Decision making unit

Doe je voor jouw bedrijf regelmatig inkopen bij leveranciers? Het hebben van een Decision Making Unit is dan onmisbaar. Wat is een Decision Making Unit en hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hier leggen we het begrip aan je uit.

Wat is Decision Making Unit?

Decision Making Unit (DMU) is een begrip binnen marketing. Dit begrip staat voor het team, de unit, die beslissing maakt over de inkoop van goederen of diensten. Het team bestaat uit zes personen. Deze zes personen spelen niet altijd allemaal een rol bij een aankoop.

De leden van een Decision Making Unit

De Decision Making Unit bestaat uit zes personen met ieder een eigen rol. Hier vind je de zes leden van een Decision Making Unit:

  1. Initiator: dit is de persoon die de eigenaar is van het op te lossen probleem;
  2. Beïnvloeder: dit is de persoon die voorwaarden stelt voor het inkoopproces;
  3. Coördinator: dit is de persoon met de meest invloed op het proces;
  4. Beslisser: dit is de persoon die de uiteindelijke beslissing neemt;
  5. Koper: dit is de persoon die onderhandelt over de aankoop en de bestelling plaatst bij de leverancier;
  6. Gebruiker: dit is de persoon die gebruik maakt van een product of dienst. Dit is een klant of collega.
decision making unit

De impact van Decision Making Unit op SEO

De Decision Making Unit heeft geen directe invloed op de SEO van een pagina.

Wel is een Decision Making Unit van belang binnen een bedrijf om goede aankoopbeslissingen te nemen. Het doen van de juiste aankopen heeft weer als gevolg dat de klant betere service ontvangt.

Ons advies

Met een Decision Making Unit stel je een team aan die verantwoordelijk is voor het nemen van een aankoopbeslissing. De Decision Making Unit heeft een dynamisch karakter en biedt de mogelijkheid een goed overwogen beslissing te nemen.

We raden aan om te kijken naar de mogelijkheden voor het aanstellen van een Decision Making Unit. Dit is niet voor ieder bedrijf van belang, zeker niet als het gaat om kleinere bedrijven. Grotere bedrijven hebben meer baat bij het hebben van een DMU.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat decision making unit inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over decision making unit geschreven?

Het artikel over decision making unit hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over decision making unit hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over decision making unit in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals decision making unit?

Wij schrijven over begrippen als decision making unit om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Decision making unit is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over decision making unit en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip decision making unit in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van decision making unit. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van decision making unit op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende decision making unit.

Het voorbeeld dat wij geven van decision making unit geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over decision making unit van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z