Boilerplate

Een boilerplate is simpel gezegd een stuk tekst of code dat makkelijk herbruikbaar is voor andere doeleinden. Dit stukje tekst is vaak onderdeel van een groter geheel. 

Binnen SEO hebben we het meestal over het stukje reproduceerbaar code tekst. Dit betreft de delen code die gebruikt worden met weinig of geheel zonder aanpassingen. 

Wat is een boilerplate?

Een website bestaat uit immense hoeveelheden code. Het is dan niet erg efficiënt om telkens weer de code opnieuw te schrijven. Tevens neemt ook de foutgevoeligheid hiermee toe. Dit zijn twee belangrijke nadelen die je absoluut wilt voorkomen, mocht je veel codes invoeren op een dag. 

Om dit soort problemen voor te zijn, zijn er verschillende methoden in het leven geroepen. 

Zo kan een computer automatisch de nodige boilerplate code schrijft schrijven of tijdens de compilatie toevoegt. Dit heet metaprogramming.

Ook bestaat er model-driven engineering. Hierbij worden modellen en model-naar-code generatoren gebruikt die handmatig invoeren van boilerplate code overbodig maken.

HTML boilerplate voorbeeld

Een voorbeeld van code die standaard aanwezig is op HTML pagina’s is als volgt:

<!DOCTYPE html>

<html lang=”en”>

<head>

 <meta charset=”UTF-8″/>

<title></title>

</head>

<body>

</body>

</html>

In de meeste gevallen is deze informatie zo algemeen dat het gereduceerd kan worden tot:

<!DOCTYPE html>

<title></title>

Boilerplate tools

Een voorbeeld van een handige tool voor het creëren van een boilerplate is HTML5 Boilerplate. Deze tool vereenvoudigt het bouwen van website (of web app). Ook grote bedrijven en organisaties zoals Nike en Microsoft maken gebruik van de tool.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat boilerplate inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over boilerplate geschreven?

Het artikel over boilerplate hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over boilerplate hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over boilerplate in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals boilerplate?

Wij schrijven over begrippen als boilerplate om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Boilerplate is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over boilerplate en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip boilerplate in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van boilerplate. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van boilerplate op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende boilerplate.

Het voorbeeld dat wij geven van boilerplate geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over boilerplate van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z