden van het bedrijf zouden moeten zijn. Het moederbedrijf Alphabet gebruikt deze uitspraak nog altijd in zijn gedragscode. Critici vinden dat het gedrag van Google niet altijd in lijn zijn met dit credo.

Wat betekent ‘don’t be evil’?

Je zou ‘don’t be evil’ letterlijk kunnen vertalen met ‘wees niet slecht’. Het bedrijf wilde met het motto een statement maken naar concurrenten die de belangen van gebruikers niet altijd voorop stelden. Eén van de kernactiviteiten van Google is het verzamelen van informatie en deze aan derden aanbieden. De Google policy stelde met deze slogan dat deze diensten nuttig moesten zijn, maar ook vooral niet slecht.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Kritiek op slogan ‘don’t be evil’

Het motto ‘don’t be evil’ zorgt er wel voor dat mensen het bedrijf er op aanspreken. Google verzamelt immers veel gegevens over gebruikers en gebruikt deze om geld te verdienen. Critici vinden dat Google niet goed met de privacy omgaat en vinden ook dat de manier van het verkrijgen van data niet past bij de slogan.

Overigens veranderde het bedrijf de slogan in 2015. Eerst werd gekozen voor een langere versie van don’t be evil: ‘You can make money without doing evil’, oftewel: ‘je kunt geld verdienen zonder kwaad te doen’. Later werd het motto ‘Do the right thing’, doe het juiste.

Don_t be evil _ Begrippenlijst

Internet wetgeving

De wetgeving rondom internet is relatief nieuw. Maar er ligt een aantal belangrijke zaken in vast. Zo dient de wetgeving om consumenten te beschermen, cybercrime te bestrijden, de privacy en de vrijheid van meningsuiting te bewaken en de staatsveiligheid te beschermen. Zo mag je bijvoorbeeld niet de persoonsgegevens van iemand anders zonder diens toestemming publiceren. De oude slogan van Google kun je waarschijnlijk het best zien als een marketingtruc. Want hetgeen waarvoor dit credo staat, is vastgelegd in de wet en is geen keuze van Google.

Ons advies

Onafhankelijk van het feit dat dit een door Google bedachte slogan is, moet je je natuurlijk goed gedragen. Of je nu een marketingstrategie voor een webshop of een ander type onderneming opzet, je hebt je niet alleen te houden aan de wet. Ook is er een aantal ongeschreven regels waarnaar je je dient te gedragen. Helaas volgt niet iedereen dit morele gedrag. Het internet is zodanig groot en gecompliceerd en de wetgeving nog nieuw, waardoor veel kwaadwillende personen toch hun gang kunnen gaan. 

Veelgestelde vragen

Wat is “don’t be evil”?

De tekst don’t be evil is een slogan die google gebruikt. Men wilde hiermee laten zien wat de basiswaarden van het bedrijf zouden moeten zijn. De uitspraak wordt nog steeds gebruikt door het moederbedrijf Alphabet met gedragscode. Diensten moesten nuttig zijn en vooral niet slecht. De slogan moest dit uitdragen.

Wat is de impact van Don’t Be Evil op SEO?

Rondom de wetgeving voor internet zijn er een aantal zaken die vast staan. De wetgeving dient de consumenten te beschermen. Je mag geen persoonsgegevens van iemand anders zonder toestemming publiceren. De slogan is bedacht door google maar natuurlijk moet jij je houden aan de wet als je een onderneming opzet.

Voor wie hebben wij dit artikel over don’t be evil geschreven?

Het artikel over don’t be evil hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over don’t be evil in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals don’t be evil?

Wij schrijven over begrippen als don’t be evil om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

don’t be evil is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over don’t be evil in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals don’t be evil, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip don’t be evil in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van don’t be evil. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van don’t be evil op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende don’t be evil.

Het voorbeeld dat wij geven van don’t be evil , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over don’t be evil van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z