Boilerplate

Een boilerplate is simpel gezegd een stuk tekst of code dat makkelijk herbruikbaar is voor andere doeleinden. Dit stukje tekst is vaak onderdeel van een groter geheel. 

Binnen SEO hebben we het meestal over het stukje reproduceerbaar code tekst. Dit betreft de delen code die gebruikt worden met weinig of geheel zonder aanpassingen. 

Wat is een boilerplate?

Een website bestaat uit immense hoeveelheden code. Het is dan niet erg efficiënt om telkens weer de code opnieuw te schrijven. Tevens neemt ook de foutgevoeligheid hiermee toe. Dit zijn twee belangrijke nadelen die je absoluut wilt voorkomen, mocht je veel codes invoeren op een dag. 

Om dit soort problemen voor te zijn, zijn er verschillende methoden in het leven geroepen. 

Zo kan een computer automatisch de nodige boilerplate code schrijft schrijven of tijdens de compilatie toevoegt. Dit heet metaprogramming.

Ook bestaat er model-driven engineering. Hierbij worden modellen en model-naar-code generatoren gebruikt die handmatig invoeren van boilerplate code overbodig maken.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

HTML boilerplate voorbeeld

Een voorbeeld van code die standaard aanwezig is op HTML pagina’s is als volgt:

<!DOCTYPE html>

<html lang=”en”>

<head>

 <meta charset=”UTF-8″/>

<title></title>

</head>

<body>

</body>

</html>

In de meeste gevallen is deze informatie zo algemeen dat het gereduceerd kan worden tot:

<!DOCTYPE html>

<title></title>

Boilerplate tools

Een voorbeeld van een handige tool voor het creëren van een boilerplate is HTML5 Boilerplate. Deze tool vereenvoudigt het bouwen van website (of web app). Ook grote bedrijven en organisaties zoals Nike en Microsoft maken gebruik van de tool.

Veelgestelde vragen

Wat is een Boilerplate?

Een boilerplate is een bepaald tekst deel of code dat heel goed voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Veelal is het een specifiek deel dat onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Kijken we naar SEO dan gaat het om delen van code die je met hooguit enkele kleine aanpassingen kunt hergebruiken.

Wat is de impact van Boilerplate op SEO?

Een website telt enorm veel regels aan code. Als je dit steeds opnieuw moet schrijven, maakt de kans op fouten groter. Fouten zijn funest voor SEO omdat dan jouw website een verminderde werking en/of performance kent. Dit is voor SEO zeer nadelig.

Voor wie hebben wij dit artikel over boilerplate geschreven?

Het artikel over boilerplate hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over boilerplate in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals boilerplate?

Wij schrijven over begrippen als boilerplate om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

boilerplate is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over boilerplate in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals boilerplate, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip boilerplate in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van boilerplate. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van boilerplate op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende boilerplate.

Het voorbeeld dat wij geven van boilerplate , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over boilerplate van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z