Consumentengedrag

Weten wat de behoefte van de klant is of hoe trouw een klant is aan een merk of winkel? Het meten van consumentengedrag is niet meer weg te denken uit de marketing. Wat is consumentengedrag precies? Hier leggen we het begrip aan je uit.

Wat is consumentengedrag?

Consumentengedrag is letterlijk het gedrag van consumenten. Bij consumentengedrag gaat het vooral om gedrag bij activiteiten rond de aankoop, het gebruik en het stoppen met gebruik van een product of dienst. Het gedrag van de consument bepalen is een belangrijk onderdeel geworden van marketing analyse.

Concrete informatie over de consument

Het bepalen van emoties, meningen en voorkeuren zorgt ervoor dat een bedrijf het gedrag van de consument gaat begrijpen en optimaal inzet. Consumentengedrag bepalen biedt veel waardevolle informatie, onder andere voor het toepassen van marktsegmentatie. De informatie vandaag de dag is concreter en is veel minder gebaseerd op aannames. Met de komst van internet is consumentengedrag veel beter meetbaar. Het meten van consumentengedrag is dan ook een belangrijk onderdeel van marketing.

Bij consumentengedrag gaat het om het bepalen hoe meningen, voorkeuren en emoties van invloed zijn op de aanschaf van een product of dienst. Onder andere de mening over producten of diensten en het gebruik van goederen of diensten speelt hierbij een rol.

Consumentengedrag _ Begrippenlijst

De impact van consumentengedrag op SEO

Consumentengedrag heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Met het bepalen van het gedrag van de consument is het mogelijk om de doelgroep nog specifieker te maken, waardoor advertenties of de tone of voice beter aansluiten. Dit zorgt voor betere prestaties. Consumentengedrag zelf heeft niet zeer grote invloed op de SEO: meer de gevolgen en mogelijkheden die dit met zich meebrengt.

Ons advies

Consumentengedrag bepalen is een belangrijk onderdeel van marketing  en het is dan ook erg slim om dit te toe te passen. We raden aan om het consumentengedrag te meten met het instellen van CRM: Customer Relationship Management. Hiermee beheer je de relatie met klanten en is het belangrijkste doel het optimaliseren van de omzet of winst.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat consumentengedrag inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over consumentengedrag geschreven?

Het artikel over consumentengedrag hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over consumentengedrag hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over consumentengedrag in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals consumentengedrag?

Wij schrijven over begrippen als consumentengedrag om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Consumentengedrag is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over consumentengedrag en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip consumentengedrag in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van consumentengedrag. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van consumentengedrag op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende consumentengedrag.

Het voorbeeld dat wij geven van consumentengedrag geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over consumentengedrag van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z