Anonimiseren

Het internet is altijd aan verandering en vernieuwing onderhevig. Zo ook de beschikbaarheid van bepaalde gegevens. Anonimiseren is van belang om online anoniem te blijven. Wat is anonimiseren en welke impact heeft dit op de SEO? We leggen dit begrip op deze pagina aan je uit. 

Wat is anonimiseren?

Anonimiseren is het bewerken van gegevens om te voorkomen dat er geen mogelijkheid meer is om deze aan een persoon of organisatie te koppelen. Het anonimiseren van gegevens komt vooral voor om de privacy te beschermen. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Anonimiseren in de praktijk

Het anonimiseren van gegevens biedt nog steeds de mogelijkheid deze te analyseren, bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van een website of webshop. Het verschil is dat de informatie niet meer te te herleiden is naar een individu. Anonimiseren heeft als belangrijkste doel het voorkomen van datalekken, maar ook om de onnodige opslag en inzage van gegevens te beperken. 

Wanneer het gaat om anonimisering zijn de gegevens van een persoon of organisatie gewist en samengevoegd, waardoor er geen individuele profielen meer aanwezig zijn. Gegevens anonimiseren is een gevolg van de veranderende wetgeving: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Anonimiseren _ Begrippenlijst

De impact van anonimiseren op SEO

Anonimiseren heeft niet veel impact op de SEO van een website of pagina. Zoals aangegeven is het nog steeds mogelijk om informatie te gebruiken en analyseren. Het enige verschil is dat deze informatie niet terug te leiden is naar een persoon. Daarnaast is het mogelijk dat bezoekers hun gegevens achterlaten uit eigen wil, bijvoorbeeld voor het ontvangen van een nieuwsbrief of persoonlijke aanbiedingen. 

Ons advies

Het gebruik van gegevens is interessant voor jouw bedrijf, omdat je hiermee belangrijke stappen zet in de optimalisatie van je website. Dit is ondanks het anonimiseren van de gegevens nog steeds mogelijk.

We raden aan om de toegankelijke informatie te gebruiken om je website te verbeteren. Het is hierbij belangrijk om de wetgeving in acht te nemen. Het is altijd mogelijk om een marketing of SEO bureau in te schakelen voor het optimale gebruik van deze beschikbare gegevens.

Veelgestelde vragen

Wat is Anonimiseren?

Bij anonimiseren ga je gegevens op een dusdanige wijze bewerken zodat je deze niet meer aan een persoon of organisatie kunt koppelen. Dit gebeurt dus meestal om de privacy te kunnen waarborgen.

Wat is de impact van Anonimiseren op SEO?

Anonimiseren heeft op zich weinig impact op SEO. Je kunt informatie ondanks dat deze is geanonimiseerd nog steeds gebruiken en analyseren.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z