Damage control

Een bedrijf of merk dat zomaar slecht in het nieuws komt is goed mogelijk: en in dit geval is het erg belangrijk om damage control toe te passen.  Wat is damage control en in hoeverre is dit van belang voor jouw bedrijf? Hier leggen we het aan je uit!

Wat is damage control?

Damage control is een term dat letterlijk ‘schade beperken’ betekent. Deze term kent verschillende toepassingen, zowel bij reputatieschade als materiële schade. Damage control zorgt ervoor dat er sprake is van schadebeperking. In sommige gevallen komt er uit damage control een positieve en voordelige situatie.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van een goede reputatie

Het is erg belangrijk om een goede reputatie te behouden als bedrijf. Schade aan de reputatie gebeurt door zowel interne als externe factoren, evenals materiële schade. In de hedendaagse samenleving gebeurt het regelmatig dat er sprake is van reputatieschade of materiële schade. 

Wanneer je als bedrijf slecht in het nieuws komt, heeft dit invloed op jouw reputatie. Mensen denken misschien twee keer na voordat ze bij jouw bedrijf een aankoop doen of doen dit helemaal niet meer. Dit is allemaal afhankelijk van de aard van de schade. Met het inzetten van goede damage control is de schade te beperken. 

Damage control _ Begrippenlijst

De impact van damage control op SEO

Damage control heeft zeker invloed op de SEO van een website of pagina. Dit zorgt voor positieve of negatieve invloed. Pakt de damage control uit en volgt er een voordelige situatie, dan betekent dit vaak dat het aantal bezoekers stijgt en mogelijk daarmee ook de conversie. Damage control zorgt er mogelijk ook voor dat de resultaten enige tijd minder zijn en daardoor ook de SEO niet optimaal is. 

Ons advies

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met situaties waarbij sprake is van reputatie- of materiële schade. In dit geval is goede damage control van groot belang om zo de gevolgen zo klein mogelijk te houden. 

We raden aan om na te denken over eventuele scenario’s en hier goede oplossingen voor te bedenken. Een kleine vorm van schade is bijvoorbeeld een klant die negatieve review achterlaat. Dit kun je oplossen door contact te zoeken met deze klant en het op te lossen.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is Damage Control?

De term Damage control betekent letterlijk ‘schade beperken’. Je hoort deze vaak vallen bij zowel materiele als reputatieschade.

Wat is de impact van Damage Control op SEO?

Damage control kan zowel positieve als negatieve impact hebben op de SEO van een site. Pakt de damage control positief uit betekent dit veelal dat je meer bezoekers krijgt, maar tegenovergesteld, werkt dit dus ook.

Voor wie hebben wij dit artikel over damage control geschreven?

Het artikel over damage control hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over damage control in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals damage control?

Wij schrijven over begrippen als damage control om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

damage control is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over damage control in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals damage control, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip damage control in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van damage control. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van damage control op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende damage control.

Het voorbeeld dat wij geven van damage control , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over damage control van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z