Consumentenpsychologie

Consumentenpsychologie is de studie naar de achterliggende redenen die het gedrag van de consument verklaren. Met andere woorden: waarom koopt iemand iets. In deze tak van wetenschap onderzoeken psychologen welke processen in het brein de keuzes van een consument verklaren en hoe mensen reageren op marketingactiviteiten.

Wat is consumentenpsychologie?

Het doel van de wetenschap consumentenpsychologie is het verklaren waarom mensen artikelen aanschaffen. Als je dit weet, kun je hierop inspelen in een marketingcampagne, of zelfs al bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Het koopgedrag van consumenten is afhankelijk van veel verschillende aspecten. Niet iedereen gedraagt zich hetzelfde, wel kunnen patronen worden gevonden in het consumentengedrag.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Achtergrond consumentenpsychologie

Een psycholoog die als specialisatie consumentenpsychologie heeft, analyseert aan de ene kant het gedrag van de consument als reactie op een externe invloed. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om groepsgedrag. Mensen hebben de neiging het gedrag van hun omgeving over te nemen.

Aan de andere kant zal hij onderzoeken in hoeverre iemand een aankoopbeslissing neemt die gebaseerd is op een individuele redenering. In dit geval is met name de persoonlijke keuze de belangrijkste drijfveer voor een aankoop. Bij consumentenpsychologie onderzoekt men ook in hoeverre aankopen te verantwoorden zijn en in hoeverre deze alleen als genotsmiddel dienen.

Consumentenpsychologie _ Begrippenlijst

Consumentenpsychologie en marketing

Het weten waarom iemand een aankoop doet, maakt het leven van een marketeer een stuk eenvoudiger. Als je weet dat een groep consumenten getriggerd wordt door een bepaald type reclame-uitingen, dan kun je jouw marketingacties hier bij voorbaat al op afstemmen. Tot nu toe bepaalt men het succes van een marketingcampagne meestal pas achteraf. Heeft een campagne tot een hogere omzet geleid? Dan was de campagne succesvol.

Ons advies

De ontwikkelingen in dit vakgebied zijn zeer interessant voor de marketingsector. Door de redenen van het gedrag van consumenten in kaart te brengen, kun je een marketingcampagne heel gericht opzetten. Je kunt zelf een klein stukje consumentenpsychologie toepassen.

Bijvoorbeeld door een klant te vragen na aankoop een vragenlijst in te vullen. Klanten zijn vaak graag bereid om te vertellen waarom ze iets gekocht hebben en hoe ze bij jouw webshop terecht gekomen zijn bijvoorbeeld.

Veelgestelde vragen

Wat is Consumentenpsychologie?

Consumentenpsychologie is het onderzoek naar de achterliggende oorzaken voor bepaald consumentengedrag. Heel simpel gezegd, waarom koopt iemand een bepaald product. Hierbij onderzoekt men op welke manier mensen reageren op bepaalde marketingacties en hoe het brein van een consument precies werkt, als deze bepaalde keuzes maakt.

Wat is de impact van Consumentenpsychologie op SEO?

Als je weet hoe het brein van een consument werkt, kun je hier heel eenvoudig op inspelen en jouw marketingcampagne hier op afstemmen. Dit zijn dus zeer interessante ontwikkelingen voor de marketeers onder ons.

Voor wie hebben wij dit artikel over consumentenpsychologie geschreven?

Het artikel over consumentenpsychologie hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over consumentenpsychologie in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals consumentenpsychologie?

Wij schrijven over begrippen als consumentenpsychologie om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

consumentenpsychologie is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over consumentenpsychologie in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals consumentenpsychologie, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip consumentenpsychologie in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van consumentenpsychologie. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van consumentenpsychologie op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende consumentenpsychologie.

Het voorbeeld dat wij geven van consumentenpsychologie , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over consumentenpsychologie van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z