Cache

Computers maken gebruik van een stuk geheugen om veelgebruikte apps en websites sneller te maken. Dit geheugen heet het cache geheugen. Daar worden grote onderdelen van een website in opgeslagen. De volgende keer als de website wordt geopend hoeven deze grote onderdelen niet te worden opgehaald van het internet, zodat de gebruiker minder lang hoeft te wachten op het laden van de website.

Wat is cache

Cache is geheugenruimte op een computer, dat gereserveerd is voor tijdelijke opslag. Het doel is websites en apps sneller te maken. Ook het navigeren in een website kan met behulp van opslag in cache sneller worden, omdat de inhoud van dieper gelegen pagina’s ook is opgeslagen in de cache. Het is goed om te weten dat ook wachtwoorden voor een website in het cache geheugen kunnen worden opgeslagen.

Cache | Begrippenlijst

Voorbeelden van cache

Het nut van cache is vooral te merken als jouw website veel afbeeldingen bevatten, zoals in een webshop. De eerste keer dat iemand je website bezoekt dal het laden de nodige tijd in beslag nemen.

Maar als je de website een volgende keer bezoekt, of als je tijdens het browsen dezelfde pagina’s opnieuw opent, zijn die meteen beschikbaar. Dat komt doordat de afbeeldingen uit de cache komen en niet meer van de webserver opgehaald worden.

Het belang van cache

Als eigenaar van een website kun je plug-ins gebruiken die proberen je website in het cache geheugen van een bezoeker te zetten. Dat heeft meerdere voordelen, zowel voor jou als de bezoeker. De bezoeker hoeft bij herhaalde bezoeken aan je website minder lang te wachten.

Daardoor gaat de gebruiksvriendelijkheid van je site omhoog. Die stijgende gebruiksvriendelijkheid wordt gedetecteerd door zoekmachines, en wordt positief beoordeeld. Het gevolg is, dat je website hoger in de ranking komt te staan.

De impact van cache

De tijd- en snelheidswinst van het gebruik van cache is groot. Houd er echter rekening mee dat een gebruiker van een computer zelf zijn cache geheugen leeg kan gooien. Zorg er dus voor dat niet de volledige website in de cache wordt opgeslagen, maar alleen de grote onderdelen.

Mijn advies

De cache is een handige voorziening, die is ingebouwd in elk device waarmee bezoekers je website benaderen. Maak daarom vooral gebruik van de cache. Dat is niet moeilijk, want het enige dat je moet doen is eenmalig een aantal plug-ins op je webserver te installeren.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies