Decision making unit

Doe je voor jouw bedrijf regelmatig inkopen bij leveranciers? Het hebben van een Decision Making Unit is dan onmisbaar. Wat is een Decision Making Unit en hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hier leggen we het begrip aan je uit.

Wat is Decision Making Unit?

Decision Making Unit (DMU) is een begrip binnen marketing. Dit begrip staat voor het team, de unit, die beslissing maakt over de inkoop van goederen of diensten. Het team bestaat uit zes personen. Deze zes personen spelen niet altijd allemaal een rol bij een aankoop.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De leden van een Decision Making Unit

De Decision Making Unit bestaat uit zes personen met ieder een eigen rol. Hier vind je de zes leden van een Decision Making Unit:

  1. Initiator: dit is de persoon die de eigenaar is van het op te lossen probleem;
  2. Beïnvloeder: dit is de persoon die voorwaarden stelt voor het inkoopproces;
  3. Coördinator: dit is de persoon met de meest invloed op het proces;
  4. Beslisser: dit is de persoon die de uiteindelijke beslissing neemt;
  5. Koper: dit is de persoon die onderhandelt over de aankoop en de bestelling plaatst bij de leverancier;
  6. Gebruiker: dit is de persoon die gebruik maakt van een product of dienst. Dit is een klant of collega.
decision making unit

De impact van Decision Making Unit op SEO

De Decision Making Unit heeft geen directe invloed op de SEO van een pagina.

Wel is een Decision Making Unit van belang binnen een bedrijf om goede aankoopbeslissingen te nemen. Het doen van de juiste aankopen heeft weer als gevolg dat de klant betere service ontvangt.

Ons advies

Met een Decision Making Unit stel je een team aan die verantwoordelijk is voor het nemen van een aankoopbeslissing. De Decision Making Unit heeft een dynamisch karakter en biedt de mogelijkheid een goed overwogen beslissing te nemen.

We raden aan om te kijken naar de mogelijkheden voor het aanstellen van een Decision Making Unit. Dit is niet voor ieder bedrijf van belang, zeker niet als het gaat om kleinere bedrijven. Grotere bedrijven hebben meer baat bij het hebben van een DMU.

Veelgestelde vragen

Wat is Decision Making Unit?

Decision Making Unit, kortweg DMU, is een marketingterm. Hiermee bedoelt men de afdeling of het team waar de beslissing wordt genomen om bepaalde diensten of producten aan te kopen of juist niet.

Wat is de impact van Decision Making Unit op SEO?

Directe impact op SEO heeft een Decision Making Unit niet. Een goed aankoopbeleid zorgt er wel voor dat klanten beter kunnen worden bediend.

Voor wie hebben wij dit artikel over decision making unit geschreven?

Het artikel over decision making unit hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over decision making unit in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals decision making unit?

Wij schrijven over begrippen als decision making unit om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

decision making unit is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over decision making unit in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals decision making unit, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip decision making unit in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van decision making unit. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van decision making unit op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende decision making unit.

Het voorbeeld dat wij geven van decision making unit , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over decision making unit van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z