Astroturfing

Iets onder de aandacht brengen van je doelgroep? Bedrijven of organisaties maken ook gebruik van astroturfing om een bepaalde boodschap te verspreiden. Wat is astroturfing en hoe past men dit toe in de praktijk? We leggen het op deze pagina graag aan je uit. 

Wat is astroturfing?

Astroturfing is een term voor het in scene zetten van publieke initiatieven door overheden, organisaties of bedrijven. Het doel van astroturfing is het manipuleren van politieke opvattingen of het verbeteren van een merkimago. De initiatiefnemer van astroturfing is vaak niet bekend.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Astroturfing in de praktijk

Bij astroturfing krijgen personen of organisaties betaalt om publicaties te verspreiden of demonstraties te organiseren. Dit gebeurt vooral binnen de politiek. Binnen bedrijven is er sprake van astroturfing bij het verspreiden van verhalen over een bedrijf en de producten of diensten.

Het verzinnen van positieve ervaringen van niet bestaande klanten is een bekend voorbeeld van astroturfing. Met de komst van internet is het nog veel makkelijker om bepaalde publicaties te verrichten, dit is ook anoniem mogelijk. 

Astroturfing _ Begrippenlijst

De impact van astroturfing op SEO

Astroturfing heeft mogelijk impact op de SEO van een website of pagina, al gebeurt dit niet op eerlijke wijze. Het verzinnen van positieve reviews zet klanten eerder aan tot het doen van een aankoop dan wanneer er alleen maar negatieve reviews te vinden zijn. Het gebruik van astroturfing is niet toegestaan en is bij wet verboden. 

Ons advies

We raden aan om geen gebruik te maken van astroturfing. Dit is geen gerechtvaardigde manier om een bedrijf in een goed daglicht te plaatsen. Daarnaast is het niet toegestaan om klanten te misleiden met het verzinnen van positieve reviews. De grens tussen legale vormen van merk behoud en astroturfing is dun en het is dan ook belangrijk om dit goed in de gaten te houden. 

Veelgestelde vragen

Wat is Astroturfing?

Bij astroturfing worden publieke initiatieven door overheden, organisaties in scène gezet met als doel het verbeteren van hun imago of het manipuleren van bepaald politiek opvattingen. De initiator van astroturfing is veelal onbekend.

Wat is de impact van Astroturfing op SEO?

Astroturfing kan zeker impact hebben op de SEO van een site. Wel is het een oneerlijke manier. Zo zou je bijvoorbeeld positieve reviews kunnen verzinnen die klanten sneller tot een aankoop kunnen verleiden. Deze werkwijze is echter bij wet verboden.

Voor wie hebben wij dit artikel over astroturfing geschreven?

Het artikel over astroturfing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over astroturfing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals astroturfing?

Wij schrijven over begrippen als astroturfing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

astroturfing is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over astroturfing in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals astroturfing, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip astroturfing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van astroturfing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van astroturfing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende astroturfing.

Het voorbeeld dat wij geven van astroturfing , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over astroturfing van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z