Consumentengedrag

Weten wat de behoefte van de klant is of hoe trouw een klant is aan een merk of winkel? Het meten van consumentengedrag is niet meer weg te denken uit de marketing. Wat is consumentengedrag precies? Hier leggen we het begrip aan je uit.

Wat is consumentengedrag?

Consumentengedrag is letterlijk het gedrag van consumenten. Bij consumentengedrag gaat het vooral om gedrag bij activiteiten rond de aankoop, het gebruik en het stoppen met gebruik van een product of dienst. Het gedrag van de consument bepalen is een belangrijk onderdeel geworden van marketing analyse.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Concrete informatie over de consument

Het bepalen van emoties, meningen en voorkeuren zorgt ervoor dat een bedrijf het gedrag van de consument gaat begrijpen en optimaal inzet. Consumentengedrag bepalen biedt veel waardevolle informatie, onder andere voor het toepassen van marktsegmentatie. De informatie vandaag de dag is concreter en is veel minder gebaseerd op aannames. Met de komst van internet is consumentengedrag veel beter meetbaar. Het meten van consumentengedrag is dan ook een belangrijk onderdeel van marketing.

Bij consumentengedrag gaat het om het bepalen hoe meningen, voorkeuren en emoties van invloed zijn op de aanschaf van een product of dienst. Onder andere de mening over producten of diensten en het gebruik van goederen of diensten speelt hierbij een rol.

Consumentengedrag _ Begrippenlijst

De impact van consumentengedrag op SEO

Consumentengedrag heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Met het bepalen van het gedrag van de consument is het mogelijk om de doelgroep nog specifieker te maken, waardoor advertenties of de tone of voice beter aansluiten. Dit zorgt voor betere prestaties. Consumentengedrag zelf heeft niet zeer grote invloed op de SEO: meer de gevolgen en mogelijkheden die dit met zich meebrengt.

Ons advies

Consumentengedrag bepalen is een belangrijk onderdeel van marketing  en het is dan ook erg slim om dit te toe te passen. We raden aan om het consumentengedrag te meten met het instellen van CRM: Customer Relationship Management. Hiermee beheer je de relatie met klanten en is het belangrijkste doel het optimaliseren van de omzet of winst.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is Consumentengedrag?

Consumentengedrag is een belangrijk onderdeel van de marketing analyse. Het is letterlijk het gedrag dat door consumenten vertoond rondom het aankopen, gebruik of stoppen van bepaalde producten of diensten.

Wat is de impact van Consumentengedrag op SEO?

Consumentengedrag heeft op zicht niet direct impact op SEO. Maar door het gedrag van consumenten te bepalen, kan je jouw doelgroep veel specifieker maken. Hierdoor kun je jouw advertenties en de manier waarop je jouw doelgroep aanspreekt nog beter laten aansluiten. Hier pluk je dan weer de vruchten van.

Voor wie hebben wij dit artikel over consumentengedrag geschreven?

Het artikel over consumentengedrag hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over consumentengedrag in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals consumentengedrag?

Wij schrijven over begrippen als consumentengedrag om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

consumentengedrag is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over consumentengedrag in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals consumentengedrag, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip consumentengedrag in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van consumentengedrag. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van consumentengedrag op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende consumentengedrag.

Het voorbeeld dat wij geven van consumentengedrag , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over consumentengedrag van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z