Baseline

Het is als bedrijf prettig om te weten of een bepaalde actie tot een verbetering leidt. Op deze manier is het nog makkelijker om statistieken bij te houden. Hiervoor gebruik je de term baseline. Wat is baseline en hoe pas je dit in de praktijk toe? Dat lees je hier!

Wat is baseline?

Baseline is een term waarmee je een bepaalde basis aanduidt. De basis is een manier om een verschuiving te bepalen. Op deze manier stel je vast of een bepaalde actie tot een verbetering leidt of niet. Hoewel de term baseline een handig hulpmiddel is, is het altijd belangrijk om te weten dat cijfers objectief zijn en niet altijd even makkelijk uit te leggen zijn. Een baseline biedt duidelijkheid en houvast, maar de interpretatie verschilt mogelijk wel bij diverse partijen.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De werking in de praktijk

De toepassing van een baseline in de praktijk werkt als volgt. Wanneer een bedrijf in een kwartaal 50% meer omzet behaalt, gaat de baseline ook hoger liggen. In het kwartaal daarna maakt een bedrijf weer 50% minder omzet. Je zou denken dat het bedrijf dan op hetzelfde oude niveau ligt, maar dit is niet het geval, omdat de baseline nu hoger ligt. Het uitvoeren van een goede analyse zorgt er mogelijk voor dat de baseline een belangrijk uitgangspunt is voor de statistieken.

Baseline _ Begrippenlijst

De impact van baseline op SEO

Baseline heeft op zich geen directe invloed op de SEO van een website of pagina. Deze term heeft niet veel te maken met de bezoekers op jouw website. Wel zorgt een baseline er mogelijk voor dat je meer duidelijkheid krijgt over de mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Zo is het mogelijk bepaalde veranderingen door te voeren om uiteindelijk de omzet te verhogen. Dit heeft mogelijk ook te maken met je website en de bezoekers.

Ons advies

Het hebben van een baseline heeft mogelijk veel waarde voor jouw bedrijf. We raden aan om een baseline te gebruiken op het moment dat je een goede analyse laat voeren van je bedrijf. Op deze manier is een baseline het uitgangspunt en een belangrijke factor voor het scheppen van duidelijkheid. Houd er wel rekening mee dat de baseline mogelijk voor diverse interpretaties zorgt. Een goed uitgevoerde analyse zorgt voor de nodige duidelijkheid, waardoor het waardevol is deze cijfers voor het volgende jaar te gebruiken.

Laatst geupdate op 14 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een Baseline?

Baseline is een term die je gebruik om een bepaalde basissituatie aan te duiden. Op deze manier kun je ook een verschuiving ten opzichte van de baseline bepalen en kun je zien of een actie tot betere resultaten heeft geleid, of juist niet. Hou altijd in ogenschouw dat de cijfers objectief zijn en vaak door partijen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd.

Wat is de impact van Baseline op SEO?

Baseline heeft geen directe impact op de SEO van een site. Het heeft niets met aantallen bezoekers et cetera. Wel kan het je bepaalde inzichten geven waardoor je verandering kunt doorvoeren. Deze veranderingen kunnen dan wel weer een bepaalde invloed op SEO hebben.

Voor wie hebben wij dit artikel over baseline geschreven?

Het artikel over baseline hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over baseline in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals baseline?

Wij schrijven over begrippen als baseline om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

baseline is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over baseline in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals baseline, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip baseline in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van baseline. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van baseline op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende baseline.

Het voorbeeld dat wij geven van baseline , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over baseline van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z