Baseline

Het is als bedrijf prettig om te weten of een bepaalde actie tot een verbetering leidt. Op deze manier is het nog makkelijker om statistieken bij te houden. Hiervoor gebruik je de term baseline. Wat is baseline en hoe pas je dit in de praktijk toe? Dat lees je hier!

Wat is baseline?

Baseline is een term waarmee je een bepaalde basis aanduidt. De basis is een manier om een verschuiving te bepalen. Op deze manier stel je vast of een bepaalde actie tot een verbetering leidt of niet. Hoewel de term baseline een handig hulpmiddel is, is het altijd belangrijk om te weten dat cijfers objectief zijn en niet altijd even makkelijk uit te leggen zijn. Een baseline biedt duidelijkheid en houvast, maar de interpretatie verschilt mogelijk wel bij diverse partijen.

De werking in de praktijk

De toepassing van een baseline in de praktijk werkt als volgt. Wanneer een bedrijf in een kwartaal 50% meer omzet behaalt, gaat de baseline ook hoger liggen. In het kwartaal daarna maakt een bedrijf weer 50% minder omzet. Je zou denken dat het bedrijf dan op hetzelfde oude niveau ligt, maar dit is niet het geval, omdat de baseline nu hoger ligt. Het uitvoeren van een goede analyse zorgt er mogelijk voor dat de baseline een belangrijk uitgangspunt is voor de statistieken.

Baseline _ Begrippenlijst

De impact van baseline op SEO

Baseline heeft op zich geen directe invloed op de SEO van een website of pagina. Deze term heeft niet veel te maken met de bezoekers op jouw website. Wel zorgt een baseline er mogelijk voor dat je meer duidelijkheid krijgt over de mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Zo is het mogelijk bepaalde veranderingen door te voeren om uiteindelijk de omzet te verhogen. Dit heeft mogelijk ook te maken met je website en de bezoekers.

Ons advies

Het hebben van een baseline heeft mogelijk veel waarde voor jouw bedrijf. We raden aan om een baseline te gebruiken op het moment dat je een goede analyse laat voeren van je bedrijf. Op deze manier is een baseline het uitgangspunt en een belangrijke factor voor het scheppen van duidelijkheid. Houd er wel rekening mee dat de baseline mogelijk voor diverse interpretaties zorgt. Een goed uitgevoerde analyse zorgt voor de nodige duidelijkheid, waardoor het waardevol is deze cijfers voor het volgende jaar te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat baseline inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over baseline geschreven?

Het artikel over baseline hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over baseline hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over baseline in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals baseline?

Wij schrijven over begrippen als baseline om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Baseline is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over baseline en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip baseline in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van baseline. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van baseline op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende baseline.

Het voorbeeld dat wij geven van baseline geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over baseline van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z