Consumentengedrag

Weten wat de behoefte van de klant is of hoe trouw een klant is aan een merk of winkel? Het meten van consumentengedrag is niet meer weg te denken uit de marketing. Wat is consumentengedrag precies? Hier leggen we het begrip aan je uit.

Wat is consumentengedrag?

Consumentengedrag is letterlijk het gedrag van consumenten. Bij consumentengedrag gaat het vooral om gedrag bij activiteiten rond de aankoop, het gebruik en het stoppen met gebruik van een product of dienst. Het gedrag van de consument bepalen is een belangrijk onderdeel geworden van marketing analyse.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Concrete informatie over de consument

Het bepalen van emoties, meningen en voorkeuren zorgt ervoor dat een bedrijf het gedrag van de consument gaat begrijpen en optimaal inzet. Consumentengedrag bepalen biedt veel waardevolle informatie, onder andere voor het toepassen van marktsegmentatie. De informatie vandaag de dag is concreter en is veel minder gebaseerd op aannames. Met de komst van internet is consumentengedrag veel beter meetbaar. Het meten van consumentengedrag is dan ook een belangrijk onderdeel van marketing.

Bij consumentengedrag gaat het om het bepalen hoe meningen, voorkeuren en emoties van invloed zijn op de aanschaf van een product of dienst. Onder andere de mening over producten of diensten en het gebruik van goederen of diensten speelt hierbij een rol.

Consumentengedrag _ Begrippenlijst

De impact van consumentengedrag op SEO

Consumentengedrag heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Met het bepalen van het gedrag van de consument is het mogelijk om de doelgroep nog specifieker te maken, waardoor advertenties of de tone of voice beter aansluiten. Dit zorgt voor betere prestaties. Consumentengedrag zelf heeft niet zeer grote invloed op de SEO: meer de gevolgen en mogelijkheden die dit met zich meebrengt.

Ons advies

Consumentengedrag bepalen is een belangrijk onderdeel van marketing  en het is dan ook erg slim om dit te toe te passen. We raden aan om het consumentengedrag te meten met het instellen van CRM: Customer Relationship Management. Hiermee beheer je de relatie met klanten en is het belangrijkste doel het optimaliseren van de omzet of winst.

Veelgestelde vragen

Wat is Consumentengedrag?

Consumentengedrag is een belangrijk onderdeel van de marketing analyse. Het is letterlijk het gedrag dat door consumenten vertoond rondom het aankopen, gebruik of stoppen van bepaalde producten of diensten.

Wat is de impact van Consumentengedrag op SEO?

Consumentengedrag heeft op zicht niet direct impact op SEO. Maar door het gedrag van consumenten te bepalen, kan je jouw doelgroep veel specifieker maken. Hierdoor kun je jouw advertenties en de manier waarop je jouw doelgroep aanspreekt nog beter laten aansluiten. Hier pluk je dan weer de vruchten van.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z